Rol ve ror komutları hakkında yardım.

MR.TECHNIC

Üye
Katılım
1 Eki 2007
Mesajlar
77
Puanları
1
Yaş
51
Konum
İstanbul
Rol ve ror komutları ne işimize yarıyabilir cevaplarınızı bekliyorum.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
ROL VE ROR KOMUTLARI (ROTATE INSTRUCTİON) DÖNGÜ KOMUTLARIDIR.

Bu komut ,en girişi 1 olduğunda cıkısndaki alanda bulunan bitleri N sayısı kadar sola veya sağa döndürür ve alan içinde solda en son bitt te bulunan bilgi ,hem dısarı atılır hem de ilk sağdaki kayan bitin yerini doldurur. N sayısı kaymanın kac bit olcağını ifade eder.
 

Ekli dosyalar

  • ROL_B DÖNGÜ KOMUTLARI.rar
    1.4 KB · Görüntüleme: 9
Yanıtladığın için çok teşekkür ederim.Yalnız nerelerde uygulanabilir?Örnek verirmisiniz.
 
Bir sayıyı 2 ile çarpmak demek binary olarak sola 1 öteleme demektir.
örneğin;
00001 = 1
00010 = 2
00100 = 4
01000 = 8
10000 = 16
Burda istediğin kadar döndürüp kolayca yapabilirsin terside 2 ye bölme oluyor. 8)
Kayan ışık gibi devrelerde zamana bağlı olarak çıkan kenarında 1 kaydırıp motorları veya lambaları sırayla devreye sokabilirsin.(böyle bir sorusu vardı bir arkadaşın)
Veya bir değişkende istenilen bit(ler)in 1 mi 0 mı olup olmadığını sorgulama işlemlerinde bu işlemle AND işlemine tabi tutarak maskeleme(diğer bitleri görme sadece bu bit(ler)e bak) aracı olarak bu işlemi veya işlemlerinde kullanabilirsin.
 
merhaba dostlare ve saygıdeğer üstadlarım.s7 200 eğitim setini kuralı 1 hafta oldu ve setle birlikte verilen 24 volt motoru çalıştırmayı başardım.ayrıca farklı bir programlada zamanlı olrarak çalıştırdım ama merak ettiğim bişi var.0/1 anladım ama binary desimal hegza desimal plc bunları nerede kullanır ne işe yarar,data nasıl taşınır bir kitap var elimde ama bana türk'ün diliyle anlatabilecek bir üstadtın anlatımı gerekiyor çok teşekkür ediyorum.Kontrolklemi com.'daki herkese güzel bir paylaşım adresi herkese başarılar
 

Forum istatistikleri

Konular
127,969
Mesajlar
913,974
Kullanıcılar
449,614
Son üye
Canipk

Yeni konular

Geri
Üst