Sadece transistör kullanılarak yapılabilecek devreler!!

uysal_23

Üye
Katılım
12 Kas 2007
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
39
selam arkadaşlar. sadece transistörler kullanilarak yapilmiş olan devreler varmi elinizde? bana bunlarla ilgili devre şemalari lazim.
 
usta transistörler kullanılarak zamanın, param ve kafan yettiği sürece herşeyi yapabilirsin.

ne tür devreler bahis konusu belirtsen, çünki devre diyince o kadar geniş ve genel oluyorki....
 
merhaba,sn.uysal_23;
Sadece transistör derken,devrede başka hiç bir devre elemanının bulunmamasındanmı bahsediyorsunuz.

Kısaca şöyle bahsedeyim,Transistörler bilindigi üzere beyz'i tetiklendiginde emiter ve kollektör arsında geçişe müsade eden elektronik devre elemanlarıdır.

Dolayısı ile sadece transistörlerden oluşan devreler tek başına olmaz, sadece bir devrenin bölümleri katları şeklinde olur.


Saygılarımla;
 
ilginize teşekkürler arkadaşlar.
demek istediğim şu aslında;
transistörün kullanıldığı kritik devreleri veya devre katlarını gösteren devre şemaları istiyordum. yani uygulama yapabileceğim örnekler. mesela biz lisedeyken schmit trigger tetikleyiciler( eger yanılmıorsam) , flip flop lar, 7 segment displaylerin transistörlerle sürülmesi v.b falan devreler göstermişlerdi. ancak o kadar uzak kaldım ki bu konmulardan, hemen hemen hepsini unuttum.

eger elinizde böyle uygulamada anlatan bir kaynak varsa ve paylaşırsanız sevirim.

yoksa genel olarak transistörün nasıl çalıştığını biliyorum, ancak iş uygulamaya gelince değişiyor ve bir yerde çuvallamaya başlıyoruz.
 
inceledim. teşekkürler ancak bir sorum olacak. kondansatörler ne işe yarıyor burada? beyz e seri bağlamışsın. elektrolitik kondansatör bu şekilde bi işe yaramaz diye hatırlıyorum. dolayısıyla bu devre çalışmaz gibi görünüyor.
sen bu devrenin çalıştığından eminmisin? deneme yaptınmı hiç?
 
Sn.uysal_23 ;
Öncelikle bu devreyi incelediginizden dolayı teşekkür ederim.
Gelelim devredeki kondansatörlere,vermiş oldugum şemanın konusunda bunu açıkladım ve şunu belirtmek isterim eger orada kondansatör olazsa eger T1transistörü R3 üzerinden,T2 transistörüde R2 üzerinden tetiklenerek üzerindeki led lerin devamlı yanık kalmasına sebebiyet verir.
Aslında devre o kadar basitki biraz dikkatli bakmanız yeterli ozaman çalışıp çalışmayacagının kararını sizde verebilirsiniz.
Ben bu devreyi bir çok kez yaptım ve her defasında da çalıştı.
Birde siz deneyin isterseniz,
Saygılarımla;
 
aynı devreyi bc 547 ile yapmıştım ve çalışmadı. o yüzden eminmisin diye sormuştum, tekrardan denerim. link i daha detaylı inceledim. sağol.

darılmaca olmasın, sorduklarımı yanlış anlama
öğrenmeye çalışıyoruz (dikkatsiz olabilirim kusura bakma). ;)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst