SATRANÇ EFSANESİ

yali

Üye
Katılım
19 Eyl 2011
Mesajlar
35
Puanları
1
SİZCE GELMİŞ GEÇMİŞ EN İYİ SATRANÇ USTASI KİM, NEDEN?

YORUMLARINI BEKLİYORUM...

İyi oyuncu her zaman şanslıdır. [Capablanca ]
 
1984 ve 1990 yılları arasında Kasparov, Karpov'la dört kez daha Dünya Şampiyonluğu unvanı için oynadı. Kasparov bu maçlardan üçünü kazanarak, unvanını çok iyi bir şekilde korudu. Bundan sonra 1993'de Nigel Short ve 1995'de de Hindistan'ın yükselen genç yıldızı Viswanathan Anand'ı mağlup ederek bu unvanını yineledi. Kasparov, 1996 yılında dünyanın en güçlü bilgisayarı karşısında yapılan maç teklifini kabul etti ve Deep Blue'ya karşı oynadığı altı maçtan dördünü kazanarak bilgisayar karşısında 4-2 lik üstünlük sağladı. Buna rağmen, ertesi yıl daha da geliştirilmiş bir bilgisayara karşı tekrarlanan maçtan 3,5-2,5 puanlarla mağlup ayrıldı. Ardından 2000 yılında Vladmir Kramnik ile yaptığı unvan maçını 8,5-6,5 kaybederek Dünya Şampiyonluğu unvanını rakibine bıraktı. Ayrıca bu maçla ilk kez bir insan Kasparov karşısında üstünlük
 
Bence gelmiş geçmiş en büyük santranç ustası Bobby FİSCHER'dir. Fischer'i en büyük yapan şey sadece santranç alanındaki üstün zekası ve başarısı değildir. ABD vatandaşı olarak doğan fakat ABD'ye ve Yahudilere karşı antisemitik söylemleri ile ABD vatandaşlığından çıkarılan bu büyük usta öldüğünde İzlanda vatandaşıydı. Fischer, soğuk savaş yıllarında SSCB'nin satranç hegemonyasını yerle bir ederek bütün dünyayı kendine hayran bırakmıştır. Ancak 11 Eylül saldırılarından sonra bir radyodaki ABD ve Yahudi karşıtı ( kendisi de yahudidir ) söylemleri onun için sonun başlangıcı olmuştur. Bundan sonra Fischer ABD'den ayrılmak zorunda kalmıştır. Ölene kadar sürekli bir ülkeden diğerine göç etmiştir. Mücadele ile geçen ömrü sefalet içinde beş parasız son bulmuştur. Ancak bu sefil ölüm bile onun efsane olmasını engellememiş, ABD ve yahudiler karşısındaki dik duruşu şahsına münhasır bu büyük satranç ustasının adını sadece satranç severlerin gözünde değil tüm dünyada daha da yüceltmiştir. Bkz. Vikipedi.
 
DB.jpg
Deep Blue, IBM tarafından geliştirilen, satranç oynayabilen bir bilgisayardır. IBM tarafından yapılan ilk bilgisayar Kasparov ile 1-1 berabere kaldı. Ancak saniyede 200 milyon işlem yapabilen Deeper Blue adlı 2. bilgisayar 1997'de dünya şampiyonu Garry Kasparov'u yenmeyi başarmıştır.

Kaynak:Deep Blue - Vikipedi
 

Forum istatistikleri

Konular
128,164
Mesajlar
915,594
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst