Sensörler hakkında yardım

zigender

Üye
Katılım
1 Nis 2013
Mesajlar
1
Puanları
1
merhaba abilerim ablalarım ben otomotiv lisesinde 11. sınıf endüstriyel otomasyon okuyan bir öğrenciyim. Sensörler hakkında çok az bilgim var. projem asansör projesi ama kabin istediğim katta nasıl durdurucam onun için nasıl bir sensör kullanıcam bilemiyorum. sensörün bağlanması ve bağlandıktan sonra nereye aktarıcam nasıl yapıcam hiçbir fikrim yok yardımcı olursanız gercekten mutlu olurum

Saygılarımla
Batuhan Aksoy
 
Şöyle yardımcı olmaya çalışayım.. Eski tip asansörlerde (günümüze kadar imalatına devam edilen) manyetik sensör denilen ve mıknatısları algılayan tipte sensörler kullanılır. Bunların hata ihtimalleri ve arıza oranları diğer sensörlere göre daha iyidir. Benim şahsi kanaatim de şudur ki manyetik sensör yanına bir limit switch yani mekanik hareketle kontağı tamamlayan yaylı tipteki switch de paralel şekilde kullanılmalıdır (emniyet amaçlı). Ancak Bakım amaçlı asansörü durması gereken yerin de üstüne ya da altına indirmek için de (yani asansörün ulaşabileceği son nokta) limit switchler kullanılır. Son dönem asansörlerde ise bu kontroller, motora bağlanan encoder (tur sayıcı ya da pozisyon algılayıcı gibi adlandırabiliriz) yardımıyla yapılır. Bunlar en kararlı davranan tipteki asansörlerdir ancak maliyetlidirler.
 
Batuhan;

yapacağın devede en maliyetsiz sensör manyetik sensördür. Bunun haricinde üst max ve alt min noktalarınada limit switch bağlamalısın.Kapılarda kullanulan switchler ise kilitli geçme switchlerdir.
 
manyetik sensör den bahsetmişken : istersen bakır bobin ile mıknatısın yaklaştırılmasıyla algılama yaparak asansörü kat larda durdurabilirsin mıknatıs asansörde bobin sabit katta durur elektronik bir devre bobinde ki elektromanyetik değişimleri algılar ve sonucu lojik 1 yada 0 olrak sinyal olarak gönderir bu saya de asansörün geldiği anlaşılır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst