Rslogix 500 ile Pid ?

momozilla

Üye
Katılım
10 Ara 2008
Mesajlar
11
Puanları
1
Herkese selam,

Rslogix 500 kullanarak 2 oransal vananın kontrolunu yapmam gerekli.Allen Bradley ilk kez kullanıcam o yuzden analog okuma yaparken ve analog output gonderirken dikkat etmem gereken bir husus var mı ? SCP komutunu gordum bu uygunmudur ?Daha once bu tur uygulamada bulunmus arkadasların yardımlarını rica ediyorum.Plc ' im SLC 5/05.

Tşk.ler
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
SCP veya SCL yi Analog bir bilgiyi okurken kullanabilirsin.
Örneğin bir basınç sensöründen 0-16bar basınç bilgisini 4-20mA aralığında okumak için
1746-NI4 : 4 kanallı akım ve gerilim bilgisini okuyabilen bir kart kullanılırsa;

SCP bloğuna
Input : I:1.0
Input min : 3277
Input max: 16384
Scaled min : 0
Scaled max :16

-Gerekli döküman ismi : SLC 500 Analog Input Module User Manual

PID işlemleri için PID bloğunu kullanmalısın.
-SLC500 instruction set
 
Cevap için teşekkür ederim.Nette biraz arastırma yaptım ve PID blogunu kullanırken 23 wordluk bir alan gerektigini ogrendim.Ozellikle dikkat etmem gereken bir sey var mı ? bu blogun dısında ? Yani sadece bu blogu kullanmak yeticek mi sıcaklıga gore vana kontrolune ?
 
Ben daha önce bu PID bloğunu hiç çalıştırmadım, ama allen-bradley nisbeten kolay bir yazılım olduğundan sadece bu bloğu kullanman yetecektir diye tahmin ediyorum.
Biraz inceledim:

- Control Block : PID komutu için gerekli tüm bilgilerin saklandığı blok adres, integer olmalı ve 23 word uzunluğunda, buraya başka biryerden birşeyler yazılmamalı,

- Process Variable-PV : Proses ten gelen sıcaklık analog girişini buraya yazmalıyız
- Control Variable-CV : PID bloğunun çıkışı yani vana yı kontrol edecek analog çıkışımız bu olacaktır.

.............
 
Selam,
Uzun suredir giremiyodum siteye.Cevabın icin tekrar tesekkur ederim.Programda su asamadyım;
Butun analogları okuyabiliyorum ancak 2 tankın sewiyelerini belirlemek icin koydugumuz basınc transmitterleri,tanklar %100 doluyken farklı degerler vermekte.Orn:Birinci Tank Full doluyken analogda okudugum deger 4389 iken ikinci tank %100 dolu iken okdugum deger 2160 ..Bunun nedeni hakkında bi fikrin var mı acaba ?
 
Verdiğin bilgilerden hareketle;
- Basınç transmiterlerinin seviye ayarları yapıldımı? Örneğin tank boşken sıfır (zero) ayarı dolu iken (span) ayarı yapılmalı?
- Her iki tank da boş ve sıfır ayarı da yapılmış ise; transmiterler örneğin 4-20mA çıkışlı olsun, transmitere seri bağladığın ölçü aletinde normalde 4mA ölçülmelidir. Eğer bu değer ölçülmüyorsa;
- Alta seviye ayarı yapılamamış,
- Transmiter kabloları ters bağlı,
- Transmiter arızalı olabilir.
Eğer 4mA değerini okunuyorsa, bundan sonra PLC programındaki analog input bloğunda input girişinize ait digital sayıyı okursunuz, örneğin;

4mA de "Input min" 3277
20mA de "Input max" 16384 sayısal değerleri okunur.
Burada da analog sinyalin ne olduğu, hangi kartla okuduğunuz ve bu analog sinyallere uygun 3277 ve16384 gibi alt ve üst değerleri uygun şekilde kullanılması gerekir.
 
Benzer şekilde basınç transmiterlerinin üst seviye ayarları yapıldığinda transmiterler örneğin 4-20mA çıkışlı olsun, transmitere seri bağladığın ölçü aletinde normalde 20mA ölçülmelidir. Eğer bu değer ölçülmüyorsa yukarıda belirttiğim sorunlar olabilir.
Eğer 20mA değerini okunuyorsa elektriksel bir sorun veya bağlantı problemi yok diyebiliriz bundan sonra PLC programındaki analog input bloğunda input girişinize ait tanımlamaların doğru olup olmadığını kontrol etmelisiniz.
Çok zayıf bir ihtimalle analog sinyallerde de bir kirlenme olabilir belkide.
 
Ustadım tşk.ler bilgiler icin.Transmitterlerle ilgili ayar yapılmadı bundan olabilir.Yarın sahada kontrol edicem tekrar.2 side default degerlerde su an.Son olarak input min ve max degerleri sıcaklık transmitterleri icinde aynı mıdır ? pt100 lerde ayar yapılamıyor cunku.Elimdeki pt100 3 kablolu konvertore baglıyıp sinyali plc ye gonderiyorum.Yani 2 ucu kısa devre oluyor zaten.ınput max ve min degerleri (3277 ve 16384)sabitmidir?elimdeki kartın cozunurluguyle mi degişiyor ?Elimdeki analog kart 1746-NI8 class 3 12 bit sanırım..
 
Hatırlatma : ilk defa program yazılacaksa NI8 kartının örneğin 8 input kanalıda kullanılacaksa bunları aktif hale getirmek için "SLC 500 Analog Input Module User Manual" inde 2-5 bölümünde belirtildiği gibi yazılımda bir satır program yazarak konfigurasyon yapılmalıdır.
 
Bu min-max değerleri sabit değildir, çözünürlük için kesin bir bilgim yok.

NI8 kartı ile;
-/+20mA ile -/+10V arası sinyaller okunabiliyor, akım ve gerilim mi okunacak sanırım kart üzerindeki DIP switch leri önceden ayarlamak gerekiyor. Bundan sonra yazılımda ki

SCP bloğunda
Input : I:1.0
Input min : 3277
Input max: 16384
Scaled min : 0
Scaled max :16

Bu 3277 ve 16384 değerleri (Channel Data Word Values for Scaled Data) aslında;
–32768 ile +32767 range arasında değişmektedir.

Eğer analog input değeriniz;
0-10V olacaksa bu değerler "0 ile +32767" olacak,
0-20mA olacaksa bu değerler "0 ile +16384" olacaktır.
Bahsettiğim manual da tüm olası akım ve giriş sinyal çeşitlerine göre olması gereken data değerleri (min-max değerleri) seçilerek örneğin SCP deki Input min - Input max değerlerine yazılmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,316
Kullanıcılar
449,852
Son üye
ddknght

Yeni konular

Geri
Üst