Sensörlü lamba arızası

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
3,691
Puanları
956
Yaş
40
Ustalarım sensörlü armatür yandıktan sonra anlık olarak hızlı bir biçimde bir kaç defa yanıp yanıp sönüyor. Ama çok hızlı bir biçimde. Birkaç defa tekrarladıktan sonra 3-5 sn. sonra tekrar sönüyor. Arızası devre kesicisinde diye tahmin ediyorum. Sizin fikriniz nedir acaba? Bir de devre kesicisini multimetre ile nasıl ölçeriz ayrıca ölçerken devreden sökmeye gerek var mı? Saygılarımı sunuyorum.
 
Son düzenleme:
Hocam bu yanıp sönme esnasında Röle'nin açıp-kapama sesi geliyormu?

Bir de sensörlü armatürde kullanılan lambalar kaç Watt'lık?
 
Dostum merhabalar,

Benim başıma gelen bir durum şöyle. Sensörlü lamba ilk ayarlandığında içinde 3 ayarın iyi yapılması gerekiyor.

1. gündüz gece ayarı. ( bazı sensörlerin sadece gece çalışması istenir )
2. etki mesafesi ayarı. ( sensöre ne kadar yaklaşınca yanacağını ayarlar )
3. Yanma süresi ayarı. ( sensör ilk hissettiğinde aktif olarak ne kadar süre yanacağı ayarı)

Eğer sensörünüzün süresi çok kısa ayarlanmış ise mesela 3 saniye gibi bu süre sonunda sensör röleyi kapatacak yalnız bundan hemen sonra algı mesafesi içinde iseniz röleyi tekrar aktifleştirecek lambayı yakacaktır. Bu süreç çok kısa olduğundan lamba çalışmasında anlık kesinti gibi algılanır. Bu çalışma süresinin uzatılması uygundur.

Bu durum cihazınıza arıza yoksa diye yazdım. Aklıma geldi paylaşmak istedim. Kolay gelsin iyi çalışmalar hocam.
 
Cevaplar için teşekkürler. Lamba 25 watt 2 adet. Fotograf makinesinde olur ya flash patlama gibi onun gibi yapıyor. Yanma süresi ayarı kısa değil. Ama ilk defa değiştirmiyorum bu sensörleri. Apartmanın diğer sensörlü lambaları da elimden geçiyor ama hiç böyle yapanını görmedim. Etki alanında kalıp kalmama önemli değil. Yandıktan sonra görüş alanından çıkıyorum aynısını yapıyor. Bazen 1 bazen 2 defa yapıyor. Bazen de hiç yapmıyor. Açılıp kapantıgı anda bir tık diye ses geliyor. Rolenin sesi mi bilemem.
 
Tık sesi röle'ye ait olmalı. Tahminim rölenin kontaklarının yıpranarak bazen tam iletimi sağlayamadığı yönünde. Daha önceden yüksek güçte kullanılan ampuller buna sebep olmuş olabilir. Ve ya malzeme kalitesizliğinden kaynaklanmış olabilir.
 
süre sorun değilse sanki soğuk lehim var gibi röle çekip bırakıyor gibi

İçini söküp lehimlerini bir kontrol etmek lazım. Bazen gevşek klemenslerde aynı ıskıntıya yol açabilir.
 
Lamba watt yüksek değildi. Patlamıştı çıkardım 25 watt. Sanırım hepimiz aynı fikirdeyiz. Suç aleti siyah bir parça var devre kesici ( role)
Sensörlü armatörü söktüğümde lehimini yenilerim evde çalıştırır kontrol ederim. Bu arada bu parçayı devreden sökmeden ölçme imkanımız var mı yoksa devreden söktükten sonra nasıl ölçeriz.
 
Sökmeden ölçmek sağlıklı sonuç vermeyebilir hocam. Devredeki bağlantısını görmek lazım.

Ölçmek için bobin uçlarına enerji verip, Normalde açık kontağın direncini ölçmek lazım.

yok sadece çalışıp çalışmadığına bakacaksanız bobin uçlarına enerji verip kontağın çekip-çekmediğini, çıkan "Tık" sesi ile anlayabilirsiniz. Bu durumda rölesi sökmenize gerek yoktur.
 
sökmeden üzerinde kısmen ölçüm yapılabilir. lambaya giden kontak uçlarıdır. bir konumda kısa devre diğer konumda açık devre görmelisin.

Birde elektronik kısımdan gelen 2 uç var buna bobin bağlıdır. Bu bobinde ohm direnç okumalısın. kısa devre olmamalı. değer okumalısın. Bacak bağlantıları röleden röleye göre değişir. resmini çekip koyarsanız yardımcı olmaya çalışırım.
 
Sökmeden ölçmek sağlıklı sonuç vermeyebilir hocam. Devredeki bağlantısını görmek lazım.

Ölçmek için bobin uçlarına enerji verip, Normalde açık kontağın direncini ölçmek lazım.

yok sadece çalışıp çalışmadığına bakacaksanız bobin uçlarına enerji verip kontağın çekip-çekmediğini, çıkan "Tık" sesi ile anlayabilirsiniz. Bu durumda rölesi sökmenize gerek yoktur.

Tık sesi çıkmasıyla iş bitmiyor ki. :) Tık sesi çıkıyor devamında tekrar bazı sesler çıkıyor ve lamba flash gibi yanıp sönüyor.:)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,108
Mesajlar
915,040
Kullanıcılar
449,809
Son üye
yucelsenolgm

Yeni konular

Geri
Üst