Sıvı soğutma sistemi PROJEM

Proje

  • Çalışmaz

    Oy: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    7

macomil

Üye
Katılım
8 Haz 2011
Mesajlar
7
Puanları
1
Overclock hakkında pek prof sayılmam ancak kafamda bir el yapımı sıvı soğutma sistemi var önerilerinizi almak istedim.

Kullanacağım malzemeler.
serum hortumu.
sıva altı elektrik kablosu
2 adet güçlü dc elektrik motoru.
1 adet penccere fanı
kapaklı cam su bardağı
2 bardak alkol
ve radyo anteni
malzemeler çok basit gelebilir ama birde projeyi okuyun.

İşlemciden başlayalım.
İşlemci fanı öncelikle yerinde duruyor ancak şöyle bir ekleme yapıcaz.
Yaprakların arasından radyo antenindeki boru yapılı metalleri geçiriyoruz bunlar eş aralıklar ile geçiyor ve sağdece birkaç yaprak telef ediyoruz.
Borular birbirine serum hortumları ile seri bağlı oluyor ve 2 giriş 2 adette çıkış için serum hortumu çıkarıyoruz.

pompa ve depo kısmı.
Cam su bardağıda olabilir bu deponun içine 2 uzn 2 kısa yukarıdan aşağı 4 hortum daldırıyoruz. uzun olanlardan sıvı gelicek ve hava kabarcıkları yukarıda kalıcak. bu deponun içine birde küçük dc motorumuzu basit bir pompa sistemi ile yarleştiriyoruz (tam ortada kalıyor ve sesi suya dağıtmış oluyor)
çıkan 2 boru soğutucuya gidicek.

Gelelim asıl kısıma

Sıva altı kabloları ızgara olacak şekilde bir hale getiriyoruz alt alta eş karelerden oluşan paralel 10 tane ızgara düşünün.bu ızgara için 6 adet tel kullanıyoruz. ve 12 tel ucu elimizde kalıyor. bu uçları ızgaradan çıkar çıkmaz sarım başlangıcı ve sonu olarak 6 şar ayırıyoruz 6 teli birden 1 radyo anten borusuna sarıyoruz. diğer uçlarda aynı şekilde. buradan çıkan 2 serum hortumu tekrar işlemcideki girişe dönüyor.


Proje bu kadar birde görsel eklemek istedim.


işlemci>depo>pompa>soğutucu>işlemci

2wprtea.jpg



Fikir nasıl çalışırmı iş görürmü yorumlarınızı bekliyorum
 
Hazır su soğutma sistemlerinden farkı ne olacak maliyet mi? Daha iyi soğutmamı ? Bahsettiğiniz malzeme kaliteleri yeterli olacak mı projeniz için ?

Saygılar..
 
Öncelikle projeyi henüz test etmedim fikirlerinizide almak istedim.
Sevgili aadembaba projemin amacı hem hobi hem maliyet hemde farklı bir tasarım.Bu arada sıvı soğutma sistemleriyle haşır neşir olan arkadaşlar hep hazır sistemleri almaktan yana. ancak ben bunun ev yapımıda olabileceği fikrindeyim. doğru malzemeleri bulduktan sonra belki hazırından çok daha iyisi bile yapılabilir bence. Bu düşünce ile bir proje yapmak istedim. bir sıvı soğutma sistemi için gereken malzemelerin benzerlerini veya aynı işlevi yapan malzemeleri düşünerek bir proje çıkardım. Bu konuda bilgilerimizi sentezleyerek çok daha kaliteli bir proje çıkabileceğine inanıyorum.

desensanat rica ederim hocam
 
İşlemci üzerinden dönen yani ısınmış olan sıvıyı soğutan nedir? Ben göremedim var mı projende yoksa olması lazım bence. Niye hazıra bakıyor herkes çünki projenden de görüldüğü üzere bu düzenekleri hazırlamak pek zahmetli ancak hobo olarak yapılır birde söz konusu işlemci olunca insan kendi yaptığından ziyade fabrikasyon bir ürüne daha çok güveniyor. Ben benzeri ev-el yapımı işlemci soğutma sisteminde peltiyer kullandıklarını görmüştüm klasik gazlı soğutma sistemine göre yer ve işcilik tasarrufu sağlıyor ama verimi klasik sistemin yüzde 20 ile 40 ı arasında, sende projende kullanabilirsin. Ben kendi başına birşeyler yapmaya çalışan insanları takdir ediyor ve hayranlıkla izliyorum aynı zamanda izlemekle kalmıyor bende yapıyorum bu vesileyle tecrübemi paylaşmak istiyorum: aklımıza uygulanabilir olduğunu düşündüğümüz bir fikir geldiyse biraz düşündükten sonra (fazla kurcalamadan yani) hemen uygulamaya geçmek lazım uygulamada bazen kolay olarak düşündüğümüz noktalar işin içinden çıkılmaz hale gelmesine sebep oluyor bazende düşündüğümüzden daha kolay yöntemler bulabiliyoruz yani fazla bekleme hemen kolları sıva projeyi gerçeğe dönüştür.
 
İşlemci kısmı için projedekinden farklı birde şöyle bir fikrim var.
Bakır boruları bilirsiniz tam soğutucu çekirdeği genişliğinde bir bakır borunun içine yine bakır levhaları lehimleyerek bir işlemci bloğuda elde debileceğimi düşünüyorum.
____________________
[================= ]
[ ================]
[================ ]
[ ================] <-- örnek olarak işlemci
[================ ]
[____________________]

Bunu nasıl yapacağız derseniz. 2 bakır levha alıyoruz üzerine boruyu koyup kurşun kalemle daire boyutunu alırız sonra sırayla içine konulacak levhaları lehimleriz bu 2 alt ve üst levhayı borunun içine geçirip etrafını sağlamca lehimleriz. veya bir conta yardımı ile vidalana bilir.

İç levhalar bir birine paralel ve onları boru çevreliyor bir birine geçtiğinde aralardaki boşluklar kalıyor. standar işlemci bloklarında yaklaşık3mm çapınca bir yol mevcut yanlış hatılamıyorsam burada suyun temas yüzei bence dahada arttırılabilir. sanki üst üste bir sürü işlemci bloğu varmış gbi..

Not: havadan ısı kazancını ve terlemeyi engellemek için borunun dışına yalıtım malzemesi kullanılabilir.
2ytxoxj.jpg



Birde elektro bakır sanayileri oluyor ama bu levha boruları nereden temin edebiliriz bilen varmı?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,276
Kullanıcılar
449,846
Son üye
g-silver

Yeni konular

Geri
Üst