Sabit diskler 50 yaşında

Murat

Site Yetkilisi
Yönetici
Site Yetkilisi
Katılım
19 Şub 2006
Mesajlar
1,607
Puanları
581
Yaş
42
Konum
izmir
Sabit diskler 50 yaşında

hdd-datenrettungslabor.jpg

Bugün kullandığımız sabit disklerin ilki 50 yıl önce, 13 Eylül 1956 tarihinde yapıldı.

Günümüzdeki örnekleriyle karşılaştırıldığında devasa boyutlarda olan ilk cihaz, iki buzdolabı büyüklüğünde ve 1 ton ağırlığındaydı. Büyük boyutlarına karşın ilk sabit disk yalnızca 5 MB, yani ortalama bir mp3 dosyası kadar kapasiteye sahipti.

Aradan geçen 50 yılda sabit diskler, büyük bir ilerleme kaydederek avuç içine sığabilecek kadar küçüldü ve video, film, oyun, müzik gibi yüzlerce Gigabyte'lık dijital datayı saklayabilecek kapasiteye ulaştı.

50. yılında sabit diskler, geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde, PC'lerden iPod'lara, cep telefonlarından dijital video kameralara kadar, dijital içeriğin oluşturulduğu, saklandığı ve paylaşıldığı her türlü cihazda kullanılıyor ve günümüzün bilgi eksenli dünyasının merkezinde yer alıyor.

Yeni teknolojilerden birisi olan ve pazarda Seagate'in öncülüğünü yaptığı dikey kayıt teknolojisi, daha önceden hayal bile edilemeyen kapasitelere ulaşmayı olanaklı hale getiriyor. Seagate; verilerin üst üste dikey olarak sıralanması ve dolayısıyla aynı alana daha çok bilgi depolanması olarak özetlenebilecek dikey kayıt teknolojisini kullanarak geçtiğimiz aylarda 750 GB'lık sabit diskleri piyasaya sürmüştü.

Bugün sabit disk pazarının lideri olan ve 25 yıldan daha uzun bir süredir insanların, dijital içerik oluşturmalarına, paylaşmalarına ve yönetmelerine imkan verecek sabit disk teknolojileri üzerine çalışan Seagate, PC'lerde kullanılmak üzere sabit disk üreten ilk şirkettir. Sabit diskin üretilmesi, 20. yüzyıla damgasını vuran ve PC devrimini ateşleyen en önemli gelişmelerden birisiydi.



15,000RPM%20HDD%20Cheetah%2015k.3.jpg


Geçmişten, günümüze sabit diskler;

• İlk sabit disk, 1956 yılında üretildi. İki buzdolabı büyüklüğünde olan bu ilk örnek toplamda 5 Megabyte'lık saklama kapasitesine sahip, 50 adet 24 inçlik tabladan oluşuyordu. 5 Megabyte 2.500 sayfalık dijital bir dokümanın kapladığı alana denk geliyor.

• Günümüzde 1 inçlik tek bir tablaya sahip cebe sığabilecek kadar küçük tek bir cihaz 6 milyondan daha fazla sayfanın kapladığı alana denk gelen, 12 Gigabyte'lık bilgi saklayabilir.

• Uzmanlar, 2020 yılından önce tek bir tabladaki saklama kapasitesinin 500 milyon sayfayı alabilecek kadar büyümesini bekliyor.

• Tek bir inç karelik sabit disk alanına sığdırılabilen bilgi miktarı anlamına gelen data yoğunluğu günümüzdeki disklerde ilk örneklerine göre 65 milyon defa daha fazladır.

• Sabit disk endüstrisinde önümüzdeki 5 yıl içerisinde şu ana kadar ki 25 yıllık üretiminden daha fazla sayıda cihaz üretilmesi bekleniyor. Bu duruma gerekçe olarak iş ve tüketici cihazlarında kullanılan dijital içeriğin daha önce olmadığı kadar artmış olması gösteriliyor.

• Seagate, kişisel bilgisayarlara kullanılmak üzere sabit disk üreten ilk firmadır ve günümüzde dünyanın en büyük sabit disk üreticisi konumundadır.
 
YAW abi herifler 2 TB lik HDD yapmış yaa....Teknoloji önüne geçilmiyooo
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,259
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst