s7 200 pid auto tuning

ali16

Üye
Katılım
24 Ara 2008
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
43
selam arkadaşlar,s7 200 plc de pid uygulaması yapmaya çalışıyorum.wizard kullanarak pid bloğunu oluşturdum ve rastgele seçtiğim gain,integral ve türev değerleri ile analog çıkış oluşturuyorum.şimdi plc yi gerçek sisteme bağlayıp pid tuning control panel yardımıyla sistemin cevabına göre oluşacak gain,integral ve türev değerlerini hesaplatmak istiyorum.fakat bir türlü sistemden geriye bu değerleri alamıyorum.pid tuning control panel de izlenmesi gereken yol nedir?yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
 
arkadaslar pıd de oto tunık cok uzun suren bır olaydır 1-2 saat yada 7-8 saat gıbı sure bılır beklemenız gerekır
 
Bence autotuning yapmaya gerek yok. Pid ile kontrol edilen nesnenin dış etkenlerini gain ve integral parametresine etken olarak tanımladığınızda işinizi görür.
Örneğin: su ısıttığımızı düşünün ve debi 10 lt iken gain 2.0 yapmış olalım. Gain = debi * 0,2 diye bir formül oluşturalım debi 20 lt olduğunda gain 4,0 olucak. Bunun gibi bir şeyler ile sağlıklı bir pid yapabilirsiniz.
Diğer taraftan S7-200 plc programı ile autotuning yapmak bence çok zor ve iyi olmayacaktır.
 
hocam s7 200 veya s7 300 auto tuning nasıl yapılabilir.
 
S7 200 Auto tuning özelligini ısı gibi yavas cevap veren sistemlerde kullanmak zor oluyor. Akış veya basınca gore motor kontrolu yapan sistemlerde kullanmak daha avantajlı. Nasıl yapılacağına gelince auto tune baslamadan once sistemin kararlı bir seviyede duruyor olması gerekiyor. Mesela set edilen sicaklik 90 derece ise, sistemin ısısının 89.9-90.1 gibi bir aralıkta olması gerekiyor. Auto tune basladıktan sonra auto tune programı set degerine anlık bir artış verir. Bu set degerindeki artışın sistemin ısı degerini set değerinden daha fazla bir ısıya çırabilmesi gerekir. eğer çıkaramazsa çok uzun süre bekler autotune hata verir. onun icin baslangic set değerini ısı aralığının alt kısımlarında vermek gerekir. Mesela set değerini 40 derececeye ayarlarsanız daha iyi bir sonuc alabilirsiniz. Bu yontemle ben en kısa 30 dakikada ayarlayabildim. Çoğu zaman auto tune tamamlanamıyor. Bunun yerine PID katsayılarını elle ayarlayabilirsiniz. Bunun içinde kurallar:
1- Gerçek ısı değeri set değerine ulaşamayıp daha düşük sıcaklıklarda sabitleniyorsa P yi (gaini) artırın. Eğer set değerini aşıp sabitleniyorsa azaltın.
2- Gerçek ısı değeri çok yavaş artırıyorsa veya çok hızlı yükselip set değerini aşıyorsa I (integral) değeri ile oynayın.
3- Gerçek ısı değeri sürekli salınım yapıyorsa D (derivative) katsayısını düşürün. Sıcaklık kontrollerinde sıfıra yakın 0.001 gibi değerler kullanınca tutuyor genelde.
 
Teşekkürler. Bu tüm markalarda da aynı mantıkla mı çalışıyor?
 
Öncelikle cevap yazan herkese teşekkürler.Bu konuyu açalı epey olmuştu ve bu zaman zarfında ben problemimi çözdüm.Gerçekten S7_200 cpu'da auto tuning ile g,i,d paremetreleri hesaplatmak çok kullanışlı bir özellik değil ve uzun zaman alıyor.Ben tecrübemi sizlerle paylaşayım;Akışkan basıncını motor devrine müdahale ile kontrol etmeye çalıştım.Sistemi öncelikle set basıncının altında bir değere oturtup ondan sonra auto tuning olayını başlattım.Basınç, set değeri altına ve üstüne 2-3 kere inip çıktıktan sonra auto tuning işlemi sonlandı ve yeni g,i,d paremetreleri oluştu. (tabi sistemi set basıncının altında bir değere oturtmak için g,i,d paremetrelerini elle ayarlarken canım çıktı:)
 
Teşekkürler. Bu tüm markalarda da aynı mantıkla mı çalışıyor?
Normalde PID katsayıları formüller türev integral gibi işlemlerle hesaplanır. Tabi bunun içinde sistem özelliklerini bilmek gerekir(transfer fonksiyonunu yani). Birde bu katsayıları hesaplamanın adını şimdi hatırlamadığım sistem cevabına dayanan basit bir yöntemi var. PLC lerin coğunda bu yöntem kullanılıyor.
 
Normalde PID katsayıları formüller türev integral gibi işlemlerle hesaplanır. Tabi bunun içinde sistem özelliklerini bilmek gerekir(transfer fonksiyonunu yani). Birde bu katsayıları hesaplamanın adını şimdi hatırlamadığım sistem cevabına dayanan basit bir yöntemi var. PLC lerin coğunda bu yöntem kullanılıyor.

Demeye çalıştığınız Ziegler Nichols Yöntemi

Tabi bundan başka bir sürü yöntem mevcut
 
abiler bence ısıda s7200 ile pid yaparken sorun çıkmasının nedeni ısıtacağınız prosese tam yetecek güçte rezistans seçmenizden kaynaklanıyor olabilir pid rezistasların gücünü sınırlayabilen bir yöntem ustalarımdan gördüğüm kadarıyla pid ile kontrol edilecek ısıtma ünitelerine ihtiyacın bir miktar üzerinde gücü olan rezistanslar kullanılır bahsi geçen ustam en az 10 uygulamada 2 saati geçmeden tek bir ısıtma ile auto tuning yaptırdı
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst