WattMan
Üye
- Katılım
- 26 Eki 2019
- Mesajlar
- 91
- Puanları
- 3
- Yaş
- 42
Bu sıklıkla sorulan bir soru olduğu için uzun bir cevap yazmaya karar verdim.
İki transistör ve beş dirençten oluşan devremiz olduğunu düşünelim. Girişte de üzerinde bir miktar gürültü bulunan sinüs şeklinde bir dalga olduğunu kabul edelim.
Konunun daha iyi anlaşılması için devre elemanlarına bazı değerler verdim.
Ekli dosyayı görüntüle 69099
İlk önce Vgiriş geriliminin 0 olduğunu kabul edelim. Bu durumda T1 transistörü kapalı olacak.
Diğer taraftan T2 ucunda 1.98V olacak böylece T2 açılacak. vA ve vB gerilimini hesaplamak için basit bir gerilim bölücü hesabı yapıyoruz. Yukarıda bulabilirsiniz.
T2 açık iken bu durumda transistörün B ve E uçları arasında yaklaşık 0.7 volt bir gerilim farkı olduğu için vE gerilimi yaklaşık 1.28 volt olacak.
T2 açık iken +5V gerilimi T2 ve Re üzerinden toprağa akacağı için çıkışta mantıksal "DÜŞÜK" ya da "0" elde ediyoruz.
Ekli dosyayı görüntüle 69100
Hatırlarsanız vE gerilimi 1.28 volt kadardı. Giriş gerilimi 1.98 voltun üzerine geldiğinde transistörün iki bacağı arasında yaklaşık 0.7 volt gerilim farkı meydana gelecek. Böylece T1 açılacak.
T1 açılınca T2'nin B ucundaki gerilim düşecek ve T2 kapalı duruma gelecek. T2 kapandığı zaman +5V gerilimini çıkışta göreceğiz. Böylece çıkışta mantıksal "YÜKSEK" yada "1" göreceğiz.
Ekli dosyayı görüntüle 69101
V giriş gerilimi düşmeye başlayıp, V giriş ve vE gerilimi arasındaki fark 0.7 voltun altına indiğinde T1 kapanacak. T1 kapanınca ilk örnekteki gibi T2 açık hale gelecek ve çıkışta mantıksal "DÜŞÜK" ya da bir diğer ifadeyle "0" göreceğiz.
t2 aktifken basesindeki voltajı emiter direnci üzerinde görüyoruz
t1 in base voltajı emiter voltajı kadar artirildiginda t1 aktif oluyor doğrumu anlamışım
mesela ben t2 transistörün bacağına voltaj bölerek 7.7 volt verdim ve emiter direnci üzerinde 7 volt görmem gerekli ! t1 in base voltajı yaklaşık 7.7volt olunca lojik 1 olması gerekli doğru mudur
fakat t2 transistörü tekrar aktif etme voltajı nerede oluyor yani hangi bacak tan aktif etme voltajını görebiliyoruz.
ilk önce sabırla sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkürler.Hayır. T1 kapalı. Neden kapalı? Çünkü giriş gerilimi 0.
Bu durumda T2 açıldı. Neden açıldı? Çünkü B ucuna 1.98 volt verdik.
Bu durumda B ucunda 1.98 volt var. E ucunda ise B ucundaki gerilimin yaklaşık 0.6 volt kadar düşüğü E ucunda olacak. Yani E ucunda 1.98 - 0.6 = 1.28 volt görüyoruz.
Hayır. Şimdi E ucunda 1.28 volt görüyoruz.
T1'in B gerilimi, E ucunun yaklaşık 0.6 volt ya da 0.7 volt üzerine çıktığında T1 açılacak. Yani E ucunda 1.28 volt vardı. B gerilimi 1.98 volt olduğunda T1 açılacak.
Yani giriş gerilimi 0 idi. Artmaya başlıyor. 1 volt oldu. T1 hala kapalı. Ne zaman ki yaklaşık 1.98 voltu görürse o zaman transistör iletime geçecek.
Evet bu kısım doğru. Bu durumda T1 açılacak. T2 kapanacak ve çıkışta mantıksal "BİR" göreceğiz.
İşte bunu girişteki sinüs dalgası belirliyor. Örneğin sinüs dalgası ilk önce 0 volttu. Sonra 1.98 volta çıktı. 5 volta çıktı. Düşmeye başladı. Öyle bir noktaya geldi ki B ucu ile E ucundaki gerilim 0.7 voltun altına düştü. O zaman T1 kapanacak ve T2 tekrar açılacak.
Bunu ilk iletide verdiğim bağlantıdaki Falstad benzetim yazılımı ile devreyi kurarak, ya da değerleri değiştirerek daha iyi görebilirsiniz.