Sensörlü armatür hem aydınlatma hem alarm ikisi aynı anda olabilir mi ?

koyumavi16

Üye
Katılım
7 Eyl 2008
Mesajlar
39
Puanları
1
Yaş
39
Balkon için sensörlü bir armatür yapmak istiyorum. Fakat lamba yandığında alarmda çalsın ve bunlara bir anahtar yapıp ;

1- lamba mode
2- alarm mode
3- lamba + alarm mode
4- lamba + alarm off seçenekleri koymak istiyorum.Böyle birşey yapılabilirmi yardımcı olurmusunuz ?
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
tabii ki yaparsın. bence hiç uğraşma aynı anahtardan kontrol etmek için. öncelikle sensör çıkışına bir röle bağla rölenin bobin uçlarına bunu gir. girmeden önce de bir anahtar koy bu anahtar alarmı aktif etmek için kullanılır. gece yatarken açarsın. lamba off alarm on opsiyonu bence yapmak iş için gereksiz. çünkü hırsız girerse lamba da yansın ki adam yüzüm görünür diye paniklesin. ama illa ki onu da istersen bu sefer sensör çıkışı ile lambayı yakan röle arasına bir anahtar koyman yeterli olur.böylece tek sensör iki anahtar biraz kablo ile istediğin düzeneği kurmuş olursun.

- - - Updated - - -

tabii ki yaparsın. bence hiç uğraşma aynı anahtardan kontrol etmek için. öncelikle sensör çıkışına bir röle bağla rölenin bobin uçlarına bunu gir. girmeden önce de bir anahtar koy bu anahtar alarmı aktif etmek için kullanılır. gece yatarken açarsın. lamba off alarm on opsiyonu bence yapmak iş için gereksiz. çünkü hırsız girerse lamba da yansın ki adam yüzüm görünür diye paniklesin. ama illa ki onu da istersen bu sefer sensör çıkışı ile lambayı yakan röle arasına bir anahtar koyman yeterli olur.böylece tek sensör iki anahtar biraz kablo ile istediğin düzeneği kurmuş olursun. tabi rölenin kontak uçlarına da alarmı bağlayacaksın.
 
internette araştırdığımda hazır kitler var Pır dedektörü olarak yapılmış.Onlardan alıp alarm bağlasak nasıl olur.Ben daha basit birşey istiyorum basit bir devre şeklinde olabilirmi
 
piyasadaki hazır sensörlü armatürlerden alıp sensör çıkışındaki fazı bir komitatör anahtara girersin
komitatör anahtarın bir çıkışını lambaya bir çıkışını alarma bağlarsın.istediğin mod kontrolünü komitatör anahtarından yaparsın.
en az maliyet ve basit olarak bu şekilde yapılabilir.
 
o da olabilir tabii ki ama bu konuda deneyimin var mı? yani en kolay yolunu anlattım pır dedektörüne falan hiç gerek yok. hazır al bir tane elektrikçiden korumasıyla armatürüyle. apartmanlarda olanlardan. onun içini açıcaksın zaten belli eder giriş çıkışları. sonra dediğim yöntemi yapıcaksın. pır devresi alıcam dersen de yine aynı işlemi yapıcaksın. pır çıkışına iki röle atarsın bu sefer. biri alarm biri lamba olur önlerine de anahtar koyarsın istediğini açar kaparsın.

- - - Updated - - -

ama ben almıştım zamanında o pır devrelerinden çalıştıramamıştım onu da belirtiyim :) yani içindeki bi kapasitör ya da direnç arızalı çıksa olmuyo. sağlıklı diil o kadar o hobi devreleri. en temizi ver 20 lira daha fazla sadece kablo bağlaması kalsın.
 
benım elımde apartmanlarda kullanılan lambalardan var içini açacağım. pır çıkışına 2 röle bağlayıp her rölenin ucunada anahtar koyacağım.anahtar çıkışlarınada alarm ve lamba koyacağım öylemi ? rica etsem basitce bir devre şekilnde çizebilirmisin çok önemli benim için.

röle kullanmaya gerek yok mu ?

alarmı nasıl bağlamalıyım ?
PIR SENSÖR ÇIKIŞI.JPG


burdan anlatabilirmisiniz bağlantıyı nasıl yapmalıyım ?
 
Bence ortaya çok sağlıklı birşey çıkmaz. Balkon bu kuşta konar başka yaratıklarda :) Gereksiz yere strese girersin başka yöntem dene derim ;)
 
Haklısın kuş falan geldiğinde de alarm çalar o zaman . farklı bir şey ne olabilir mesela ?
 
Bence sensörü iptal et kapının kanadına bakırdan 5-10 cm2 bakır plaka yerleştir bitanede kapı çerçevesine bu plakaların iki ucuna kabloları lehimle bitane röleyi çektir rölenin nc ucundanda lamba ve alarmı enerjilendir.Kapıyı açınca lamba ve alarm devreye girsin peki hırsız pencereden girerse ne olacak dersen :)pencereyede aynı işlemi yapıp kapı ve pencere tesisatını birbirine seri bağlarsın.Diğer sorunda şu ayrıca bir seri anahtar bağlayıp kapıyı kendin açtığında iptal edebilmelisin.Tek sorun kalıyor anahtarı geceleri kapamayı unutmamak:)
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,118
Mesajlar
915,147
Kullanıcılar
449,822
Son üye
hamidettin

Yeni konular

Geri
Üst