Sıva Üstü Elektrik Tesisatı Hakkında

maritime

Üye
Katılım
14 Nis 2011
Mesajlar
73
Puanları
1
Çamaşırhane , kazan dairesi, sığınak ,otopark vb. gibi yerlerde elektrik tesisatı etanj sıva üstü mü yapılmalıdır ? veya başka bir şekide sıva altı yapılabilir mi ?
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Sıva altı tesisat yapma imkanı varsa daha iyi olur.Yok ise sıva üstü tesisatta enerji kablolarını havadan kablo kanalı ile priz ve anahtarları plastik kablo kanalıyla indirebilirsin.Aydınlatma için etanj armatür kullanmak en sağlıklısı.Toz,duman v.s gibi olumsuzluklardan etkienmez.Floresan lamba kullanılacaksa elektronik balast tavsiye ederim.
 
bu tür yerlerde sıva altı hiç çalışmadım....sadece sığınaklarda sıva altı tesisat yaptım...
 
Sn.maritime aşağıdaki elektrik iç tesisleri yönetmeliğinin ilgili maddelerinden anlaşıldığı gibi,sıva altı veya sıva üstü olması mümkündür.Armatür ve prizler , iletkenler , bağlantı ve ek noktaları için nem, buhar,fışkıran su demeti veya toz ve diğer etkenlerden koruma sağlanmalıdır.
f.4 - Nemli ve ıslak yerler: İşletme araçları güvenliğinin nem, yoğunlaşma suyu, kimyasal yada benzer etkilerle azalabileceği yerlerdir.Örneğin büyük mutfaklar, bulaşık yıkama yerleri, fırınların hamur hazırlama yerleri, soğuk hava depoları, su pompa daireleri, ısıtılmayan yada havalandırılmayan bodrumlar, konut ve otellerdeki banyo dairelerinde küvet bulunan bölmeler ve kazan daireleri gibi yerler bu gruba girer. Tabanları, duvarları hatta donanımları temizlik amacı ile hortumla yıkanan nemli ve ıslak yerler için örnekler :Bira ve şarap mahzenleri, ıslak olan atölyeler, araba yıkama yerleri, çamaşırhaneler, ayrıca banyolar,hamamlar ve duş köşeleri, galvanik işletmeler vb. yerler. Madde 61 - NEMLI VE ISLAK YERLER
a) Sabit tesis için yalnız plastikle kaplı nemli yer ve iletkenler yada kablolar kullanılabilir. b) Elektrik işletme araçlar i en azından su damlalarına karşı korunmuş tipte olmalıdır. Bunlar yoğuşma suyu toplanmayacak biçimde yapılmalıdır. c) Fiş-priz düzenlerin yalıtkan korunacağı bulunmalıdır. Bunların kullanıldıkları yerdeki olağanüstü etkiler metal bir korunacağı gerektirebilir. Bu durumda metal koruncaklı fiş-priz düzeni kullanılmalıdır. d) El lambaları su demetlerine (yüzmelere) karşı korunacak tipte olmalıdır. e) Döşemelerine, duvarlarına ve donatımına temizlik amacıyla su fışkırtılan yerlerde bulunan ve üzerlerine doğrudan su püskürtülen işletme araçları en azından su demetlerine karşı korunacak tipte olmalıdır. f) Yıpratıcı etkisi olan buhar ve dumana açık metal parçalara, örneğin koruyucu boya yada dayanıklı gereçler kullanılarak korozyona karşı korunmalıdır.
 
Elektrik iç tesisat yönetmeliğine göre tesisat YAPILMAK zorundadır.uygun olmayan tesisatlara enerji alamazsınız. Tedaş tarafından onaylanan projeye göre tesisat yapmak zorundasınız. Selamlar.
 
Son düzenleme:
Yönetmeliğe uygun olması gerekir forumda mevcut olabileceğini düşünüyorum
 
Nemliyerde kapaklı priz ve antigron kablolar kullanılır açık ve net şekilde bilmesem de yönetmelikte bundan baska birşeyin olmayacağını belirtiyorum
 

Forum istatistikleri

Konular
128,119
Mesajlar
915,160
Kullanıcılar
449,824
Son üye
Lecterer

Yeni konular

Geri
Üst