saniyelik voltaj gidip gelmeleri

a.kaya

Üye
Katılım
28 Ara 2006
Mesajlar
18
Puanları
1
Yaş
39
trafo nun yıldız nok tası kayık ise elektrik bir an gelip gitme yaparmı
eger sorun bunda değilse nedir neden böyle bir soru yönettım onu da söylim internet cafemiz var ve voltaj sanıyelık gıdım gelmeler de modem kendini resetliyor dükkan da ışık tesisatı var idi biz bunu güç artımına gittik ve sanayi tesisatı kurduk ve sorun yine devam ediyor bilgisi olan arkadaşlar dan yardım şimdiden teşekürler
 
sn a.kaya öncelikle size bazı sorularım olacak; bu sorun ne zamandan beridir var? İnternet cafenizde klima varmı? Elektriğin anlık gittiği zamanlar klimanın otomatik devreye girdiği zamanlardamı gerçekleşiyor? İnternet cafedeki yüklerin toplamı? Besleme kablo kesiti? Enerji alınan yer ve mesafe?
 
bu olay daha önceden yani mahalleli yaşıyor du bu sıkıntıyı kılımalar yeni takıldı evet dedıgınız gıbı de oluyor yanı yuke bındıgınde de modem restlıyor kendını ama kılımalar kapalı ıken yıne aynı sorunu yasıyoruz 35 adet bılgısayar 2 adet 24000 lık klıma 2 adet dondurma dolabı 8 adet 1*40 tms 4*6 kablo

enerjı alan mesafesi 30mt
 
şu sıralar bizde yaklaşık aynı sorunları yaşıyoruz ist/ikitelli gece anlık bir faz kaybı oluyor indirici merkezle ilgili bir sorun galiba otaraftan şimşek aydınlatması gibi bir yansıma oluyor
 
Sizin sorununuz yakında bir indirici trafo merkezi olmasından kaynaklanıyor olabilir. Eğer 380-154 kv Trafo merkezinde kesicilerin açma anında yüksek gerilimler oluşur.Bu gerilimler çok kısa süreli(50- 500 milisaniye) ve yüksek pik değerlerine sahiptir.Eğer trafo merkezinde problemli bir kesici varsa bu süre daha fazla uzayabilir.
Ayrıca faz toprak arası oluşacak kısadevrelerde gerilim düşümleri yaşanır.Bunun sebebi ise faz-toprak kısadevresi sisteme endüktif yük gibi davranmasıdır.Yaşadığınız bölgede enerji nakil hatları kötüyse ve toprağa akış olursa buda siszi etkiler.Bu anlattığım olay sizin 50 km uzakta dahi olsa sizi etkiler.
Şimdi sıra öneri de.Kesinlikle ups kullanmanız.
Ayrıca bu gerilim darbelerinden maddi olarak kaybınız varsa Tedaş'a temiz eneji vermediği gerekçesi ile dava açabilirsiniz. :)
 
Modem ve/veya bilgisayarlar için ups sistemi çözüm olmaz mı?
 
Bu tip sorunların ana kaynağı genelde Tedaşın dağıtım ve indirici merkezlerinden kaynaklanıyor.Dengesiz yüklerde bu sorun daha çok gerilim salınımları şeklinde hissedilir ancak çok nadiren enerjinin gidip gelmesine sebep olur.Projessor arkadaşımızın dediği olay mantıklı.Bu sorunun iç tesisatınızdan kaynaklanma riski çok az.Bu sebeple en güzel çözüm özellikle bilgisayar ve modemlerin takılı olduğu prizleri UPS ten beslemek.Ama her halükarda Tedaş'a haber verip sorunun sebebini ve çözümünü sağlamalarını talep etmek doğru olacaktır.
 
ups için tekş ama onu da denedim olmuyo arkadasım ups çalışma sistemide farklı kendı enerjısını
vermiyo şebekeyi direk sana veriyo elektrik gittiği anda ups devrede
acaba dedım bu arızalımı 2 ci ups taktım yine aynı elektrık kesılırse
ozaman kendisi takviye ediyor voltajımız falan yuksek 233 volt sanıyelık bır göz kırpma modemi resetlıyo ups olayını dedıgım gıbı çalışma pırensibi bu
 
Aşagıda kısa ve öz bir bilgi var.

Bu araçların genel çalışma prensibi gerilimin kesilmesi durumunda bunu bağlı olan yüke (sözgelimi monitör, bilgisayar ve doğrudan şehir cereyanına bağlanan diğer bileşenler) hissettirmeden devreye girerek kapasitesiyle orantılı bir süre boyunca beslemek ve / veya gerilim değerlerini filtreleyerek sistemleri parazitten ve aşırı yüklemeden korumaktır. Besleme süresi yükün çektiği güce göre azalacak ya da artacaktır; yine de verilerinizi kaydetmenizi ve sistemi güvenli şekilde kapatmanızı sağlayacak kadar uzun olmalıdır. Bir kesintisiz güç kaynağı alırken dikkat etmeniz gerekenlere geçmeden önce, dilerseniz bu cihazların türleri ve bunlar arasındaki farklılıklar üzerinde duralım.

Kategorilere göre ayrım: Off-line, On-line ve Line interactive

Hepsi aşağı yukarı aynı prensiplerle işlese de, kesintisiz güç kaynakları arasında da farklılıklar mevcut. İlk ayrım bu cihazların on-line ya da off-line olmasıyla ilgili.

Off-line sistemler:

Off-line UPS sistemleri yüke bağlanmalarına rağmen aktif değillerdir, yani yük kesintisiz güç kaynağı değil, gerilim hattı tarafından beslenir. Bu gerilim hattında bir sorun meydana geldiğinde (örneğin elektrik kesildiğinde) off-line UPS sistemleri otomatik olarak devreye girerler. Gerilim dönüştürücünün sürekli hazır olması durumu bu tür sistemlerde Hot Standby olarak adlandırılır. Gerilim dönüştürücünün, gerilim hattının değişiklik göstermesi ile birlikte çalışmaya başlaması durumuna da Cold Standby adı verilir. Bu ürünler gerilim hattındaki dalgalamaları da filtreler, ancak çıkış geriliminin sürekliliğini kontrol etmezler; yani belli bir değerde sabitlenemez ve çıkış gerilimini az da olsa belli bir hata payı ile oluştururlar. Bu UPS türü PC'lerde çok kullanılıyor, bunun başta gelen sebeplerinden biri de fiyatlarının oldukça hesaplı olması. Dezavantajı ise gerilim değişiminde devreye girene kadar 2 ila 7 milisaniye arasında bir zaman harcaması. Dolayısıyla kullanıcının hissetmesi zor bile olsa, bu tür bir kesintisiz güç kaynağı kullanılacaksa bu gecikmeye alışmak gerekiyor.

On-line Sistemler

On-line sistemler sürekli çalışır, çeşitli ayar mekanizmaları sayesinde çıkış gerilimini optimal bir sinüs dalgası içinde tutarlar. Gerilim hattındaki parazit böylelikle filtrelenir, frekans ve genlik (amplitüd) belli bir değerde tutulur. Bu tür sistemler de kendi içinde ayrılıyorlar. Bunlardan biri Double Conversion güç kaynakları.

Double Conversion UPS: Bu tip güç kaynağında gerilim hattındaki dengesizlikler filtreleniyor. Filtreleme işlemi, gerilimin pillere aktarılması, burada bekletilmesi ve bir devre sayesinde tekrardan 50Hz’e getirilerek yükü beslemesi ile gerçekleşiyor. İşlem esnasında bu sistemin devre dışı kalması ve fazlaca bekletilmesi durumunda, anında bir bypass devresi kontrolü ele alıyor ve yükü beslemeye devam ediyor. Bu tip güç kaynaklarında aküler sürekli şarj ediliyor. Aşırı şarj durumu yaşandığında ve toleransın üzerine çıkıldığında güç kaynağı kendisini gerilim devresinden kesip tek başına yükü besleme işlemine giriyor.

Bu çalışmanın ne kadar sürdüğü, ürünlerin sahip olduğu akülerin teknik değerlerine bağlı. Bu tip bir güç kaynağının dezavantajı ise elektronik filtrenin girişte meydana cos phi = 0.9 değerini oluşturması. Yani gerilim hattının geri tepmesinde yüksek dalgalanmalar meydana geliyor. Diğer bir dezavantaj ise akülerin zamanla 80 – 92 % kapasite ile çalışır hale gelmesi

Bir diğer on-line UPS türü ise Delta Conversion olarak adlandırılıyor.

Delta Conversion UPS

Delta Conversion kesintisiz güç kaynakları, Double Conversion güç kaynaklarının daha gelişmiş bir versiyonu. Başta gelen fark, cihazın girişinde bir delta dönüştürücüsünün yer alması. Bu dönüştürücünün görevi akülerin şarj işlemlerini kontrol altında tutmak. Yani giriş gerilimi ayarlanarak bir denge oluşturuluyor ve cos phi =1 değeri elde ediliyor. Buna ek olarak delta dönüştürücüsü performansı direkt yüke iletebiliyor. Sistemin devre dışı kalması durumunda burada da bir bypass devresi kontrolü alıyor. Farklı olarak bu sistemde de bir ana kontrol ünitesi var ve delta dönüştürücüsüyle senkronize bir şekilde çift yönlü olarak çalışıp aşırı yüklemelerin önüne geçiyor.

Bu sistemin amacı Double Conversion güç kayaklarının sahip olduğu dezavantajları yok etmek. Dolayısıyla bu sistemin gerilim hattına herhangi bir ters etkisi yok, ayrıca cos phi’nin düzeltilmiş değeri sayesinde performans kaybı da çok düşük.

Line Interactive (Hybrid UPS)

Off-line UPS ailesinden gelen Line interactive güç kaynakları, bazı farklılıkları ile online UPS sistemlere de benziyorlar, çünkü on-line sistemlerde görmeye alıştığımız otomatik voltaj regülatörü sayesinde off-line UPS’lerden daha iyi bir koruma sağlıyorlar ve on-line UPS’lerden daha ucuzlar. Bu ürün ailesinde off-line sistemlerine ek olarak bir gerilim dengeleme ünitesi var. Her iki tasarımın da iyi noktalarını bir araya getirdiği için bazı kaynaklarda Hybrid UPS olarak da adlandırılıyor. Bu ünitenin görevi, gerilim toleransının üstüne çıkıldığında sistemi sürekli olarak çalıştırması. Bu sayede herhangi bir zaman kaybı da meydana gelmiyor.

Kaynak: http://buyamer.istanbul.edu.tr/index.asp?grp=makaleler&no=2

edit:Yani normal bir sistemde online ups varsa Şebeke gerilimi ne olursa olsun cihazları zaten o besliyor.Senin yazdığın gibi şebekeyi direk yansıtmıyor cihazlara.Kendisi çıkışında düzgün bir sinüs oluşturarak onla besliyor cihazları.Gerilimdeki herhangi bir sorun cihazlara yansımamalı.Bu yönden düşünürsek senin yazdıklarında bir sorun var.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,836
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst