Sabit Kondansatör Seçimi Hhakkında Bilgi Edinmek İstiyorum.

Katılım
14 Mar 2008
Mesajlar
20
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar bizim trafo 400 kva fakat bizim kullanacagımız max. yük 200 kva şimdi burda sabit kondan satörü seçerken trafonun toplam gücünü mü yoksa kullanılacakmax. yükümü ölçü almalıyız.Seçilecek bu oran % kaç olmalı.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sabit kondansatör (grubu) güç transformatörünün çektiği reaktif enerji kayıplarını karşılamak için bağlanır. Bir Y.G / A.G trafo merkezinde sayaç sistemi Y.G. kısmından okunuyorsa (yani ölçüm hücresi Y.G. kısmından okunuyorsa) trafonun çektiği reaktif enerjiyi ind.reaktif sayaç yazar. Trafoda nihayetinde yüksüz çalışsa dahi bir nevi tüketicidir.
 
aynı zamanda işletmenizdeki çevre aydınlatmalarınız(tabii bunlar için ayrı bir grup da kullanabilirsiniz) veya kompanze edilmesine gerek duyulmadan çalıştırılan çok miktardaki küçük motorunuz veya floresanlarınız(büyük bir konfeksiyon atelyesinde ciddi bir endüktiftir) için gereklidir.
 
sabit kondansatörler genelde trafonun alçak gerilim tarafına bağlanır ve tavsiye edilen kondansatör gücü trafo gücünün % 5 -10 kadardır 400 KVA trafo için 20 KVAr lık bir kondansatör tercih edebilirsin.
 
Aynı sorunu bu gün bende yaşadım ve beklediğim bir sonuctu.Terminal binasını besleyen 1250 kva trao mevcut ve sayaç og girişinde.Ayrıca kullanılan yükte maksimum 100 kva olunca ag tarafına yaptığım kompanzasyon pek bir işe yaramadı komp. ilk devreye aldığımda sistem %65 endüktif çalışmakta idi kompanzasyonu yenilediğimde bu oran %35 end. kadar düştü.Bende ag tarafında akım trafolarının hemen önünden 40 kvar lık kondansatör ilave ettim ve 2-3 gün sonra sonucu gözlemliyeceğim sanırım istediğim değerlere düşürebilirim.Sonucları bilahare sizlerle paylaşırım.Bu arada aranızada yeni katıldım herkese selamlar .
 
arkadaşlar bildiğim kadarıyla trafo gücünün %3 ve %5 i sabit kondansatör hesabı olarak alınıyordu ama sonradan tedaş yeni düzenlemeler yaptıysa ondan haberim olmadı
 
Sn. abdullah0019

* Sn. genç arkadaş'ın da belirttiği gibi;

- Yönetmeliklerde ve teoride trafo gücünün %5'inde sabit kondansatör kullanımı tavsiye edilir.

- Pratikte bu değer %3'dür.

400 KVA Trafonuz için; 400 x 0.03 = 12 Kvar sabit kondansatör yeterlidir. Bu durumda kullanmanız gereken kondansatör 15 Kvar'lık sabit bir kondansatördür.
 
trafoda kullandığın yük sabit 200 Kva ise kullanacağın kondansatör yükün % 3 olmak zorundasın trafon tam yüklü olmadığından trafo güçünü es geçmenlazım yoksa yüksüz zamanlarda kapasitif yazar kullanacağın sabit kondansatör için 7,5 Kvar yeterli 200 Kva için ama 400 Kva için 12,5 Kvar olması lazım
 
değerli arkadaşım:
elektrik sayacın trafonun AG kısmında ise(büyük ihtimalle öyledir) sabit kondansatörü sayaçtan önce bağlamalısın.benim bulunduğum ilde uygulama bu şekilde.kondansatör değeri ise trafo gücünün %3-%5 arasında olmalı.(örneğin 15kVAR) Ancak bu sabit kondansatör senin kompanzasyon sisteminle veya sayacınla alakalı bi durum değil.Tedaş elektrik sayacı AG Kısmında olanlar için trafonun endüktif kayıplarını karşılaması açısından zorunlu tutuyor.Kompanzasyon panosundaki sabit kondansatöre gelince o durum biraz farklı;işletmenin çektiği güce göre değişir.eğer 24 saat boyunca devamlı olarak devrede olan yükleriniz varsa sabit kondansatör kullanılabilir.bunun değeri ise güç ölçümü yapılarak belirlenir.yani herhangi bir yüzde değeri filan yoktur.ancak mesai saatleri dışında trafodan herhangi bir yük beslenmiyorsa sabit kondansatör bağlamanız sizi kapasitif cezaya sokacaktır.size tavsiyem yükün minumum olduğu saatlerde mesela mesaiden sonra geceleyin durum nedir.bunun bi ölçümünü yapın ona göre tekrar yardımcı olmaya çalışırım.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,174
Mesajlar
915,637
Kullanıcılar
449,936
Son üye
AsilOzgenc

Yeni konular

Geri
Üst