Sera Otomasyonunda Bitki Döllenmesini Hızlandıracak Sistemler Nelerdir?

tekin126

Profesyonel Üye
Katılım
23 Eki 2008
Mesajlar
3,344
Puanları
656
merhaba arkadaşlar seralardaki bitkilerın dollenmesı için bılıyorsunuz arı lardan yararlanıyor arıların yaptığı bitki çiçeğı uzerınde dişi ve erkek polenlerı kanat çırpmasıyla bırbırıne temas etmesını sağlamak bu işi elektronik ortamda yapamazmıyız benım mantığıma gore bır hoparlör duşunun bas seslerı verecek ama okadar guçlu olacakkı bitki uzerınde çiçeklerde dişi ve erkek polenlerı yerınden oynatacak bu konuda fıkrı olan arkadaşlar buradan yazıp bılgı paylaşırsak bu iş ole sıradan bır iş değıl seracılar her sera için bır kovan arı satın alıyorlar kovanının fiyatı 1000 tl türkiyedeki seracılığı gozonune alırsak küçümsenecek bır konu değıl
 
Ses yeterli gelmeyecektir. Bende ultrasonik yayık yapayım dedim olmuyor. Çiçeklerin kendi aralarında bir tepki olduğunu varsayarsak ve polenlerin hacim , kütle yoğunluğunu düşünürsek polenler hiç bir yere kımıldamayarak müziğin tadını çıkaracağından emin olabilirsiniz.
 
bu konuyu üniversitede laboratuvarda elektromikroskop altında incelıyeceğım polenlerın yerlerınden oynaması yeterlı olacaktır :)kolay pes etmem mutlaka bir çozum vardır teşekkür ederım sayın seagate başka neler yapabılırız serada vibrasyon duşundum malıyetı yüksek olacak bu konunun mutlaka bır çozumu vardır
 
Tekin bey bitkiler benim özel ilgi alanıma giriyor. Bitkilerin döllenmesi için o kadar yüksek miktarda ses üretmek çok zor. Her bitkinin başına bir subwoofer koymakta sanırım ekonomik olmaz. O kadar yüksek ses canlı bitkileri strese bile sokabilir. Aynı zamanda o kadar yüksek sese ulaşmak için harcanacak elektrik gücü de devasa bir bütçe kaybına neden olur.

Doğada bitkiler böcekler vasıtası ile olduğu kadar rüzgarın etkisi ile de dölleniyor. Bana kalırsa seranın için polenleri hareket ettirebilecek bir rüzgarlama sistemi kurmak daha ucuz ve etkili bir yöntem olabilir.
 
teşekkür ederım sayın aksi bu iş için arı kullanıyorlar oda ekonomik değıl sera başina bır kovan arı 1000 tl ses sistemını bas ses olarak düşünmüyorum ultrasonik sese yakın seranın ortasında bır mekanızma yapıp megafon gıbı bır noktadan bölge bölge taratmakı serada tıtereşim yapmayıda duşunuyorum ılk ses sistemını laboratuvarda denıcem çevre muhendıslığı laboratuvarında dedığınız gıbı malıyet yüksek olur o şekılde ama eğer sonuç ıstedığımız doğrultuda olursa kalıcı çozum olur arı beslemek yılda uç sefer ürün alan çiftçi bır sera için uç kovan arı almak zorunda oda 3000 tl
 
Tekin bey ilk mesajınızda hoparlörden bas ses çıkararak bitkileri titreştirmeye çalıştığınızı söylemiştiniz. Bas sesler düşük frekansta fakat fiziken etkili seslerdir. Ancak ultrasonik sesler çok yüksek frekansta ve fiziken etkisiz seslerdir. Ultrasonik ses kullanarak bitkiyi titreştirebileceğinizi zannetmiyorum.

Diğer yandan yılda neden 3 defa arı kovanı satın almaya kalkıyorlar onu anlayamadım. Arılar uzun ömürlü canlılardır ve kovanlarındaki popülasyonu da sürekli artırma eğilimindedirler. Bir defa arı kovanı satın alıp uzun yıllar kullanılabilmesi gerekiyor. Bahsettiğiniz sera da hangi bitkiler var ve nasıl oluyor da kısa sürede arı nesli yok oluyor gibi bilgileri de verebilirseniz daha net yorumlar yapmaya çalışırım.

Genel manada bitkilerin döllenmesini iyi bilmekte yarar var. Çiçeklerde tek bir dişi organ ve genelde bir çok erkek organ bulunur. Erkek organlar erişkinliğe ulaşınca polenler oluşur. Oluşan bu polenler rüzgar, yağmur, böcek vs. gibi etkenler ile dişi organa ulaşırlar. Bu işleme de tozlaşma denir.

Görüldüğü üzere tozlaşmayı sadece böcek ile sağlama şartı yok. Seranın için rüzgar sistemi veya yağmurlama sistemi gibi daha ucuz ve etkin yöntemler de kurulabilir.
 
merhaba sesle bu i,ş bıraz problemlı konuyu universıtede laboratuvar ortamında araştırdım konu hakkında tam bılgım yok ama araştırma yapmayı seven bırıyım elewktro mikroskop altında sesle olmayacağına kanaat getırdım aksi bey haklı çıktınız :) polenlerın yerlerınden oynaması için çok duşuk frakanslı bas ses olabılır ama malıyetı çok yüksek ikincisi seralarda her hasatta arılar serayı terkedıyor çiftçi arıyı korumak için çaba harcamıyor yılda uç sefer hasat bitki domates ekıyorlar genelde döllenme olduğu donemde arılar aktıf meyve olduğunda arılara çiftçi zaman ayırmıyor serayı terk edıyorlar veya ölutyorlar bu konuda şuan hazırlık yapıyorum mekanık bir sistem serada keşif yaptım çiftçi domateslerı serada bellı yukseklıkte çelık tel çekmış o tellere ambalaj ipiyle bıtkılerı bağlamış yüksekten çekılen çelık telı bır titreşim motoruyla sallamayı duşunuyorum elımle uygulamasını yaptım bır motorla 30-40 metre alanı sallıyabılılır bu iş için arabalarda kapı kilidı motoru var ilerı gerı 3 cm hareket var bu mekanızmada ucuz 5 tl buna ılerı gerı voltajda kutup değıştıren bır devre hazırladım sabah uygulıyacağım burada konuyu açmam fikirler oluşsun ama sağolun eksık olmayın sızden başkada yazan yok
 
Tekin bey açıklamalarınızdan sonra olay daha net anlaşıldı. Domatesin çiçekleri geçince arılar sera içinde besin bulamıyorlar. Bir süre topladıkları polenleri tüketiyorlar ancak besin bitince işçi arılar açlıktan ölmeye başlıyor. Kraliçe arı da kovana yeteri kadar besin toplanamadığını görüp kovanı terk ediyor. Hayatta kalan işçi arılar da kraliçenin peşinden gidiyor veya bilinmeze doğru yol alıyorlar.

Çiftçi arkadaşımız domateslerde çiçek olmadığı zamanlarda üşenmeyip kovanı dışarı çıkarsa veya şekerli su ile arıları beslese hem bu kadar sorun yaşanmayacak hem de kışlık balı çıkacak. :)

Düşündüğünüz yöntem mantık olarak en ucuz ve en sağlıklı yöntem gibi gözüküyor. Eğer bitkilerin kök ve gövdelerine zarar vermeden dalları sarsmayı başarabilirseniz yeterli tozlaşma oluşacaktır diye tahmin ediyorum.
 
Bombus arısı varmış. Bu arı seralarda döllenmeyi sağlamak için üretiliyormuş. Bunu araştırabilirsiniz.
 
merhaba arkadaşlar sayın aksi bey arılar bıldığımız bal arısı değıl sayın mckayrak arkadaşimizin yazdığı bombus arı bıldığımız afedersın eşek arısı derız anadoluda onun benzerı büyükçe bır arı sanırım bitki tutturdukları ambalaj ipini sallamak işe yarıyacak yaklaşik 50 mt enınde 30 metre boyunda bır alanı tek motorla sallıyor yenı tasarım 12 voltluk bır motor ama etkılı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,167
Mesajlar
915,614
Kullanıcılar
449,931
Son üye
mecuxell

Yeni konular

Geri
Üst