Saç kurutma makinesi resisistans

aliorhan43

Üye
Katılım
24 Eki 2018
Mesajlar
90
Puanları
1
Yaş
53
Saç kurutma makinesi fazla ısındığı için içini açtım, fan ve resistans çalışıyor, içindeki bir resistans ucu boştaydı (diğer ucu siyah kabloda) yanlış bağlamamak için fikir alayım dedim, kırmızı uçtan gelen resistanın ucu bir clamens gibi birşeye bağlı ordanda diyota gidiyor, bu siyahtan gelen boşta ki ucu kırmızıdan gelen clemense mi bağlamam gerek, yanlış bir bağlantı yapmayayım dedim.
InkedIMG_20230425_000405_515.jpg
InkedIMG_20230425_000257_548.jpg
 
Rezistanslarin biri birinci kademe diğeri ikinci kademe olması lazim.

Soktugunuzde boşta olan ucun olduğu yerde percinli kablo olmali oradan çıkmış olmalı.

Dip not o rezistans teline elle dokunduysaniz hızlı oksitlenip bir sure sonra yanabilir. Rezistans teline elle dokunmamak yada çalışırken eldiven giymek lazim.

Klemensli birleşim çok iyi bir tercih değil. Klemensin porselen olması lazim orda porselen klemens koyacak yer yoktur.
 
videolarda ki arızadan farklı bir durum var çözemedim. Resistans ve notor çalışıyor 15-20 saniye sonra sigorta devreye giriyor ve yüksek ısıdan kapatıyor. Hemen üzerindeki motoru söküp baktım ateş gibiydi el değmiyordu, üfelemesine rağmen ya motor arızalı yada motora gelen akım fazla ve ısınmadan dolayı sigorta devreye giriyor. Diyotları üzerinde ölçtüm sağlam görünüyor ama birbirlerine bağlı olduğu için ölçüm ne kadar doğru bilmiyorum. Motorun miline saç birikmiş zorlamadan motor arıza yapmıştır diye düşünüyorum.

edit : anahtardaki diyot kısa devreye düşmüş.
 
Son düzenleme:
Kopan rezistans ucunun yerini buldunuz mu?
Kopuk değildi ucunda lehim artığı falanda yoktu, diğer resistansın bağlandığı klemense bağlayıp denedim sorun çıkmadı, zaten + / - olunca problem çıkmadı, resistan ısınıyor, fanda üflüyor, motor üstündeki 3 diyot sağlam görünüyordu, bir süre çalışıp termik sigorta kapatıyor, anahtara bağlı 1n 5408 kısa devre olmuş söktüm tekrar ölçüm kısa devre, çarşıya çıkamadım çıkınca diyotu alıp bağlıyacağım. Sonucu yazarım.
 
O diyot rezistansin düşük kademede çalışması için var. Fon makinesinde iki kademeli anahtarın birinci kademesinde rezistansa yarım alternans çalışmasını sağlıyor.

Kısa devre ise çok ısınmasına neden olur.
 
O diyot rezistansin düşük kademede çalışması için var. Fon makinesinde iki kademeli anahtarın birinci kademesinde rezistansa yarım alternans çalışmasını sağlıyor.

Kısa devre ise çok ısınmasına neden olur.
ısındığı içinde termik sigorta 10 saniyede devreye giriyor. Diğer motor ve teller sağlam.
 
Motor tam devrinde dönmediği için fan yeterli emiş yapamıyor dolayısı ile hem motor ısınıyor hemde yeterli hava akışı olmadığından rezistans aşırı ısınıp termik swich'i açıyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,163
Mesajlar
915,590
Kullanıcılar
449,927
Son üye
yusuf2023

Yeni konular

Geri
Üst