Sürücülerle kontrol kartı arasında kullanılan kablo?

Topraklanmadan blendajlı uçlar boşta bırakılırsa, dışardan gelen parazitik sinyaller, alüminyum folyo veya blendajlı tel örgü üzerinde kalır, istenmeyen sinyallere karşı hiç kullanılmamış gibi olur. (Bir blokaj etkisi hiç olamaz sonuç olarak)

Forumun "kablolar" kısmında bir ara kendi deneyimimi anlatmıştım, ama tekrar anlatayım. Bir gün evde blendajlı kablo denemesini kendimce yapmak istedim. 220 vac ile 10 mt.'lik 2'li 0.75' lik Şebeke 2'li kablosu üzerine, keserek hazırladığım alüminyum folyo şeritleri birbirlerine değecek şekilde sarıp devam ederek bunu 10 mt.' ye tamamladım. Prize fişle bu kablo takıldığında, bu prizden kabloların içine gelen 220 vac'nin elektriksel etkisiyle, oluşan elektromağnetik indüksiyonla, adi kontrol kalemlerindeki ışığı yakacak kadar statik elektrik birikti. Bir ucunu toprak hattına bağladığımda ise bu yük anında kayboldu, kontrol kalemi söndü, evin, binanın kaçak akım rölesi ise bu anda atmadı. (Biriken elektrik türünün statik elektrik olduğu böylece tescillenmiş oldu.)

Yani demek istediğim blendajlı kabloların bir ucunun toprak hattına bağlı olmasıyla, hem parazitik olan çok zayıf sinyalleri, hem de 220 vac'ye çok yakın, ince metallerde (Folyolar gibi) veya iletken metallerin yüzeyinde elektromanyetik indüksiyonla oluşan tüm bu statik elektrik yükleri anında yok edilmiş oluyor. Güvenlik kamera sistemlerinde, pc'lerin seri-paralel port kablolarında, motor sürücülerin kartlarından önce, tüm amfilerin preamfi katına girişten önceki ilk giriş ac sinyalinin taşınmasında, vb. parazitik sinyallerin istenmediği her uygulamada ve yerde, bu topraklanmış blendajlı kablolar çok işe yarıyor, genel bir sonuç olarak. Kolay gelsin.
 
Sayın @binbaşı ayrıntılı açıklamanız için teşekkürler. Hazır sizi bulmuşken sormak istiyorum;

Topraklama her CNC makine yapan arkadaş için önemli bir konu. Benim gibi bir çok arkadaşın da elektrik bilgisi yeterli değil ancak konu hataya izin vermeyecek kadar önemli ve doğru anlaşılması da gerekiyor.

Olması gereken, binalarda faz, nötr ve toprağın ayrı ayrı ve düzgün yapılandırılmış olması. Bu durumda makineyi ve kablo ekranlarını, toprak çıkışını da belirledikten sonra, bir noktadan topraklarsak sorun yaşar mıyız?

Bidiğim eski binalarda sağlıklı bir topraklama yok (hatam varsa lütfen düzeltin), binalarda üçlü prizlere toprak ve nötr bir şekilde birleştirilmiş olarak geliyor. Bu durumda yapılması gereken nedir? Toprağa bakır çubuk çakılarak ve bakır telle makine (ve pano) için yeni bir toprak hattı mı çekilmeli?
 
Merhaba. 1- Bu ekranlı kablonun başında veya sonunda bu topraklamanın olması çok büyük bir şart değildir, ortasından, uygun olan veya herhangi bir uzunluktaki yerinden, iletken ekran kısmından alınan bir kabloyla yine sağlıklı bir topraklama işlemi yapılabilir. Yani en başı ve en sonu olması şart da değildir, herhangi bir yerindeki ekranlama yerinden, iletken telle alınıp toprağa birleştirilince ekranın bu topraklama işlemi yine çok sağlıklı yapılmış olacaktır.

2- İlk yapılması gereken nötr ve toprağın birbirinden tamamiyle ayrılması ve toprak hattı için yetkili bir elektrikçiye, bakır levhalı veya bakır, çelik kazıklar tercihli bina veya tesis için ayrı bir topraklama hattını çektirmektir. Topraklamanın yapılacağı toprak çok kuru, kireçli, taşlı, vb. iletkenliği çok engelleyecek formda ise özel olarak hazırlanmış iletkenlik özelliklerinde, iletkenliği iyice artıran katkılarla hazırlanmış toprak, bu kazılmış olan yere yeterince doldurulup kazıklar ve levhalar ondan sonra bu noktalara gömülüp topraklama noktası oluşturulmalıdır.

3- Elektrik panosu için mevcut ve sağlıklı olarak çekilmiş olan toprak hattını yine kullanırsınız, doğalgazlı merkezi ısıtma sisteminde veya onların iç dağıtım borularında olduğu gibi ayrı bir toprak hattı çok gerekli de değildir. Yeni yapılan topraklama sistemlerinde sıklıkla birden fazla yapılan topraklama noktalarında oluşabilecek olan küçük topraklama voltaj farklılıklarını tam sıfırlamak için, eş-potansiyel topraklama barası uygulaması kullanılmaktadır. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Tekrar merhaba,

Şu linkteki gibi tek blendajlı ve dış çapı en fazla 5mm bulamıyorum. İlanın sahibi de konuşma özürlü olduğu için ondan almak istemiyorum halbu ki kablosu tam istediğim gibi. Diğer tüm kablolar da kalın. 8-10mm dış çapları var. Hiç sevmem.

Kablolar blendajlı olmasa ne olur ki? Mesela elimde bolca ethernet kablosu var. Ondan 4 tane kanal çıkartıp sürücülerle kontrol kartı arasında kullanabilirim. Bildiğim kadarıyla onlar da 0.22.
 
Sn.Suat_Korkmaz; Ethernet kablosunu blendajlı kablo haline çevirmek için üzerine ince alümünyum folyolar sarıp, üzerine de elektrik bandını, bu kablo boyunca dikkatlice sarıp, bu folyolar hiç açılmayacak şekliyle dış etkenlerden tam yalıtırsanız ve bu folyonun bir ucunu da toprak hattına topraklarsanız yine ekranlı bir kablo olur, ancak sadece orijinal bir üretimi şeklinde de olmamış, ama ayni korumayı yine orijinalindeki gibi yapmış olur. Ancak ethernet kablosu gerçekten de 0.22 değerinde ise ve bunu tam olarak da biliyorsanız bu durum olur. Kolay gelsin.
 
Anladım hocam. Akşam mahalledeki elektrikçiye bir uğrayayım. Kamera vesaire kuruyor bu çocuk. Onda vardır diye tahmin ediyorum. Bulamazsam dediğiniz gibi yapayım.

Teşekkür ederim.
 
Etherner kablosunun sinyal iletim olayı bir gariptir. İç sargısından dolayı iletimde kullanılan renkler networkde önemli.. Yani renkleri her iki uçta aynı yaptım diye ethernet kablosu yapıp kullanmaya kalkarsanız muhtemelen data az da olacaksınız, ama gönderim yapamayacaksınız. Böyle bir sorun oluyor kablonun içindeki damarların burgusundan sebep. Dolayısıyla renk sırası önemli....

Aynı olay aslında bizim motor için kullandığımız kablolarda da geçerli olsa gerek.. Hiç dikkat etmiyoruz buna.. Sıralamanın hangi magnetic hesaba göre yapıldığını bilen varsa bilgilendirirse seviniriz.

Mesela cat6'nın 10 kat hızlı olmasının sebebi yine burgu şeklinden..(bakırından farkı var tabi)

twist-comparison.png.pagespeed.ce.YrpF1nh8Tn.jpg

NetworkTelecomCableComparison-1024x902.jpg
 
Tabloya bakacak olursak, TX ile RX' ilerin ayrı burguda olması hızı 10 kat artırmış gözüküyor. Motor ve sürücülerde buna dikkat edip hiz denemesi yapmak gerekli.

Ayrıca burgular cat5e ye göre daha sık cat6'da.. Demek burgu sıklaştıkça verim artıyor.


ethernet_10_100_1000.jpg


ve CAT7 kablo..

comnen-cable-cat7-cat7a-s-ftp-cable.jpg
 
Son düzenleme:
Bu konuda yarım kaldı, Bu şekilde kablo testi yapıp hızları karşılaştıranınız oldu mu? Bir de bu lily kabloların böyle ethernet gibi ayrı bükümlüsünü bulabilir miyiz?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,259
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst