Saç kurutma makinasından ısıtıcı yapımı hakkında

serkan_48

Üye dümdüz üye
Katılım
5 Ağu 2009
Mesajlar
13,971
Puanları
4,156
Yaş
43
Konum
Antalya
hava_ufleme_rezistans_uretimi.jpg


Arkadaşlar merhabalar.

Elimde bir markanın 2 adet şaç kurutma makinası rezistansı mevcut. Rezistanslar çalışır durumda. Ben bunlardan fanlı bir oda ısıtıcısı yapma fikrim var. Ancak olurmu olmazmı fikrinizi almak istedim. yaklasık 1200 watt gücünde. üzerindeki anahtar ve diyotta mevcut. yani 2 kademeli olarak çalışabilecek ayrıca 2 rezistansta aynı anda maksimum kapasitede 2400 watt güçle ısı verebilir düşüncesindeyim.

Fikrim ise bu iki rezistansı bir kutuya yerleştirip arkasından fan ile üfleme yapacağım. Kendi fanı aksiyel olduğu için çok gürültülü o yüzden radyal bir fan ile üfleme yapmak istiyorum. Bu noktada 2 sorum var.

1- Nasıl bir fan ile bu üflemeyi sağlayabilirim rezistanslar zarar görmeden bu işi nasıl yapabilirim.
2- uzun süre çalışmada bu rezistanslarda sıkıntı çıkarmı ?

Örnek verirsem aşağıdaki gibi bir ısıtıcı yapmak istiyorum ana mantık bu gidip yenisini alabilirim ama amacım el yapımı bir ürün kullanmak. Her zaman hazırını almak istemiyorum. Hem bişeyler yapmış olmak hoşuma gidiyor.
 
Merhaba.sn.Serkan_48;size üniversitede öğrenciyken aldığım ve halen de çalışır durumda olan ARZUM Mini Klima (Soğuk-Ilık-Sıcak) 3 seçenekli (3'lü komütatör anahtarlı) markalı mini bir ısıtıcımın parçaları dağıtılmış halini resimlerle de veriyorum.Benim önerim bu tarz bir ısıtıcı yapmanız yönündedir.Parçaları tek tek de açıklayayım isterseniz;

AZbXD0.jpg


Bu yukarıdaki resim resistanslara radyal fanlı asenkron motorlu hava üfürücünün (salyangoz şeklinde çıkış kanalı normalde su pompalarında olan merkezkaç (santrifüj) fanın) hava akışına özel bir bölme ilave edilip tamamıyle de rezistanslardaki kızgın tellerdeki ısıyı koparıp almak üzere yönlendirilmiş halindeki yerleşimi olmuş oluyor.Rezistansların 2 sıra olması (2*1000 watt.lık direnç telleriyle) her ikisi anahtarla devredeyken sıcak,biri devredeyken ılık,hiçbiri devrede değilken soğuk havayı üflüyor çıkış ızgaralarından ortam havasına doğru.

Z2qzzG.jpg

Z2qzjV.jpg


Üst resimdeki rezistansların monte edildiği metal saç gövdede bir oyuk görnüyor.Bu boşluğa termik elemanı monte ediliyor.rezistans tellerinin herhangi bir nedenle hava alabilmesi (Alt ve üst hava alma ızgaralarından) engellendiğinde termik açarak mini klima devresini kapatıyor,termik bir sigorta olarak da çalışıyor yani.Bir de bu saç gövde asıl gövde de saç paketlerden oluştuğundan topraklı fişten gelen uçla toprak hattına bir saç vidasıyla tam da bağlı durumdadır.

rYDNv3.jpg

PvVazd.jpg

Q1nzGj.jpg

y2Dpvn.jpg


Son resim rezistansın reflakter (ısıya dayanaklı yanmaz yapı içinde,sizin rezistanslarda ise amyant (Asbest) yapı içinde) yer alan saç kutu yapısına saç vidalarla tutturulmuş bir ızgara yapısını (Siyah yanmaz boya le boyanmış) görüyürsunuz.Tüm bu parçaları bir araya getirip yeniden birleştirdiğimizde mini klima ortaya çıkmış da oluyor.

Benim size naçizane tavsiyem sizin düşüncenizde de var olduğu gibi yine radyal bir fanı (Mini asenkron motorla akupleli) kullanmanız,rezistansta ise en az 2 kademenin (sıcak-ılık) de olabilmesi için,örneğin 4 adet saç kurutma makinesi rezistansından 2 tanesini ılık hava,4 tanesini ise sıcak hava verecek bir tasarımla da yapabilmeniz.Bu proje için uygun ebatta ince saçlar kesip yerleşim şeklini bu mini klimadaki gibi yaparak iyi bir mini klima da yapabilirsiniz.

Termik ve saç gövdeden topraklanma konusunu (İnce saç metal levhalar kullanırsanız) topraklı fiş kullanıp yine mutlaka yapmanız da gerekecektir.Ayrıca bu mini klimanın basit olan elektrik devre şemasını da eğer istemeniz halinde çizerek yine size verebilirim.

Not: Çok uzun süreli çalışmada da bu rezistanslar yeteri kadar da emiş havasını alıp,emiş kısmı da hiç kapanıp tam engellenmedikçe eriyip kopmaları söz konusu değildir.Çok sağlıklı olarak yıllarca da kullanılabilir.Kolay gelsin.
 
Tamda düşündüğüm bu gibi bir ürün ortaya çıkartmaktı. Fan araştırıyorum.

Şu tip fan çok kolay bulunabiliyor denemek istiyorum ancak hava debisi yetermi bilmiyorum. 25 tl gibi bir fiyatı var ve sessiz bir ürün. Aynen sizinde belirttiğiniz gibi kademeli bir ısıtıcı yapmayı düşünüyorum.

09_01_2013_12_02_4101 06 25.JPG
 
Merhaba.Evet,tam da hava debisini not kısmına ilave etmeyi düşünürken (Bu konuyu unutmuştum) siz de tam bu konuyu sormuşsunuz sn.serkan_48.

Motorla akupleli bu fan motorunun verebileceği hava debisi,tüm rezistans ızgaraları üzerine yönlendirilmiş iken,tellerdeki tüm bu kızarıklığı tümüyle alıp,bu tellerden sanki hiç akım geçmiyormuş gibi de olmalıdır.(İdeali ve en olması gerekeni de budur çünkü) Bu fan debi kapasitesi,hava debisi yönlendirilmş iken bunu rahatça da sağlıyorsa bir sorun olmaz.Ama bunu matematik hesap yapma yerine (Çok da gerekli değil bu noktada çünkü) bence deneme-yanılma yaparak değişik akupleli motor-fan gruplarıyla denemeler yaparak bir deneyin isterseniz.

Rezistanslı olan ve bu hava akışının (devresinin) geçeceği bu yapıyı da tam inşa edip tamamladıktan sonra bu denemeleri yaparsanız çok daha iyi olacaktır.Çünkü ısıtıcı cihaz gerçekte de bu modellenen bu taslaktaki bu haliyle de çalışmış bulunacaktır.Çalışmalarınızda azami kolaylıklar dilerim.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Elektrikle ısınma ısınmanın en pahalı yöntemdir.
Bir teker bulunca araba imal edilmeye çalışılmaz.
Isı pompası yani klima kullan daha ekonomik ve şık hem de daha kaliteli olur.
Ancak bir makine filan yaptığınızda , seyyar bir şeylerse , bir şeyleri ısıtmak gerekiyorsa böyle şeyler kullanılır.
 
Amacım zaten seyyar ve kısmen ısıtmak amaçlı kullanmak için. Uzun süreli kullanmak için değil.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst