Sabit mıknatıslı dc motor

Jorell

Üye
Katılım
8 Şub 2010
Mesajlar
36
Puanları
1
Yaş
33
Selamlar. Bir sorum olacaktı, çalışmama yön verecek bir soru.

Rüzgar türbini yapmak istiyorum ve bu yüzden bir dinamoya ihtiyacım var.

Dinamo olarak sabit mıknatıslı dc motor kullanacağım, ancak bunu nasıl temin edeceğimi henüz bilmiyorum. Bu motoru basit bi şekilde kendim yapabilir miyim kolayca, yoksa çarşıya gidip araştırıp eski malzemeler satan bir yerden bu motoru satın mı almalıyım ? Hangisi daha pratik olur ?

Bu arada bu dc motorlar yaklaşık kaç liradır aşağı yukarı bi fiyat söylerseniz ona göre ayarlıyım kendimi. =)

Bir soru daha , bu dc motoru arabaların teyp'inden bulabilir miyiz ?

Yanıtlarınız için şimdiden teşekkürler.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
konya sokakda dinamo satıyorlar eğer ankaradaysan tabiki
ben 10 TL ye almıştım
 
Şu an elimde araba teybi motoru var. Bu motor, sabit mıknatıslı dc motor mudur ?
 
teyiplerin içinde bazı oyuncaklarda küçük saç kurutma makinelerinde sabit mıknatıslı DC motor bulabilirsin hurdacılarda çokça bulunur
 
Anladım o zaman elimdeki , dc motor. Bir soru daha , bu motorun pilini döndürerek , diğer uçtaki kabloları da küçük bir ampüle bağlasak doğrudan , ampülü yakabilir miyiz ? Teşekkür ederim.
 
elektrik elde edersin ama mili döndürme hızına göre ürettiğin elektrik değişir.
 
Şimdi bir elektrik mühendisi ile görüştüm yüzyüze. Motoru , malzemeleri gösterdim. Dedi ki buna redüktör lazım, redüktörü bağladıktan sonra elde edebiliriz , ampülü yakabiliriz dedi.

Redüktör, bu araba teybinde var mıdır ? Varsa nasıl bir şeydir ? Onu da kullanabilirim. Yoksa sanayiye gidicem yarın tanıdığın yanına, onunla halledicem inşallah.
 
şimdi sen hareketi motora nasıl vereceksin.motora yüksek bir devirle hareket verirsen ürettiğin elektrik ledi yakacak duruma gelir.ya motorun milini yüksek devir elde edceğin bir dişli sitemi ve bu dişli sistemini el ile hareket ettireceksin.yada aynı motordan bitane daha bul iki motor milini birbirine bantla yada yapıştır nasıl yapabilirsen.motorun birine enerjişini ver diğer elektrik üreteceğin motorada ledini bagla.yanlız bazı teyp motorlarında regülatör devresi vardır.elektrik üreteceğin motorda regüle devresini iptal etmen lazım.yoksa elektrik üretemezsin.kolay gelsin.....
 
Heh regülatör, redüktör demişim.

Hareketi motora elle vericem. Sürekli ve hızla çevirerek pervaneyi. İşte motora regülatör ekleyeceğiz ve böylece ampül, LED gibi basit şeyleri yakabileceğim.
 
arkadaşım eğer sabit mıknatıslı dc motor kullanacakssan elle döndürme ile enerji elde edemezsin. bunun için dişli sistemi kullanman lazım yani devir saysını arttırman lazım. kullandığın motora göre çıkışta kaç volt istiyorsan lm7805 ya da lm7812 kullanarak 5 yada 12 v sabit gerilim üretebilrisin. ayrıca dişli sistemi kulanmak istemiyorsan yine sabit mıknatıslı step motorlardan 4 ya da 6 kutuplu olanlarından kullanabilirsin. ama step motor kullanırsan çıkıştaki gerilim doğrultmak için diyot kullanman gerekir. kolay elsin.

.:TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi:.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,123
Mesajlar
915,196
Kullanıcılar
449,830
Son üye
xkullanıcı45

Yeni konular

Geri
Üst