Senkron Makine İle İlgili

letterbomb

Üye
Katılım
31 Ağu 2009
Mesajlar
12
Puanları
1
Merhaba,aşağıdaki sorular sınav soruları ve en kısa zamanda cevaplarını bulmam gerek,yardımcı olabilirseniz çok sevinirim...



Senkron Makine Çalışma Soruları İlk Bölüm

Soru 1) 60 Hz’lik bir generatör 50 Hz’de çalıştırılırsa niçin gerilimi değiştirilmelidir? Ne kadarlık bir düzeltme yapılmalıdır?
Soru 2) Senkron makinelerde uyartım akımı neden doğru akım olmalıdır?
Soru 3) Aynı nominal güç ve gerilim değerlerine sahip olan 400 Hz’lik bir generatör 60 Hz’lik bir generatörden daha büyük mü yoksa daha küçük müdür?
Soru 4) Senkron generatörlerde çıkış gerilimi neden sabit tutulmalıdır?
Soru 5) Neden bir senkron generatörün frekansı mekanik hıza kilitlidir?
Soru 6) Geri güç faktörlü bir yükü besleyen bir alternatördeki gerilim düşümü niçin çok büyüktür.
Soru 7) İleri güç faktörlü bir yükle yüklenen bir alternatörün uç gerilimi niçin artar
Soru 8) Senkron motorlar neden kendi kendilerine yol alamazlar?
Soru 9) Sonsuz güçlü Şebeke nedir?
Soru 10) Aşağıda bırakılan boşlukları senkron makine bilgilerinizi kullanarak doldurunuz.

Senkron motorlar yol aldıktan sonra döner alanın devir sayısında dönerler. Motor yüklendiği zaman, rotor kutupları ile döner alan kutupları arasındaki mesafe ………………….. .
Bu durumda rotor yük açısı δ kadar döner alandan geride kalır. Yük açısı ne kadar büyük olursa, döndürme momenti de o derece büyük olur. Buna göre yük açısı…………derece iken döndürme momenti en yüksek değerini alır. Bu en büyük değerdeki döndürme momentine ………………………………… de denir. Senkron motorların devrilme momentleri yaklaşık olarak ………………………. momentlerinin iki katıdır. Aşırı yük durumlarında motor ……………………. . Motorun devrilmesi aşırı durumda durması anlamına gelmektedir. Senkron motor aşırı uyarıldığında ise endüktif reaktif güç çeker. Bu nedenle aşırı uyarılmış senkron motorlar yüksüz olarak çalıştırılarak reaktif güç ayarı için kullanılır.


Senkron Makine Çalışma Soruları İkinci Bölüm


Soru 1) Alternatörlerin paralel bağlanma şartlarını maddeler halinde yazınız ve bu şartların sağlandığını gösteren cihazların neler olduğunu maddeler halinde belirtiniz.

Soru 2) Bir alternatörün şebekeye bağlanabilmesi için kurulan montajda senkronizasyon için gerekli olan ölçü aletlerini yazınız ve bu ölçü aletlerinin niçin kullanıldıklarını birer cümle ile açıklayınız.

Soru 3) İki alternatörü paralel bağlayabilmek için gerekli olan bağlantı şemasını çiziniz.

Soru 4) Bir elektrik santralinde büyük bir alternatör yerine iki veya daha fazla sayıda küçük alternatör kullanarak paralel çalıştırmanın sağlayacağı faydalar nelerdir?

Soru 5) Paralel çalışan iki alternatörden biri senkron anından ayrıldığında, alternatörler arasında dolaşan sirkülasyon akımının ve senkronlama gücünün nasıl hesaplanacağını anlatınız.

Soru 6) Paralel çalışan alternatörlerde reaktif gücün paylaşılması neye bağlıdır?

Soru 7) Alternatörlerin soğutulmasında hava yerine hidrojen kullanmanın faydaları nelerdir?

Soru 8) Paralel bağlanan iki alternatörden birinin gerilimi diğerinden büyük olduğunda, alternatörler arasında dolaşan sirkülasyon akımının nasıl hesaplandığını vektör ve eşdeğer devre diyagramını çizerek gösteriniz.

Soru 9) Bir güç sitemine paralel olarak bağlanacak bir senkron generatörün frekansı niçin çalışan sistemin frekansından daha yüksek olmalıdır?

Soru 10) Alternatörde yıldız bağlantının üçgen bağlantıya göre üstünlükleri nelerdir?
 
CEVAP: Araştıracaksın güzel kardeşim. Kendin öğreneceksin...
 
Teşekkürler devredizayn :) acaba diğer sorulara da yardımcı olabilir misin?
 
frekans arttıkça gerilim düşer,örneğin yabancı bir ülkede 60 Hz olduğunu düşünelim bu durumda ordaki motorun burdaki şebekede çalışması uygun değildir çünkü ordaki gerilim 180 v olarak düşünürsek çalışması olanaksızdır.frekans düştükçede gerilim artar ters orantılı.
size iyi çalışmalar.
 
Sayın volkanyazgeldi,
"Frekans arttıkça gerilim düşer! " ifadesi endüksiyon kanunlarına göre uygun değil diye düşünüyorum:
U=4,44.B.A.f.w formülü gerilim ile frekans arasındaki bağıntıyı göstermektedir ve gerilim ile frekans formüle göre doğru orantılıdır.(B:magnetik endüksiyon yoğunluğu,A:dik yüzey,f:frekans,w:sarım sayısı) Saygılarımla
 

Forum istatistikleri

Konular
127,956
Mesajlar
913,899
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst