Roller screw

Suat_Korkmaz

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2011
Mesajlar
4,985
Puanları
1,506
Yaş
47
Buna Türkçe ne desek ki? "Roller" bir nesnenin dönmesini sağlayan, yardım eden anlamında kullanılıyor. Örneğini verdiğim sisteme aynı zamanda "planetary roller screw" da deniyor. Planetary denmesinin nedeni de ana vidanın etrafında dönen başka vidaların olması. Bu sistemde bilya var fakat büte şeklinde var.

attachment.jpg


Çalışma prensibi çok basit. Ana vida dönerken uydusu olan vidaları da çeviriyor fakat uydular sabit olduğu için kızağa hareket sağlıyor.

Yabancı forumda 90 küsür sayfalık çok güzel bir geliştirme konusu var. Bizim gibi at gözlüğü takıp "amaan, bilyalı rulman neyinize yetmiyor" demiyorlar. Araştırıp geliştiriyorlar.

İdda ettiklerine göre bu sistemlerin ömrü çok uzun ve hassasiyeti mikrondan daha küçük. Açıkçası denemek isterdim.

En son 42. sayfada yorulup hızlı geçtim. Sizin de ilginizi çekebilir.

http://www.cnczone.com/forums/linear-and-rotary-motion/13593-forum.html

Bir kaç video:




Bilyalı vidalarda hatve 5mm ile sınırlı fakat bu sistemde bilya olmadığı için 1mm hatve bile kullanılabilir ki bazı makinelerde daha fazla hassasiyet sağlar.

Wiki adresi: http://en.wikipedia.org/wiki/Roller_screw

185px-Roller_Screw[1].gif
 
Videolardaki göründüğü kadarıyla neredeyse manyetik kızak gibi sürtünme oldukça az görünüyor ama pratikte nasıldır ve maliyet/uygulanabilirliği en büyük etkenlerden.
 
bide liner servolar kullanilan birkac uygulamada gordum.. arastirmani tavsiye ederim..hizmi istiyosun...inanilmaz hassasiyet mi .. tekrarlanan 13milyon haraketde ayni hassasiyet...13 den sonrasini denemeyi birakmislar...diye not dusmusler...ve tork da cok iyiyiydi...
 
Burdaki sistemde gayet iyi düşünülmüş, kullanım ömrü ve hassasiyeti gayet iyi olması muhtemeldir ; lakin şu anda hareket sistemlerinde elde edilen en hassas sistemlerdeki hassasiyet oranı 300 - 400 nanometre dir. 300 nm nin altına inebileni duymadım henuz ... Askeri noktada kullanılan hassasiyet derecesi bu 300 400 nm değerleri oluyor...300 nanometre ne demek ? 1 milimetrenin 10.000 de 3 ü hassasiyet demek... peki 1 nm ne demek ? 5 adet hidrojen atomunun yanyana dizilmesi ile ortaya çıkan uzunluk oluyor...
işin aslı şu ki hassasiyet meselesi özel ilgi alanıma girdi ve bende bir sistem geliştirdim ; ama baya farklı bir sistem ... ortada vidalı mil yok , hatve yok ama üstün bir hassasiyet vereceğine kanaatim tam. işin tasarım kısmını hazırladım , üretme kısmı kaldı fakat önceliklerim noktasında şu anda arka planda duruyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,241
Kullanıcılar
449,838
Son üye
sarioglu_55

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst