Sabit Voltaj Ve Akım sınırlamalı devre kafama takılan soru

Ygz00

Üye
Katılım
27 Ocak 2023
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
23
Merhabalar XL4016,XL4015 gibi sabit voltaj ve akım sınırlama özelliği olan modül devrelerde kısa devre yaptırdığımızda V=İ*R ye göre direnç çok küçük bir değer oluyor o zaman bu formüle göre bu işi bu kartlar nasıl yapıyor?
2- Bu modüller ile anakart tamiri yapılabilir mi? Yani kısa devre olan bobinden bu kartlar ile gücü versek kısa devrede voltajı istediğimiz gibi ayarlayıp sabit nasıl tutarız? Şimdiden teşşekkür ederim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Soruları mı anlayamadınız? Anlayamadığınız yer neresi ise daha açık yazmaya çalışırım.
 
"kısa devre olan bobinden bu kartlar ile gücü versek kısa devrede voltajı istediğimiz gibi ayarlayıp sabit nasıl tutarız?"
Daha net açıklayabilirmisiniz.
"Ana kart tamiri" derken, kısa devre olan kartlardan mı bahsediyorsunuz?
 
Kusura bakmayın anlatamamışım. Anakart da mesela stand by 5 volt bobini kısa devre veriyor Xl4015 Xl4016 modülleri ile gücü versek voltajı 5 volt da tutup akımı istediğimiz gibi ayarlayabilirmiyiz?(Youtube da anakart tamir videolarında adam multimetre ile bobinleri ölçüyor kısa devre veren bobinden voltajı ayarlayıp gücü veriyor, ama Xl4015 modülünde kısa devre olan bobinden gücü verince voltaj 0.3 gibi değerlere düşüyor bu yüzden merak ettiğim kart tamir eden elektronikçilerin laboratuvar tipi güç kaynakları kısa devre de nasıl sabit voltaj verip birde akımı istedikleri gibi ayarlıyorlar?)
 
Kart üzerinde kısa devre arızalarını tesbit etmenin birkaç yolu var.
1. Mili ohm metre ile kısa devre ölçmek.
2. Yüksek frekanslı devrelerde sinyal enjektör kullanmak.
3. Sizin bahsettiğiniz gibi düşük voltaj vererek test etmek. Ancak sabit voltaj verirken akımı arttırısanız karttaki yolları yakarsınız voltajı sabit tutmak için daha fazla akım verirseniz devredeki bobinler bile yanar, kavrulur.
Size çok düşük voltajı okuyabileceğiniz voltmetre gerekli, milivolt hatta mikrovolt ölçebilmeli.
Ayrıca test etmek için
voltaj ve akım ayarlı güç kaynağı gerekiyor. Örneğin 5V 1Amper test amaçlı kullanırsanız karttaki yollar yanabilir, düşük voltaj ve akımdan başlamak gerekir.
Ancak bu tür tamiratlar için tecrübe, en önemli faktördür.
 
Son düzenleme:
Tamamdır. İki sorum daha var: Bende Xl4015 ve Xl4016 voltaj ayarlanabilir kart modüller var örneğin; 7.2 pil şarj ederken ters kutup yapıyorum akım 4.5 e çıkıyor ama voltaj 1.5 a iniyor bunun nedeni nedir?
2- Bu kartlar sabit voltaj verme özellikli kartlar değil mi? Neden pil şarj ederken bile voltaj düşümü oluyor?
 
Tamamdır. İki sorum daha var: Bende Xl4015 ve Xl4016 voltaj ayarlanabilir kart modüller var örneğin; 7.2 pil şarj ederken ters kutup yapıyorum akım 4.5 e çıkıyor ama voltaj 1.5 a iniyor bunun nedeni nedir?
2- Bu kartlar sabit voltaj verme özellikli kartlar değil mi? Neden pil şarj ederken bile voltaj düşümü oluyor?
Bunların da akım limitleri var (gücü oıranında).
Kısaca sabit voltaj verecek diye, kapasitesinden fazla akım çektiğinizde voltaj düşer .

Hatta "foldback" diye nitelenen bir akım sınırlama yönteminde. siz, izin verilen maksimum akımdan fazla çekerseniz koruma devreye girer ve akımı hemen düşürür.
Örn: 2 amperden fazla çekerseniz 0.5A e kadar akım düşürerek diğer hasarları önler.
 
Son düzenleme:
Anladım yani gereğinden fazla akım çekince voltaj düşümü gayet normaldir. Teşekkürler
 
Küçük bir ilave,
Eğer tamirat ile uğraşıyor iseniz, kısa devre tesbiti ve devre üzerindeki kondansatörleri sökmeden ölçmek için ESR metre kullanabilirsiniz. ESR metre, kapasitans
veya LCR ölçü aletleri üzerinde (fonksiyon olarak) bulunur.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,950
Mesajlar
913,849
Kullanıcılar
449,596
Son üye
anilhikmet

Yeni konular

Geri
Üst