Sarj seviye gösterge devresi hazırlamak

WattMan

Üye
Katılım
26 Eki 2019
Mesajlar
167
Puanları
1
Yaş
45
Herkese hayırlı günler dilerim.

basit olarak 2 adet direnç le voltajı bölerek transistörün base sine , pilin voltajına göre 0.6 volt düşürüyorum ve transistörü aktif ederek kollektore bağladigim ledi yakıyorum fakat bir kararsızlık okuyor oda direnclerdeki voltaj 0.5 lerde olsada transistör azda olda aktif oluyor, bunu nasıl daha kararlı bir hale getirebilirim, örn 0.7 voltta tam aktif olarak nasıl çalışabilirim opamp dada aynı problemle karşılaşıyorum karşılaştırıcı 2 voltaj birbirine yaklasincada çıkış aktif oluyor
umarım derdimi izah edebilmisindir teşekkürler
 
opamp-opamp110.gif

Yüksek omajlı bir geri besleme direnci kullanın.
 
opamp-opamp110.gif

Yüksek omajlı bir geri besleme direnci kullanın.
peki opamp yerine transistör kullanmak istesem , base sinin esik geriliminden faydalanmak istesem bu kararsızlığı nasıl engelleyebilirim
 
2 transistörle yapabilirsin.
bc559c.png

led 4k7 ye seri olacak.
 
2 transistörle yapabilirsin.
bc559c.png

led 4k7 ye seri olacak.
Teşekkürler Kesmez bey.
Bu devrenin mantığını anlama yönünde bir yorum yapicam doğrumu anlamışım yorumunu bekliyorum.

ilk transistorumuz mesela 0.6 da azda olsa akım geçirmeye başlıyor, buna bağlı olarak pnp olan 2 ci transistorumuzde daha yüksek akım geçirmeye başlıyor ve 390k lik dirençle 2 ci transistörün çıkışından birinci transistöre çekilen hat ise birinci transistoru tam aktif hale getiriyor ve pnp olan ikinci transistör tam anlamıyla aktif oluyor dersem doğru demiş oluyormuyum teşekkürler.
 
390k lik dirençle 2 ci transistörün çıkışından birinci transistöre çekilen hat ise birinci transistoru tam aktif hale getiriyor ve pnp olan ikinci transistör tam anlamıyla aktif oluyor dersem doğru demiş oluyormuyum

doğru. bu işleme pozitif geri besleme deniyordu hatırladığım kadarıyla.
 
Transistörün beyz ucuna bir tane seri 1N4148 bağlanırsa transistör tam 0.7V ta iletime geçecektir.
 
Transistörün beyz ucuna bir tane seri 1N4148 bağlanırsa transistör tam 0.7V ta iletime geçecektir.
Tam olarak mantığı anlatırmısınız birde 0.7 volt düşümü olan farklı bir diyot kullansam olurmu.

aklıma gelen şey base bacağına diyot bağlarsam hem diyotun hemde transistörün eşik gerilimi toplamı kadar yani 1.4 volt gerilim vermem gerekicek

tam çalışma mantığını anlatma durumunuz varmı Teşekkürler
 
Diyotlar da transistörler gibidir.
Belli bir ileri gerilimde iletime geçerler.
Herhangi bir diyot kullanabilirsiniz. Hızlı diyotlar daha düşük eşik gerilimine sahiplerdir. Hızlı diyotlar da kullanabilirsiniz.
Silisyum diyotlarda iletim gerilimi 0.7V civarıdır ve nispeten histeresis eğrisi gösterirler.
Tabii ki bağlanacak diyodun eşik gerilimi ile transistör BE gerilimi toplanacaktır. Devreyi bu gerilim toplamına göre ayarlamak lazım.

Yani devreye seri diyot bağlamak suretiyle 0.7V (belki de +/-0.1V) hata toleransı ile transistörü iletime geçirebilmeniz mümkün olacaktır.
Eğer giriş geriliminiz yüksek ise transistör üzerindeki gerilimi ayarlayabiliyorsanız 1N4148 yerine iletim yönünde uygun bir zener diyot bağlamanız daha mantıklı olacaktır.
Zener diyotların iletim eğrisi daha keskindir. Ancak bulabileceğiniz en düşük değerli zener devrenize uyacak mı bilmiyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,314
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst