Sabit Kondansatör Seçimi Hhakkında Bilgi Edinmek İstiyorum.

Sayın Fabia meslektaşıma aynen katılıyorum.Kompanzasyon sisteminizde akım trafonuzdan sonra kesinlikle SABİT KONDANSATÖR kullanmamanızı öneririm.
Ancak 500 kva dan daha büyük trafolu tesislerde O.Gerilim tarafından ölçme yapılmaktadır.Bu nedenle bunlara ait SAYAÇlar TRANSFORMATÖRÜN ÇEKTİĞİ ENDÜKTİF reaktif KAYIPLARI DA YAZMAKTADIR.Bu tip tesislerde yinede kompanzasyon akım trafolarından önce sabit kondansatör bağlanır.Bu değer yönetmeliklere göre %3 ile % 5 arasındadır.Ancak trafo malzemelerinde kalite artışı nedeni ile % 2 civarında olması tavsiye edilir.EN DOĞRUSU::Trafoya ait ana panonun ANA şalterini kapatınız.Böylelikle trafodan sadece kendi iç kayıpları çekilmekte ve O.G tarafındaki sayaç bu iç kayıpları ve trafonun çektiği ENDÜKTİF YÜKÜ ÖLÇER.20 dakika ölçüm yapılır ve 3 le çarpılırsa 1 saatlik ENDÜKTİF REAKTİF YÜKÜ tesbit etmiş oluruz.Bu değer bizim takmamız gereken SABİT KONDANSATÖR GÜCÜDÜR.
SAYGILARIMLA
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
sabit kondansatörün reaktif güç kontrol rölesinin oranı tuttaramamasında etkisi olur mu?
 
Sayın Abdullah bey Trafonuz eğer direk üstü trafo ve ölçüm agden yapılıyor ise Tedaş %3 ila %5 arasındaki bir değerde olan sabit kondansatör ister bu kondansatörün bağlantısıda sayaçtan önce yapılmalıdırki sayacınız görmesin seçeceğiniz değerinde çokta bi önemi yoktur sizin kompanzasyon sisteminiz için. Fakat ölçüm OGden yapılacak ise o zamn önem arzetmektedir sabit kondansatör gruplarının yanlış seçimi veyahut adı üstünmde bu sistemin sabit olarak tek değer olarak devrede kalmasının bazı sakıncaları vardır özellikle sistem yüksüz iken kısaca açıklama çalışayım.
Sisteminiz 100kW aktif yük çeker iken 400kVa trafonun reaktif ihtiyacı sözgelimi (çünkü bu değer trafodan trafoya ufak değişiklikler gösterebilir örneğin daha ii anlaşılabilmesi için tam değerler vereceğim) 10 kVar olsun sizinde sabitiniz 15 kvAr olsun arada 5 kVarlık bir kapasitif etki olacak buda tükettiğiniz aktif güce göre sadece %5 lik bir kapasitif problemdir yani önemsizdir ancak sistem yükten çıktığı zaman hafta sonları akşamları trafonun reaktif ihtiyacı 7 kvar a düşecektir burada ki fark 15-7=8 kVAr kapasitif etki olacaktır. tüketim de olmayacağından yada 5 kW lık bir boştaki tüketim olsun kapasitif reaktif %160 olacaktır ceza sınırının çok üstünde. Yani bu fark sisteminiz yükte iken sıkıntı çıkarmayabilir ama elektirik tüketiminin düştüğü tatiller ve mesai dışı saatlerin uzaması size reaktif ceza olarak gelebilir bu tür işletmeler için biz sabit kondansatör grubunu sabit olmaktan çıkarıp onuda merkezi kompanzasyon sistemi gibi otomatik hale getirilmesini tavsiyede ediyoruz şöyleki akım bilgisi trafonun primerinden alınarak trafonun yük durumuna göre değişen reaktif ihtiyacıda görecek şekilde otomatik olarak kompanze edilmesi işidir nasıl bir avantajı vardır sistem yükte iken 15 kvAr ihtiyaç varsa 15 alınır 5 ihtiyaç varsa 5 alınır yani birebir kompanze eder buda %sel reaktif oranlarınız çok düşük seviyelere inmesi sağlanır işletme tatilde iken de çalışrken kompanzasyon probleminiz kalmaz.
 
trafonun maksimum ne yükleneceği ile ilgili bir durum değildir sabit kondansatör büyüklüğü, trafonun toplam gücüne göre bir değer alınır ve değerli mühendis büyüklerimiz ve tedaş yetkililerini referans alırsak %3 ve %5 arasında bir değer alınmalıdır, bize söylene %4 alınmasıdır.
 
ama arkadaşım bu gün benim başıma bi olay geldi 1000 kwa trafo boşta ben buna 30 kwr kondansatör tkmıştm SABİT ve ceza geldi ? trafonun bütün yükünü kapatarak deneme yaptım ve 7.5 kwr da yakaladım inanılmaz bişey tarafoda etitaş
 
Slm arkadaslar benım bı sorum olacak 400 kva lık bır tarfoya 10 kvar sabıt kondansator baglı tesıs calısırken enduktıf %5 kapasıtıf%4 degerlerım guzel ama tesıs durusa gececınce yanı gece enduktıf deger fırlıyor %50 lere kadar cıkıyor sabıt kaplı ıken acınca %21 kapasıtıfe gırmıs bunlar gunluk deger sabıt kondansatoru 5 kvar dusurmeyı deneyecegım sızce dogrumudur
 
Sabit kondansatör uygulamalarında çoğu meslektaşım yanlış uygulamalar yapmakta. Bunlarla ilgili uyarıları maddeler halinde vermeye çalışacağım.

1- 630kVA ve üstü trafo güçlerinde ölçüm O.G.'dendir.Sayaç O.G. akım trafosuna bağlı olduğundan sabit kondansatör gücünün değeri büyük önem arz eder bu durumda O.G.'den akım bilgisi alan röle kullanmak en doğru çözüm olup bu mümkün değilse reaktif güç, cosfi gösteren pensampermetre ile ölçüm veya sayaçtan endeks okuyarak sabit kondansatör gücü belirlenmelidir.
Örneğin;
O.G. akım trafosu : Örnek 40/5 akım trafomuz olsun oran değeri 8
O.G. gerilim trafosu : Örnek 34,5/0,1kV gerilim trafomuz olsun oran değeri 345
Sayaç son endeks-ilk endeks alma arası geçen süre : Yarım saat olsun
Sayaç son endeks – ilk endeks değeri yani fark endüktif reaktif tüketimi 0,00453 olsun.

Qc= 0,00453.8.345.2 (Ölçüm süresi 0,5h alındı saatlik tüketimi bulmak için 2 ile çarptık.)
Qc= 25kVAr bulunur.

Uygulamada kontaklı dijital ampermetre ile az yükte ve işletme yükünde olmak üzere kademeli 2 sabit kondansatör ile hata minimuma indirgenebilir.

2- 400kVA ve altı trafo güçlerinde ölçüm A.G.'dedir. Yönetmelik gereği sabit konulması gerekir ancak % 3 veya % 5 seçilen değer ölçümünüz A.G.'de sayacınızdan önce olduğundan etkilemeyecektir.

3- Gerek O.G. ölçüm gerek A.G. ölçümde otomatik kompanzasyon sistemi içine kesinlikle sabit grup konulmamalıdır. Sabit grubun yeri ana şalter öncesindedir. A.G. akım trafolarından sonra faal halde sabit grup olmamalıdır.
 
trafo gücünün % 3 ü tavsiye edilendir.
 
Arkadaşlar kafama takılan bir soru var; biz trafo merkezinde bu sabit kondansatörleri kompanzasyon için koyduğumuzda, dağıtım merkezimizde yani ana panomuzda kompanzasyon yapmıyor muyuz? Eğer kompanzasyon yapıyorsak, bu sabit kondansatörler bizim kendi sistemimizin çektiği reaktif güçle alakalı değil. Sadece enerji nakil hattındaki reaktif kayıpları telafi etmek amaçlı. Yanlış mı düşünüyorum?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,914
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst