Sıvı Metal Kullanarak Su Altında Elektrik Üretimi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
bq9avsz.jpg



Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesinden bir grup araştırmacı, mekanik hareketleri elektriğe dönüştüren, yumuşak ve esnek bir cihaz geliştirdi. Üstelik cihaz su altında da çalışabiliyor. Araştırmanın sonuçlan Advanced Materials'ta yayınlandı.

Prof. Dr. Michael Dickey ve öğrencileri tarafından geliştirilen cihazda, enerji toplama işlevini galyum ve indiyumdan oluşan bir sıvı metal alaşımı yerine getiriyor. Alaşımın içinde bulunduğu hidrojelde çözünmüş halde iyonlar var ve bu iyonlar sıvı metalin yüzeyinde toplanarak metalin elektriklenmesine neden oluyor. Hidrojelin üzerine bir kuvvet uygulanarak cihaz esnetildiğinde, sıvı metalin yüzey alanı ve üzerinde toplanmış elektrik yükü miktarı değişiyor. Cihaz, bir elektrik devresine bağlanıp rüzgar ve dalga gibi şeklinin değişmesine neden olan dış etkenlere maruz bırakıldığında, elle büküldüğünde ya da esnetildiğinde elektrik üretmeye başlıyor.

Araştırmacılar laboratuvar ortamında yaptıkları testler sırasında cihazı sadece birkaç milimetre deforme ederek 0,5 mw/m? güç elde etmeyi başarmışlar. Bu değerin, günümüzde yaygın şekilde kullanılan teknolojilerle karşılaştırılabilir düzeyde olduğu belirtiliyor. Yeni cihazın popüler enerji toplama cihazlarına karşı önemli bir avantajı ise su altında da çalışabilmesi. (Mahir E. Ocak)

Alıntıdır. Kaynak: Bilim ve Teknik, Aylık Popüler Bilim Dergisi, Ekim 2021, Sayfa 15, Haberler, Sıvı Metal Kullanarak Su Altında Elektrik Üretimi
 
Ciddi bir gelişme, bakalım peşinde neleri getirecek bizlere.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,877
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst