Safety PLC

sina-n

Üye
Katılım
20 Haz 2008
Mesajlar
221
Puanları
1
Yaş
38
Arkadaşlar

Safety PLC'ler ne amaçla kulanılır ve Güvenlkle ilgili hangi durumlar için bu ürünler secilmelidir?

Tam olarak mantığını anlayamadım ?

Örneğin Quantum HOTstandby bir CPU secip işimi yapmak yerine neden Quantum Safety Hotstanby seçmeliyim?Bu arada Schneider bir örnekti aynı durum Siemens içinde gecerli




Konuyu nereden taşınacağını bulamadım yalnış gerde açmışşım konuyu GENEL PLC başlığı altında daha uygun olurdu.Yöneticilerden ricam konuyu taşıyabilirlerse çok sevinirim.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Schneider için bir bilgim yok ama Siemens'te olan durumu açıklayabilirim:

Şimdi siz normal bir CPU kullanırsanız program OB1 içerisinde koşar. (Başka alt fonksiyon ya da fonksiyon blokları da elbette olur)
Eğer Siemens Fail-Safe Bir CPU kullanırsanız program yine OB1 içerisinde koşar, ama örneğin güvenlik kapısı ya da ışık bariyeri ile ilgili olan kısım OB32 yda OB35 gibi interrupt bloklarında çağrılır.

Bu işlem size şu avantajı sağlar, Normal CPU'da normal programın tarama süresi herhangi bir sebeple uzarsa, güvenlik kapıları ya da ışık bariyeri durumunu kontrol edemezsiniz. Fakat Fail-Safe CPU'da normal programın tarama süresi uzasa bile, OB32 ya da OB35 blokları sizin belirlediğiniz sürede mutlaka çalışır. Böylece insan güvenliği sağlanmış olur.

Kısacası, eğer insanların yaralanma ya da hayatını kaybetme gibi bir risk varsa fail-safe sistem kullanılır (örneğin otomotiv sanayisinde, paketleme işlemlerinde operatörlerin hareketli kısımlara kolunu bacağını kaptırma riski olan tesislerde vb.) yok ama düz tesislerde (arıtma, katı atık bertaraf sistemi gibi tesislerde) normal tip CPU seçimi yapılır.
 
Bilginize hayran kaldım ... Çok teşekkürler

Fakat bir sorum daha olacak normal bir CPU'da Timer OB'leri kullanılabliyor diye biliyorum . Normal CPU'da OB1 çalışma süresi uzarsa Timer OB'lerdeki zaman gelmesine rağmen bu işlemi bekletir mi diyorsunuz yani?Safety ürünler paralel olarak bu timerlara tarama mı yapıyor peki?


Schenıder de evets(ınterrup OB leri gibi) olarak tanımladığımız kısımlar vardır ve o blokları bellı surelerde kontrol etmesını ve bır sonuc vermesını ısteyebılırsınız fakat bunu normal bır cpuda yapabılıyoruz ve schneıderınde safety urunlerı var.. sıkıntımı anlamıssınızdır herhalde :)
 
Elbette Normal CPU'da da OB32 yada OB35'in zamanı gelirse blok çalışmaya başlar, ama burada siz kendi yazdığınız lojiki çalıştırırsınız. Oysa Fail-Safe programlama için kullanılan bloklar özeldir (Siemens için Distributed Safety paketini kurmak gerekir bu özel fonksiyon bloklar için) Bu özel bloklarda safety-program adı verilen yerde koşar.

Normal CPU ile Fail-Safe CPU farkı bu şekildedir, ama asıl farklılık I/O'larda ortaya çıkar. Safety inputlar için iki kanal kullanılır (SIL3- SIL-4 kategori diye geçer bu mantık) Normal durumda bu iki kanal aynı sinyali aldığı için değeri aynı olmalıdır, fakat sinyalde bozulma olursa bunu normal input kartına göre safety input daha hızlı algılar, hatta bir süre sinyalin düzelmesi için bekler vb. özellikleri vardır.

Aslında Normal CPU ile siz de OB32 ya da OB35 içerisinde kontrol lojikleri oluşturup ilkel bir safety yapabilirsiniz. Safety-CPU kullanmanın avantajı ise yukarıda saydığım özellikleri ve bir de zaten hazır olan fonksiyonları olduğu için bu işe kafa yormadan onları kullanabilecek olmanızın rahatlığıdır.
 
Gerçekten bilginize hayran kaldım bunu bu kadar da düzgün anlatan başka bir yer görememiştim.Bilginizi paylaştığınız için ise ayrı teşekkür ediyorum.

İyi Çalışmalar Dilerim.
 
Övgüleriniz için teşekkür ederim, forumun amacı zaten bilgi paylaşmak. Bizler de elimizden geldiğince bildiklerimizi diğer arkadaşlara aktarmaya çalışıyoruz.

Fail-Safe'i öğrenirken çok zorluklar çekmiştim, tahminen siz de aynı sıkıntıları yaşıyorsunuzdur. Maalesef anlattığım kısım olayın genel hatları, detay kısımları ile ilgili de sorularınız olursa, ve bizler de cevabını biliyorsa seve seve size yardım ederiz.
 
selamlar titus arkadaşım, bu safety plc yi kullanım yerleri diğer plc modellerine göre değişkenmidir? Bi paketleme bölümünde risk oluşturacak yer var diyoruz.Yada fail safe plc lere kullanım alanları gibi bir örnek verebilme şansımız varmıdır?
 
Merhabalar,

Yorgunluğuma verim ama şu sorunuzda ne demek istediğinizi anlayamadım:
Bu safety plc yi kullanım yerleri diğer plc modellerine göre değişkenmidir?

Safety cpunun ya da fail-safe cpunun (ikisi de aynı anlama gelir safety-CPU genel grup adıdır, fail-safe cpu ise bu iş için Siemens'in özelleşmiş CPU grubunun adıdır) kullanım alanları:
Otomativ sektörü (özellikle montaj hatları)
Özel makine imalatları (robotların kullanıldığı kısımlar)
Plastik Endüstrisi (kalıplamaların yapıldığı yerler)
Paketleme makinaları (press hatlarında)

Detaylara ise buradan erişebilirsiniz.

Bu, fail-safe cpu ile atık su arıtma tesisi yapılmaz anlamına gelmez. Elbette yapılır ama maliyer açısından 1 liralık malzeme yerine gereksiz yere 3 liralık malzeme kullanmış olursun.
 
konuya başlık açmak yerine buradan sormayı uygun buldum. fail-safe konusunda öğrenebileceğim pek türkçe kaynak bulamıyorum hatta hiç. bulabildiklerimse ingilizce. en azından IEC 61508'i nasıl okumam anlamam gerektiği konusunda yardımcı olabilecek birşey önerebilirmisiniz.
 
Övgüleriniz için teşekkür ederim, forumun amacı zaten bilgi paylaşmak. Bizler de elimizden geldiğince bildiklerimizi diğer arkadaşlara aktarmaya çalışıyoruz.

Fail-Safe'i öğrenirken çok zorluklar çekmiştim, tahminen siz de aynı sıkıntıları yaşıyorsunuzdur. Maalesef anlattığım kısım olayın genel hatları, detay kısımları ile ilgili de sorularınız olursa, ve bizler de cevabını biliyorsa seve seve size yardım ederiz.

Merhaba,
konu biraz eski ama belki cevar verirsiniz.
Merak ettiğim; file safe sistem kullanmak yerine, riskli gördüğümüz yerlerde, interrupt özellikli Input kartları kullanıp benzer bir fayda sağlayabilirmiyiz?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,652
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst