Saç kurutma makinesiyle kaçak kontrolü

volcanoos

Katılımcı Üye
Katılım
20 Ara 2007
Mesajlar
2,532
Puanları
56
Siirt'te DEDAŞ ekipleri, kaçak elektrik kullanımı tespitini beraberinde götürdükleri saç kurutma makinesiyle belirliyor.

Kış mevsimiyle birlikte kaçak elektrik kullanımın yoğunlaştığı Siirt'te DEDAŞ ekipleri, kaçak kullanımını engellemek amacıyla kontrollerini artırdı.

DEDAŞ Siirt İl Müdürü Muzaffer Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaçak elektrik kullanımını asgariye indirmek için yoğunlaştıklarını, 16 kişiden oluşan kaçak kontrolü ekibine 9 personelin daha görevlendirilmesiyle kontrol yapan ekipteki görevli sayının 25'e ulaştığını söyledi.

Siirt'te kaçak elektrik kullanımı oranın yüzde 43 düzeyinde olduğunu dile getiren Özdemir, şöyle dedi:

“Siirt'teki kaçak ortalaması oranı bölge genelindeki kaçak kullanım oranından daha düşüktür. Buna rağmen denetimimizi yoğun şekilde devam ettiriyoruz. Son dönemlerde abonelerin kullandığı dijital sayaçların bazı illerde açılarak içine ek bir parça konulduktan sonra tekrar sahte bir şekilde mühürlendiği bilgisini aldık. Müdahalenin yapıldığı bu dijital sayaçlar, elektrik tüketimini yüzde 70'e varan oranda daha az gösterilebiliyor. Kontrolü yapan ekibimiz, saç kurutma makinesini çalıştırarak, abonenin elektrik tüketimini kontrol ediyor ve bu sayede sayaca müdahale edilip edilmediğini belirliyor. Müdahale yapıldığı tespit edilenler hakkında yasal işlem başlatılıyor.”

Kaçak kontrol ekip şefi İlhami Çakır da bazı kişilerin dijital sayaçlara müdahale ederek, elektrik tüketim oranını azaltığını söyledi. Bu abonelerin tespiti için saç kurutma makinesi kullandıklarını vurgulayan Çakır, şunları anlattı:

“Dijital sayaçlarla oynanmak suretiyle tüketim miktarı düşük gösterilebiliyor. Bu sayaçların tespiti için yaptığımız kontrollerde saç kurutma makinesi kullanıyoruz. Beraberimizde götürdüğümüz saç kurutma makinesini, kontrolü yapılan abonede çalıştırıp, tüketim miktarının düşük gösterilip gösterilmediğini belirliyoruz. Çünkü saç kurutma makinesinin elektrik tüketimi fazladır. O anda saç kurutma makinesi kullanımı nedeniyle yüksek tüketim oranının aynı miktarda sayaca yansıyıp yansımadığı kolayca belirliyoruz. Eğer tüketim miktarı az ise dijital sayaç ile oynandığı anlamına geliyor. Bu durumda kontrol sırasında kaçak elektrik kullanmaktan abone hakkında yasal işlem yapıyoruz. Bu kontrollerde çok sayıda abonenin kaçak elektrik kullandığını belirleyip, haklarında işlem başlattık.”
 
kaçak elektrik önemli bir sorun bence ama böyle başa çıkmak zor olur.....fiatı ucuzlatın da insanlar böyle şeylerle uğraşmasın....benim evime max. 50 lira gelen fatura özelleşmenin ardından 90 liraya çıktı...yani 40 lira fazla ödüyorum bence çünkü evimdeki cihazlar aynı kullanım aynı........
 
Sn 123456789asi,başka bir alternatif çözüm; A,A+,A++ sınıfı enerji tüketim değerine sahip beyaz eşyaların(Yeşil sloganlı) devletin özel tüketim vergisini azaltması veya tamamen kaldırmasıyla herkesin evindeki mevcut,verimsiz buzdolabı,çamaşır makinesi,bulaşık makinesi,kurutma makinesi gibi en fazla elektrik çeken ve zaruri olarak kullandığı makinelerin,ucuzlayacağı belirtilen fiyatları karşısında tüketici tarafından yeşil sloganlı makinalarla değiştirme yoluna gidilebilmesidir.

Sırf A sınıfı diye no-frost Arçelik buzdolabını 1.800'e,A+ sınıfı diye 8144BJ Arçelik çamaşır makinesini 1.550 tl.(Ucuz olan 3 makina parasına)'ye satın almıştık.Daha kendilerini bile amorti edemediler.Bu yüksek fiyatlar tüketiciye ne yazık ki,enerji tasarrufu bile sağlasa şimdilik cazip gelmeyebiliyor.Devlet eliyle fiyatlar biraz daha aşağı çekilirse,hiç olmazsa topyekun bir değiştirme kampanyası(Şu anda medya haberlerinde izlendiği üzere sadece buzdolaplarının değişimi gündemde görünüyor.Sebebi ise,gece-gündüz 24/24 saat çalıştığından ötürüdür.) tüm vatandaşlarımız tarafından cazip görülüp benimsenebilir.Bu şekilde 90 tl. gelen faturalar,enerji sınıfının tasarrufu ölçüsünde 40-50 tl.ler civarına çekilebilir.Bir Keban barajı kadar(Medyada bu şekilde yalnızca buzdolaplarının kullanımınden gelen tasarrufun bu kadar olduğu ifade ediliyor.)tasarruflar temin edilebilir.Yeterki millet olarak fiyatlar ucuzlar ucuzlamaz(İnşallah ucuzlar) topyekun bilinçlenip bu kampanyalara (Bir nevi yeşil devrim kampanyaları da denebilir.) topyekun destek verelim,verdirelim.Bir Keban barajı veya Atatürk barajı kadar tasarrufumuz olsun.Faturaların artmasının bir başka nedeni,sizinde bildiğiniz gibi, kaçak kullanım bedellerin çok artması ve durdurulamaması durumunda,diğer normal vatandaşların da bu toplam, paylaşmak zorunda kalınan bu ortak pastadan(Topyekun ortak fatura bedelinden)dolayı, daha fazla fatura bedeli ödemek durumunda kalmalarıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,961
Mesajlar
913,924
Kullanıcılar
449,609
Son üye
cherrywine

Yeni konular

Geri
Üst