Sarı-yeşile toprak diye güvenmeyin

çok haklısınız bende o yanılgıya duştüm 3 adet otomatik kapının trafosunu yaktım sonra anladımkı cok bılen bı tesısatcı maviyi nötr yapmış sarı yeşili faz yapmıs savunmasıda mavi her zaman notr olurmuş ama atladıgı nokta ev tesısatı degılde fabrıka tesısatı yapıyor olması
Fabrika tesisati veya sanayi nötr mavi olması gerekmezmi?
 
Evet normal şartlar altında öyle. Ama Türkiyede olduğumuzu unutmamak lazım. Bizim memlekette her türlü sürpriz ile karşılaşmak mümkündür :)
ben size katılıyorum olmamız gereken yerin çok gerisindeyiz ama.( ama atladıgı nokta ev tesısatı degılde fabrıka tesısatı yapıyor olması)burayı anlayamıyorum.
 
ben size katılıyorum olmamız gereken yerin çok gerisindeyiz ama.( ama atladıgı nokta ev tesısatı degılde fabrıka tesısatı yapıyor olması)burayı anlayamıyorum.

1988 yılında meslek lisesine başladım o günden bugüne neler gördüm neler yaşadım anlatsam roman olur. Komik,trajikomik ve dramatik olaylar. Elektrikçi hiç bir şeye güvenmemeli en saçma en abzurt olasılıkları bile düşünüp değerlendirebilmeli.
 
Eğitim seviyemiz yetersiz yine de sosyal mesaj vermemek olmaz "Eğitim Şart"!
 
Arkadaslar benim edindim tecrübe şudur elektrik mesleginde birçok dal var herkes herseyden anlayamaz ama su var bir sorunla karsilasildinda insanların beklediği herseyi yapar yani şu bi işe vasıfsiz gidip ben ne iş olsa yaparım b yapan çekirge
 
Arkadaslar elektrik teknik bi iş bide meslegimize elektronik girdi bi çoğu iy meslek taslarimiz yani abilrimiz tedavülden kalktı buda tercübeyi geri planda bıraktı ben kabul etmeliyimki nekadar anlarsan anla tecrübe lazım
 
Mesajin yazildigi saate bakilirsa mac hastaligi yok sanirim:)
Elbette ki hocam...Notr ile topraklama karmasasi hep suregelmistir...Dikkatimi ceken sey, bes damarli kablolarin hem uretimine hem de sahalarda kullanimina karsi garip bir yabanciligimiz var...Alismisiz dort damarli kablo kullanmaya...Direkt ve sadece uc fazli bir motoru besliyorsak,dorduncu ucumuz toprak oluveriyor...Yok eger besledigimiz bir pano ise dorduncu uc notr oluyor...E peki toprak? Cakariz oraya bir kazik olur biter...Peki bes damarli kablo daha iyi degil mi?(ya zemin iyi bir topraklama icin uygun degilse)...Bes damarli kablo da pahaliya geliyor ( ! )
Dort damarli kablo isterken de maalesef ozensizce davraniyoruz..Hic bir nitelik belirtmiyoruz...4x16 NYY deyip geciyoruz..Tabi saticinin da isine geliyor...Damar renklerini nasil istersin?Hangi standarda gore istiyorsun diye sorma geregi hissetmiyor hakli olarak...Icinden enerji ve hayat tasidigimiz ustelik parasini odedigimiz malzememizi cok cok iyi tanimakla yukumluyuz kanaatindeyim...
Yeri gelmisken belirteyim..Kablo kodlarinda topraklama amaciyla sari-yesil renkte bir damar olsun istiyorsak kablo kodunun sonuna ''J'' harfini, acik mavi olmasini istiyorsak kablo kodu sonunda ''o'' harfini kullaniyoruz.
Ornek : (NYY-J) 3*50 / 25 mm2 dedigimizde 25 mm2 lik damarin renki sari-yesil olarak gelir...
(NYY-O) 3x2.5 mm2 dedigimizde ise 3. damar acik mavi olarak gelir..
Çok güzel bir paylaşım olmuş. 4x kablo siparişi verdiğimde hiç dikkat etmemiştim kablo renkleri bu şekilde gelsin diye. Hep istediğimiz gibi denk geldiğinden olabilir :) ama bundan sonra kablo siparişlerini yazdıklarınızı göz önünde bulundurarak vereceğim.
 
çok haklısınız bende o yanılgıya duştüm 3 adet otomatik kapının trafosunu yaktım sonra anladımkı cok bılen bı tesısatcı maviyi nötr yapmış sarı yeşili faz yapmıs savunmasıda mavi her zaman notr olurmuş ama atladıgı nokta ev tesısatı degılde fabrıka tesısatı yapıyor olması
Ben de staj yaparken sigortayı nötre bağladıklarına şahit olmuştum. Yapanı bulma şansımız yoktu tabi çok eski bir tesisat olduğu için. Armatür değiştirilecekti, sigortayı indirdikten sonra beraberimdeki usta, birde kabloları kontrol kalemi ile kontrol ettiğinde enerjinin kesilmediğini fark etti.
Güvenlik tedbirlerini sonuna kadar uygulamak hayat kurtarıyor. Nasıl olsa enerjiyi kestim diyerek çalışmaya başlarsan hayatını riske atmış oluyorsun.
 
Bina eskiydi (14-15 yıl). İşçilikleri de fena değilmiş. Buatlarda klemenslerle ek yapmışlar (Ne hallere sevinir olduk!). Tek kusurları kablo renklerindeydi. Akrabam da hepten şaşırdı:
"Kahverengi toprak rengi, niye nötr yapmış? Toprağa bağlamamış ki ? " deyince ben koptum zaten...
Kahverengiye toprak rengi dediğini ikinci okuyuştan sonra idrak edebildim :) Cidden insanın aklını başından alan olaylar bunlar
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,551
Kullanıcılar
449,915
Son üye
eylulllll33

Yeni konular

Geri
Üst