Seri Lamba Nedir?

Katılım
5 Nis 2015
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
26
Öğretmenimin verdiği ödevi internette araştırdım bulamadım. Geçen dönem bana bu forumu tavsiye etmişti belki yardım edersiniz. Seri Lamba nedir? Nerede Kullanılır? Nasıl Kullanılır? bu soruları cevaplarsanız sevinirim dediğim gibi internette araştırmama rağmen bulamadım
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Seri lamba tekniği elektrikçilerin pratik olarak buldukları ve K.A.K.R. nin tam çalışma fonksiyonunu,üzerindeki test butonuna hiç basmadan,daire içinden seri lambayı yakarak yapabildikleri bir testtir.100 watt bir ampül topraklı prizlerdeki toprak ve faz arasında bir duya bağlı iken yakılarak, K.A.K.R'sinin bu esanda atıp atmadığı gözlenir.Eğer atıyorsa rölede herhangi bir arıza bulunmayıp tam çalışıyor demektir.Bu bilgi resmi de değildir,yani tesisat elektrikçileri tarafından kendilerince pratik olarak geliştirilmiş bir yöntemdir,eğer seri lambadan tam kastınız buysa.

Bir de 2 adet ac jeneratörün senkronize edilmesinde yani ayni frekansa getirilmesinde flamanlı ampülden (Seri lamba tekniği ile frekans eşitlenmesi konusudur) ayni şekilde ampülün tam söndüğü anda jeneratörlerin paralel olarak bağlanmasında bundan yine faydalanılır.Bu bilgi ise resmidir ve tüm kaynaklarda yer alır.Ama öğretmeninizin kastettiği ilki, yani seri lamba tekniği ile K.A.K.R. 'nin pratik testi olabilir.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Seri lamba birde atelyelerde test amaçlı kullanılır.Arızalı 220vac bir aleti seri lambayalı prize bağlarsın ve eğer alette kısa devre varsa faz nötr arası lamba çok şiddetli yanar!Ölçü aletlerindeki kısa devre kontrolü gibi bobin ve sargılarıda kontrol ederkin ki bu iş tehlikeli ve bilen birinin yapması gereklidir!Yani sana tavsiye etmem bu işlemi!
 
Evet,çok doğru.Motor sarımı (Üniversal,asenkron,fırçalı dc motor,vb.) rotor veya stator sarımlarının avometre ile yapılan omaj ölçümü yerine seri lamba kullanıp olası kopuk bobin arızası tespitinde,gövdeye olan kaçakların tespitinde veya en basitinden tamir ettiğiniz elektrikli veya elektronik bir cihazın şebekeye kısa devre durumunu avometre kullanıp da tam ölçemediğiniz durumlarda "faz-lamba-nötr" kullanımı şeklinde tercih edilen bir kontrol yöntemi olabilir.Bu bilgi de "elektrik motorlarının sarım tekniği "ders notları olarak da resmi bir bilgidir.Tüm kaynaklarda yazılıdır bu bilgi.Seri lamba testi denildiğinde sonuç olarak pek çok uygulama akla gelebilmektedir görüldüğü gibi.Kolay gelsin.
 
Seri lamba aynı güçde iki lambanın (ampulün) biri birine seri bağlantısıdır.
Nerede kulanıl derseniz.
Nötür hattı kulanılması sakıncalı yerlerde faz,faz arası 380.volt devrede aydınlatmada iki lamba seri bağlanır.yüksek güçteki çok sayıda lambalrın bulunduğu yerlerde kullanılır.
uluslar arası projelerde kulanılmıştır.
sakıncaları. bir lamba patlarsa diğer lambada yanmaz.
Elektrikcilerin kulandığı en sağlam kontrol sistemidir.
Diğer ölçü aletleri çevre koşularından etkilenebilir.
 
Bu 10.Sınıfta Vardı Bizim Atalyöde 220 İle Oynuyoduk Kısa Devre Yaptırıyodu Bazen Arkadaşlar Lamba Yanıyordu
 
Eskiden, avometre nin ender bulundugu zamanlarda, 380 voltu ölçmek, test etmekiçin kullanırdık. iki adet 220 volt lamba serı baglanır, iki kenar uç gerilime tutulurdu. Kontrol kalemınden daha etkın emın bir kullanımdı.
Ayrıca, arkadaşların da bahsetttiği gibi, çok çeşitli amaçlarla kullanılır.
 
Seri lamba birde atelyelerde test amaçlı kullanılır.Arızalı 220vac bir aleti seri lambayalı prize bağlarsın ve eğer alette kısa devre varsa faz nötr arası lamba çok şiddetli yanar!Ölçü aletlerindeki kısa devre kontrolü gibi bobin ve sargılarıda kontrol ederkin ki bu iş tehlikeli ve bilen birinin yapması gereklidir!Yani sana tavsiye etmem bu işlemi!
Bu işlem için devre çizimi gösterebilir misiniz?
 
Çizime ne gerek, iki duy al, birer uclarını ekle bagla bantla. Dıger ıkı ucu gerıle tut. Ampuller 100 watdan aşağı olmasın.
 
Bir duy al. Kablosunu bağla. Yüksek güçlü kızaran telli bir ampul tak. Al sana seri lamba. Seri lamba dediğimiz alet özel bir şey değildir. Test edilecek devreye seri bağlandığı için seri lamba denir. Kullanım amacı kontrol edilecek devrede var olabilecek bir sorundan dolayı yüksek arıza akımı geçmesini engellemek. Neden yüksek güçlü ampul. Ampul ne kadar yüksek güçlü olursa kontrol edilecek devreye etkisi o kadar az olur. Neden herhangi bir lamba değil de kızaran telli lamba. Kızaran telli lambalar lineer yüktür. Umulmadık sürprizler yapmazlar.

Kolay gelsin..
 

Forum istatistikleri

Konular
127,966
Mesajlar
913,966
Kullanıcılar
449,612
Son üye
esperran

Yeni konular

Geri
Üst