s7-1200 ile g120c inverter kontrolü

Katılım
8 Haz 2017
Mesajlar
51
Puanları
1
s7-1200 ile g120C inverterin start,stop,hız,hızlanma ve yavaşlama zamanı, gibi temel işlemlerini nasıl kontrol edebilirim? Örnek bir program rica edebilirmiyim? Teşekkür ederim.
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
63042779_bibliothek_faceplate_g120_01.png


https://support.industry.siemens.com/cs/document/70155469/sinamics-g:-speed-control-of-a-g120-(startdrive)-with-s7-1200-via-profinet-profibus-dp-with-safety-integrated-(via-terminal)-and-hmi?dti=0&dl=en&lc=tr-TR
 

Örnek için teşekkürler indirip örneği açıp inceledim ama açıkçası bu normalizasyon ve denormalizasyon bloklarından ne kasteddiğini pek anlamadım. Eğer imkanınız varsa bu örneği biraz Türkçe olarak açıklayabiliirmisiniz lütfen.
 
Örnek için teşekkürler indirip örneği açıp inceledim ama açıkçası bu normalizasyon ve denormalizasyon bloklarından ne kasteddiğini pek anlamadım. Eğer imkanınız varsa bu örneği biraz Türkçe olarak açıklayabiliirmisiniz lütfen.
Efendim ben çok iyi değilimdir gerçi bu konularda ama özetlemeden önce Tüm detaylar için ekte attığım pdf te sayfa 94 den başlayarak mutlaka okuyun;İncelediğiniz örnekte endüstriyel ethernet cihazını veya plc endüstriyel ethernet cp 'si bir profinet I/O veya profinet I/O kontrol cihazı olarak kullanıldığından program blokları oluşturulurken OB1 içinden FC11 "PNIO_SEND" ve FC12 "PNIO_RECV" iletişim blokları çağrılır.Bu bloklar gönderilen ve alınan data telegramlarını (örneğe baktım sıemens telegram 352 sanırım kullanmıştı) frame leri eş zamanlı olarak işler ve drıver ile kontrol unıt arasındaki veri trafiğini oluşturur.Arada şu bilgiyide vereyim;telegram 352 ve 353 yapısında 2 tip frame bulunur bunlar STW(kontrol) ve ZTW(Durum).
Bu fonksiyonlar oluşturulurken "DONE", "NDR", "ERROR" ve "STATUS" çıkış parametreleri gereklidir.Malesef bu yapıyla ilgili birşey göstermemişler.Örnekte FB11 fonksiyon bloğu oluşturulmuş.Bu blok içindeki istenen hız,tork gibi degerleri geçici oluşturulan etiketlere (INT) yazılır ve bu etiketleri FC11 alır ve kontrol ünitesine gönderir.(send).Kontrol ünitesindende buna karşılık bir cevap gelir.Yani gerçek hız ve tork bilgisi.işte bu trafik FC11 ve FC12 ile sağlanır.Başka bir ifadeyle girdi ve çıktıları düzenlerler.
Bunun yanında fıeldbus system dökümanlarınıda incelemeniz gerekir.
Örnek bir FC11 ve FC 12 çağrısı buldum;
FC11.gif

FC12.gif


Ayrıca şu linke bakın;
https://books.google.com.tr/books?id=BqXYCgAAQBAJ&pg=PA287&lpg=PA287&dq=fc11+block&source=bl&ots=0WYsEBlBOM&sig=4sfPsCcFF33RxQGTv9RBxEjPG_s&hl=tr&sa=X&ved=0ahUKEwj01Mqhu8jUAhXC7xQKHYkjCowQ6AEINTAD#v=onepage&q=fc11 block&f=false
 

Ekli dosyalar

  • CD_2__Manuals_English_PGH_FC-FB-fuer-S7CP_76.pdf
    2.3 MB · Görüntüleme: 128
Son düzenleme:
S7 1200 ile 5 adet g120 sürücü kullanarak pid kontrol yapmıştım.

Yapacağınız sistemi bilmemekle beraber zorda kalmadığınız sürece plc ile g120 arasında endüstriyel haberleşme metodunu kullanmamanızı tavsiye ederim.en iyi yöntem en basit olan yöntemdir.

PLC den DO çıkışlarını g120 ye DI olarak girip start stop yapabilirsiniz.

Hızlanıp yavaşlama ivmelerini ise direk sürücü parametrelerinden ayarlayın.
 
Ilave olarak hız bilgisini plc den AQ olarak g120 ye AI girişi yapıp kontrol edebilirsiniz
 
Ilave olarak hız bilgisini plc den AQ olarak g120 ye AI girişi yapıp kontrol edebilirsiniz
Merhaba. Bu şekilde I/O ları kullanarak kontrol yaptığımızda arıza bilgisini PLCye nasıl alacağız? Sürücü üzerindeki AI sizin bahsettiğiniz gibi hız kontrol için kullanacam. Yine sürücü üzerinde bulunan AO yu da motor akım bilgisini göndermek için kullanacam. Elimde hiç Analog I/O kalmıyor. Digital I/O larla da arıza olduğunu belki gönderirim ama arıza kodunu gönderemem. Arıza bilgisini ethernet vasıtasıyla gönderebilir miyim? Yani kontrolü I/O lar vasıtasıyla yapacam fakat aynı zamanda ethernet bağlantısı ile arıza bilgisini plc ye gönderecem. Bu şekilde olabiliyor mu? Cevaplayabilirseniz memnun olurum.
 
Evet o şekilde de olabilir. Ama arıza kodunu neden göndermek istiyorsunuz. Sürücü üzerinde zaten göreceksiniz.
 
Evet o şekilde de olabilir. Ama arıza kodunu neden göndermek istiyorsunuz. Sürücü üzerinde zaten göreceksiniz.
Teşekkür ederim cevabınız için. Evet arıza bilgisi ekranda görünüyor fakat benim hata kodunu HMI ekrana yansıtmam gerekiyor.

Bir sorum da şu olacaktı. G120C inverter üzerindeki digital ve analog I/O sayılarını artırabiliyor muyuz? PLC deki gibi ek modül tarzı birşey eklenebiliyor mu
 
HMI kodunu PLC ye alabilirsiniz .Bunun için telegram altyapısını kullanmanız lazım. Telegram 352 yi seçerseniz, sürücüye 6 Word lük bilgi gönderip 6 Word lük bilgi alabilirsiniz. aldığınız bilgilerden 5.word alarm kodu 6.word arıza kodu olur.

Sürücü üzerindeki analog I/O sayısının artırıldığını hiç görmedim. Siemense sorabilirsiniz.

Eğer sürücü ile profinet üzerinden haberleşiseniz, telegram 352 yi kullandığınızda, fiili devir, fiili akım bilgierini de alabilirsiniz. Sanırım ilave I/O ları bunun için istiyorsunuz. Bu yöntem ile çözebilirsiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,893
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst