seri bağlanan lambalar üzerine düşen gerilim

canj23

Üye
Katılım
8 Mar 2008
Mesajlar
168
Puanları
1
Yaş
39
arkadaşlar 5ad 75w akkor flemanlı lambayı seri bağladığımızda lambalar üzerine düşen gerilim kaç V olur acaba ?.aslında 4-5-6 farketmez bunlar nasıl hesaplanıyor onu öğrenmek istiyorum yardımlarınızı bekliyorum...
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Ne için sorduğunu anlayamadım ama normalde bir binada aydınlatma tesisatı için soruyorsan lambalar paralel bağlıdır, onun için hepsisnin üzerinde 220V gerilim oluşur- lanba başına 2,9A çeker, linya başındada 15A çeker, bunları aynı hattan besliyor olman seri oldukları anlamına gelmez, tesisatlar paralel bağlıdır.

Ancak soruna gelirsek bunları illaki direnç gibi düşünüp seri bağlamak istiyorum diyorsan basit bir formulümüz var. V=IxR 5 lanba için eşit değerli lambalar olduklarından 220/5=44Volt gerilim oluşur, buda lanbalarını yakmaya bilir veya sönük yanar, hattında 0,59Amper çeker.
 
Ne için sorduğunu anlayamadım ama normalde bir binada aydınlatma tesisatı için soruyorsan lambalar paralel bağlıdır, onun için hepsisnin üzerinde 220V gerilim oluşur- lanba başına 2,9A çeker, linya başındada 15A çeker, bunları aynı hattan besliyor olman seri oldukları anlamına gelmez, tesisatlar paralel bağlıdır.
...............


sn yalçınnargöz,
hesaplamalarda bir hatamı var?
 
Hata olduğunu düşünmüyoru? hatanın tam yeri neresi?
 
Evet ht2lgl teşekkürler, hata var kusura bakmayın, 75W lık ampulü 75ohm gibi hesaplamışım. Hesabın düzgün şekli aşağıda

Ne için sorduğunu anlayamadım ama normalde bir binada aydınlatma tesisatı için soruyorsan lambalar paralel bağlıdır, onun için hepsisnin üzerinde 220V gerilim oluşur- lanba başına 0,34A çeker, linya başındada 1,7A çeker, bunları aynı hattan besliyor olman seri oldukları anlamına gelmez, tesisatlar paralel bağlıdır.

Ancak soruna gelirsek bunları illaki direnç gibi düşünüp seri bağlamak istiyorum diyorsan basit bir formulümüz var. V=IxR 5 lanba için eşit değerli lambalar olduklarından 220/5=44Volt gerilim oluşur, buda lanbalarını yakmaya bilir veya sönük yanar, hattında 1,7Amper çeker.
 
.................... 220V gerilim oluşur- lanba başına 0,34A çeker, ....................................................

................ seri bağlamak istiyorum diyorsan basit bir formulümüz var. V=IxR 5 lanba için eşit değerli lambalar olduklarından 220/5=44Volt gerilim oluşur, buda lanbalarını yakmaya bilir veya sönük yanar, hattında 1,7Amper çeker.

75W 1 adet lamba 0.34A akım çekerek normal yanıyor.... 5 adet lamba seri bağlı hattan 1,7 amper akım çekiyor ve sönük yanıyor? :confused:
 
özdeş lambalar kullanıyorsanız üzerinde düşen gerilimi bulmak için lamba sayısına bölersiniz.
 
P=VxV/R ise 75W ampulün direnci=654ohm seri bağlandığında 220 Volta 645x5 kadar direnç gelir, demekki hattan 0,0682 A geçer ve ampül sönük yanar yada hiç yanmaz:D
 
5 adet lamba için lmba başına 220/5 44 volt olur.
 
75W 1 adet lamba 0.34A akım çekerek normal yanıyor.... 5 adet lamba seri bağlı hattan 1,7 amper akım çekiyor ve sönük yanıyor?

arkadaşlar bu sorunu cevabının formülünü öğrenmek istiyorum akım da sorun yok fakat 5 adet lambada ne kadar gerilim kaybı olurda P U.I dan gerilim düşünce doğal olarak güçte düştüğü için lambalar sönük yanar da 220 V devre sonunda kaç volt ta düşer ve formülünü bilen arkadaşlar varsa şimdiden tşkler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,135
Mesajlar
915,326
Kullanıcılar
449,856
Son üye
teslasarmali

Yeni konular

Geri
Üst