Roc 131 sekonder koruma rölesi ayarları nasıl yapılır?

Bu değerler,trafo koruması öncelikli değerlerdir.Daha yüksek değerlerde,trafonuz hasarlanır.
Primer içinde aynı değerlerdir.Akım trafolarınız n>10 ! olmalı.
 
Son düzenleme:
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Bu değerler,trafo koruması öncelikli değerlerdir.Daha yüksek değerlerde,trafonuz hasarlanır.
Primer içinde aynı değerlerdir.Akım trafolarınız n>10 ! olmalı.
bu ayarlar sadece tarafoyu koruyacaktır?
şebekeyi yani kabloyu korur mu kablo kısa devre akımı taşıma süresi ne uygun ayarlama nasıl olmalıdır?
 
Bu değerler,trafo koruması öncelikli değerlerdir.Daha yüksek değerlerde,trafonuz hasarlanır.
Primer içinde aynı değerlerdir.Akım trafolarınız n>10 ! olmalı.
sami hocam Müsadenizle bir şey sormak istiyorum Sami Hocam Primer niye üçgen oluyor Yıldız olmuyor yani Yıldız olsa koruma de Faz Nötr arası baz alıp koruma yapsa daha iyi olmaz mı Bunun bir puf noktası var mıdır Biz gençlerin bilebileceğin
selamlar
 
YG den 3 hat geliyor.Yıldız yapsanız nereye bağlanacak ? 154-380 trafoların primeri,izolasyon nedeniyle yıldız olur.Ayrıca,sekonderdeki bazı arızaların ! pirimere geçişini önlemek yönündende üçgen pirimer tercih edilir.Bağlantı guruplarının özelliklerini incelemenizde yarar var.
 
Son düzenleme:
mesaj tarihleri çok eskide olsa; yinede aramalarda bu mesajlar yeni problemi olan arkadaşlar için gerekli olabilir.
birncisi bu sekonder aşırı akım roleleri Orta gerilim ile beslenen trafoları korumak amacı ile konulur.Ve kesinlikle Trafodan önce konulacak. Orta gerilim akım trafoları ile bağlanır.role besleme voltajları genelde 24 veya 110 volt Doğru akımla olur.Asla trafo çıkışına konmazlar.çünki Bu roleler aşırı akım ve toprak özellikli rolelerdir.Trafo çıkışına konulan Akım trafoları OG de olan toprak arızalarını göremezler.Trafo pirimerindeki sarım kısadevreleri sonucu oluşan aşırı akımları göremezler.Ve trafonun patlamasına kadar giden arızalara sebep olur.
Ayarına gelince gayet basit. Önce a fazı b fazı ve c fazı için istediğimiz akım değerine getiririz.Bu değer kullandığımız akım trafolarının sekonder akımına göre yapılır bu değer genelde 5 amperdir.bu akım ayarı 5 tir.role üzerindeki dipswitc tırnağı 4 getirilir diğer tırnakların hepsi o faz için off yani ters tarafa yatırılır. 4 e getirmemizin sebebi role defoult akımı 1 olduğu içindir üstte dikkat erderseniz 1 yazar 1+4=5A. akımtrafooranımız 20/5 ise role akım ayarımız 20 A. e ayarlanmış olur.b ve c fazları içinde aynı ayar yapılır. sonraki sırada sonsuz işareti ve ABC YAZAN YER rolenin ters zaman ayarları içindir ABC 000 YAPILIRSA NORMAL TERS ZAMAN AYARI YAPILMIŞ OLUR .bu ayarın anlamı şudur.kısadevre arıza akımı yükseldikçe açma zamanı o kadar kısalır.Bir alt sırada aşırı aşırı akım işareti olan ayar.bu ayar kesicinin nominal akımın kaç katına çıkınca açsın ayarıdır. bu ayar ilk enerjide demaraj açmalarını önlemek için önemlidir.Bu ayarı 3 le 5 arasında bir değerei ayarlanırsa yeterli olur.En alt sırada akım ve toprak açma gecikme süre ayarları vardır.burada toprak açma zaman ayarı mümkün olduğu kadar düşük örnek olarak 1,05 A. gibi ayarlanır.sonra altta sol başta aşırı akım açma zaman gecikme ayarı bulunur bu ayarda 1 sn.ayarlanması uygun olur. Bu roleye bu ayarlar yapılırsa trafonuzu koruyorsunuz demektir.
Trafoların primeri üçgen yapılmasının sebeblerinden bir tanesi;şebekede bulunan harmonik akımlarının kuruluşlara zararını asgariye indirmek.ve kuruluşta oluşan harmonik akımların şebekeye geçmesini bir nebze olsun engellemek.
diğer bir nedeni kuruluşların fazlardan dengesiz akım çekmeleri TEDAŞ dağıtım trafolarının yıldız bağlı çıkışlarındaki dengeyi bozmaması için.
Bildiğiniz gibi TEDAŞ dağıtım trafoları çıkışı yıldız bağlıdır.pirimer üçgen sekonder yıldız dır.yıldız noktaları bir direnç üzerinden topraklanır.bu direç havai hat çıkışlarında 30 ohm.kablo şebekelerinde 20 ohmdur.Bu dirençler orta gerilmdeki faz toprak temaslarında kısa devre akımını sınırlamak içindir.Sizlerinde bildiği gibi bu toprak teması kısadevre akımı bu dirençler sayesinde 1 ka. ile sınırlanmış oluyor

diğer konu
ölçü akım trafoları
için n>5 koruma Akım trafolarınız n<10 olmalı. Bunun anlamına gelince ; ölçü akımtrafoları nominal akımın 5 katını geçince doyuma ulaşsın çıkış vermesin ki sayaçlarımız arızalanmasın.
koruma akım trafolar
ı ise nominal akımın 10 katında bile doyuma ulaşmasın ki aşırı akım rolemiz arıza akımını görüp kesiciyi açsın. anlamındadır.
 
Son düzenleme:
Düzeltme:En alt sırada akım ve toprak açma gecikme süre ayarları vardır.burada toprak açma zaman ayarı mümkün olduğu kadar düşük örnek olarak 0,05 sn. gibi ayarlanır.sonra altta sol başta aşırı akım açma zaman gecikme ayarı bulunur bu ayarda 0,5 sn.ayarlanması uygun olur. Bu roleye bu ayarlar yapılırsa trafonuzu koruyorsunuz demektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,149
Mesajlar
915,479
Kullanıcılar
449,893
Son üye
bozwolf

Yeni konular

Geri
Üst