Saksıda topraklama denemesi

denizalyk

Üye
Katılım
29 May 2017
Mesajlar
27
Puanları
1
Yaş
32
merhaba arkadaşlar,teknikerler,mühendisler,ustalar, geçenlerde küçük bir deneme yaptım.öncelikle bilgisayar kasasının metal gövdesinde kesinlikle kaçak yok. daha iyi gözlemlemek için öncelikle elime kontrol kalemi aldım ayağım çıplak fayansa temas ediyordu kontrol kalemini faza dokundurduğum zaman ışık gür yanıyordu masa üstü,bilgisayar kasasını prize taktığımda cihazın metal aksamında faza göre daha cılız ışık yandı (ayağım betona basarken),bu durum arada bir statik elektrik varmış gibi hissedilirdi ara ara elinizi gezdirince metal aksam titrer gibi his oluşurdu (tabirde soğuk çekti denir),bende ilkel biçimde bir proje denedim 1.5 mm kesit kablonun bir ucunu cihazın metal gövdesine diğer ucunu da nemlendirdiğim küçük bir saksıya gömdüm. saksı betona ıslak temas edince kesinlikle metal aksamda kontrol kaleminin ışığı yanmadı. saksıyı yan yatırınca tekrar yandı. kablonun ucunu çıkarıp elime aldığımda statik elektrik gibi bişey hissettim kapılma yok. bu durum nedir işe yarar yöntem midir. cihaz topraklaması için.
 

Ekli dosyalar

  • 1.jpg
    1.jpg
    70 KB · Görüntüleme: 72
  • 2.jpg
    2.jpg
    60.4 KB · Görüntüleme: 69
  • 3.jpg
    3.jpg
    67.9 KB · Görüntüleme: 72
  • 4.jpg
    4.jpg
    85.4 KB · Görüntüleme: 69
  • 5.jpg
    5.jpg
    83.2 KB · Görüntüleme: 67
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
duvarınızdaki prizi bir elektrikçiye yeni kaliteli bir topraklı priz ile değiştirme işlemi yaptırınız, topraklama bağlantısını güzel yapmasını özellikle belirtiniz..


priz.jpg
 
duvarınızdaki prizi bir elektrikçiye yeni kaliteli bir topraklı priz ile değiştirme işlemi yaptırınız, topraklama bağlantısını güzel yapmasını özellikle belirtiniz..
Türkiye'deki çoğu bina tesisatlarında topraklama yokki arkadaş topraklı priz alıp taksa ne olur. Sıfırlama yöntemi kullanılıyor genellikle hep.
 
EEEE boşuna demedik kimsenin kaale almadığı topraklama can kurtarır. Bak yine dediğim olmuş topraklama bitkilerde de can kurtarmış.
 
Bina çevresinde inşaat sırasında yapılan doldurma toprakla bile sağlıklı sonuç alınamıyor. Toprak direnci 10 ohmdan yüksek çıkıyor. Saksıda ölçüm yapmaya kalksak megerin çubuklarını çakmaya mesafe bile yok :). Eve kesinlikle sağlıklı bir topraklama hattı çekilmelidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,864
Kullanıcılar
449,598
Son üye
kadir12366

Yeni konular

Geri
Üst