Seri baglantı hakkında

gokhan6767

Üye
Katılım
5 Tem 2020
Mesajlar
1
Puanları
1
Yaş
34
selamun aleykum. elimde kasadan soktugum psu ile 12v cıkıs veren adaptor var. bunları seri bagladım 24v elde ettim ancak kafama takılan bir kac soru var
1) psunun toprak hattı var ama adaptorun yok.bulundugum yerde haftada iki uc kere elektrik kesintisi oluyor. şuan toprak hattı olmayan kablo ile kullanıyorum. psunun toprak hattını sokmeli miyim ya da sokmeden toprak baglantısı olan kablo ile kullansam sorun olur mu?

2)psu ekstra guc , fazladan akım harcar mı? seri baglantı ile tek bir 24v adaptor kullanımı arasında faturada bir fark olur mu?

yardımcı olursanız sevinirim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
A. selam. Cevaplar;
1- PSU’nun toprak hattı anakart ve diğer PC bileşenlerini olası iç statik elektrikten mutlak korumak içindir. Ancak PC ‘de kullanılmadığında toprak hattı yine girilip öyle kullanılmalıdır, PSU’nun kendisi zaten olası statik elektiği kendi başına da üretebilir, bu üretebilme riskine karşı PSU harici olarak PC dışında da kullanılsa yine topraklanarak bu hatla mutlaka kullanılmış olmalıdır.

2- Seri bağlantıda her 2 adet 12 volt DC güç kaynağının voltları birbirine eşit, amper çıkışları farklı olsa bile, bu akımı kullanan alıcı (tüketen) cihaz örneğin net 2 amperi çekiyorsa ve bu adaptör örneğin 2 amperlikse ondan 2 amperi ve PSU’nun 12 volt çıkışından da 2 amperlik güç çekilip harcanır, fazlası çekilip adaptör veya PSU zorlanmaz. Ancak adaptör 2 amper alıcı 3 amper çekiyorsa PSU 3 amperi yine (+12 volt DC çıkışı örneğin 11-13 A olarak etiketinde yazıyorsa) rahatça verir, adaptör ise seri bağlantıda 2 amper olduğundan bunu veremeyip zorlanınca ısınıp yanabilir, bu çıkıştaki matematiksel watt değerlerine dikkat ederseniz herhangi bir sıkıntı da olmamış olur. Topraksız adaptörün ekstra topraklnmasına gerek yoktur, PSU ise toprak hatlı olarak PC'ler için dizayn edildiği için yine topraklı kullanılmalıdır. (Veya kullanılabilir, bir sakıncası olmaz, topraksız kullanılırsa sakıncası olabilir, o da kendi içinden olası statik elektrik oluşturabilme riski açısındandır)

Önemli Not : PSU'nun +12 volt çıkışındaki -12 volt eksi (-) ucu hem metal gövdedeki toprak hattını, hem - ucu birlikte taşır. Bu nedenle +12 volt DC ucunu kullanırken bunu özellikle dikkate alarak dış metal (iletken) gövdeye çıplak (elektrik bantlanmamış) kablo, vb. kesinlikle değdirmeyin bu şekillde olası kısa devrelerle PSU'nun içten kendisini korumaya alıp gücü kesebilmesine neden olabilirsiniz. Harici kullanımda dış metal yüzeyini en iyisi yalıtkan koli bandıyla veya başka yaıltkanlarla iyice sarıp sarmalayarak (fan hava çıkış delikleri hariç) veya dışını tam yalıtkan yaparak öyle kullanın. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,160
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst