s7-300de bulunan (FC- FB- DB- OB ) nedir?

senocak

Üye
Katılım
4 Ocak 2008
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
39
merhaba ustalar plc s7 300de bulunan (FC- FB- DB- OB )' ler hakkında çok acil açıklatıcı bi dökümana ihtiyacım var.yardımlarınızı bekliyorum...
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Kısaca
FC - Function
FB - Function Block
DB - Data Block
OB - Organizator Block
 
güzel söylüyosunda bana onun uzun hali lazım
 
Bahsetiğiniz terimler plc nin yapısal programlama elemanları ben kısaca açıklama yapayım gerisi size kalmış daha açıklayıcı bilgileride siz ulaşın
blocks.JPG

OB: Organizasyon Blokları program modüllerinin hangi sırayla işleneceğini belirler. İşletim sistemi tarafından çağrılan bloklardır. OB1 ana programın koşturulduğu organizasyon bloğudur. OB’unun çevrim süresi S7-300 PLC’lerde 150 msn’dir. Bu süre aşılırsa işletim sistemi OB80’i çağırır. PLC stop konumuna geçer. CPU’nun tipine göre organizasyon blokların sayısı değişebilir.

FC: Fonksiyon yapısal programlama mantığı içerisinde gelişmiş bir alt program gibi davranan yapılardır. Kompleks program parçalarını küçük, takip edilebilir yapılara bölmek için kullanılır.

FB: Fonksiyon blokları FC’a benzemekte olup hafızaya sahiptirler ve her biri için DB atanmıştır

SFC/SFB: Sistem Fonksiyon ve Sistem Fonksiyon Blokları CPU ile birlikte gelen hazır yapılardır.

DB: Data Blokları veri saklanmak için kullanılan yapılardır ki program deyimleri içermezler. Örneğin program içerisinde editörde yapılan açıklamalar (comment) DB’da saklanır. Özel ve Genel olmak üzere iki farklı tipi mevcuttur.
 
hocam codesys ile çalışıyorum.
S7 deki bu DB FB FC bana mantığı lazım ve kullanırken neye dikkat etmemiz.
ben cod sys deki gibi Bir FB oluşturup OB içine atıyorum !!( gerek varmı ?) Bir Blok oluşturmak için hangisini kullanmalıyız( örnek olarak timer vs. kullanarak motorun çalışmasını sırasını dur kalk zamanını ayarlayan bi blok oluşturdum FB içinde OB ye atıp i-o girişlerini girdim.
ancak Örneğin İNT / S5Time dönüştürücüm çalışmadı bunun üzerine incelediğimde DB FB bir sürü ekstra Özelliği olduğunu gördüm.
Bana bunun mantığı lazım. Yardımcı olursanız yada Bu konudaki detaylı döküman var ise çok sevinirim.
 
Sadece neler olduğunu söylemişsiniz hiç mantığından nerelerde kullanıldığında bahsedilmemiş.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,159
Mesajlar
915,556
Kullanıcılar
449,916
Son üye
adil.degirmenci

Yeni konular

Geri
Üst