ROBOTLU YÜZEY KAPLAMA YÖNTEMLERİ

by_power

Üye
Katılım
7 Eki 2009
Mesajlar
248
Puanları
1
Yüzey kaplama işlerinde kullandığınız ekipmanlarınız robot ve plc sistemlerine entegre edilip bu çok zor uygulamanın seri ve daha kaliteli hale getirilmesini sağlıyoruz.

ayrıca bu tür robota ,ekipmana ihtiyacınız var işe lütfen bizimle temasa geçiniz.

[h=2]Yüzey Teknolojileri[/h]
flamespray.jpg

[h=2]Alev Spreyi[/h]Alev sprey kaplama, termal sprey kapalama yöntemlerinin en basiti ve en ucuz olanıdır. Alev püskürtme kaplama tekniği kaplanacak malzemenin cinsine bağlı olarak hem tel hemde toz kullanılabilen temel sistemlere uygulanabilmektedir. Alev püskürtme yönteminin düşük ilk yatırım maliyeti, yüksek dolgu oranı ve düşük Bakım masrafı en önemli olan üstün özellikleridir. Ancak düşük bağ mukavemeti, kaplama tabakasındaki yüksek boşluk seviyesi ve düşük çalışma sıcaklığı yöntemin olumsuz olan özellikleridir.
[h=2]Alev Spreyinin Uygulanışı[/h]Tel alev püskürtme tekniğinde; tel halinde üretilmiş ve ergime sıcaklığı oksi-asetilen alev sıcaklığının altında olan herhangi bir metalin kaplanacak yüzeye püskürtülmesi olayıdır. Kaplanacak metal tel, sürücü ile püskürtme tabancasının nozuluna beslenmektedir. Tel nozul içinden geçerken oksijen ve yanıcı gaz karışımı yardımıyla ergitilmektedir. Ergimiş metal yüksek basınçlı hava ile atomize edilerek kaplanacak yüzeye püskürtülmektedir. Bu yöntemde alevin fonksiyonu metalin ergitilmesini sağlamaktır. Kaplanan yüzeyin sıcaklığı 95-200°C arasında değişmektedir.
arcspray_1.jpg

[h=2]Elektrik Ark Spreyi[/h]Bu yöntem ile yüksek dolgu oranları elde edilebilir ve otomatik sistemlere uyarlanması da kolaydır. Yöntem 1.5 mm çapında elektriksel olarak iletken, yumuşak telin kullanılması ile sınırlı olduğundan karbürler, nitrürler ve oksitler püskürtülemezler. Elektrik ark püskürtme ile korozyona, erozyona ve sürtünmeye dirençli kaplamalar elde etmek mümkündür.
[h=2]Elektrik Ark Spreyinin Uygulanışı[/h]İki sprey telin arasına bir elektrik potansiyeli uygulanır ve teller bir sürücü tarafından tabancaya beslenir. Kısa temas noktası diye isimlendirilen yerde karşılaşan teller birbiri ile temas ederler ve bu noktada her bir mm2'ye düşen 100 amperin üzerindeki yüksek akım yoğunluğu nedeniyle ergime gerçekleşir. Ergimiş metal damlacıkları basınçlı hava akımı vasıtasıyla tabanca/nozul ucunda püskürtülür. Bu sayede ergimiş metal partikülleri 80 ila 200mm uzaklıkta bulunan altlık yüzeyine yaklaşık 100 ila 150 m/s'lik bir hızla taşınır.
plasmaspray.jpg

[h=2]Plazma Sprey Kaplama[/h]Plazma sprey kaplama; metallerin çeşitli tozlarla kaplanarak aşınmaya,oksitlenmeye,korozyona ve ısıya dayanıklı malzeme üretiminde yaygın olarak kullanılan bir termal sprey yöntemidir. Bu yöntemle ince bir kaplama sayesinde belirtilen özellikler elde edildiği gibi ana malzemenin üstün özelliklerinden tokluk ve kolay şekillenebilmede korunmaktadır. Böylece plazma sprey kaplama, metal ve seramiklerin üstün özelliklerinin yeni bir malzemede toplanmasına imkan sağlamaktadır.
[h=2]Plazma Spreyin Uygulanışı[/h]Plazma gaz halin çok yüksek sıcaklıklara çıkarılarak iyonize olması ve elektrik iletkenliği kazanmasıdır. Plazma, tabancanın nozul ile elektrod arasında DC elektrik arkı ile oluşturulur. Gaz nozulda plasma jet(10000°C) halini alır ve çok hızlı bir şekilde fışkırmaya başlar. Bu yüksek sıcaklıktaki plazma seramik gibi zor ergiyen tozları bile kolayca ergitebilir. Daha sonra toz partiküller bu jet’e enjekte edilir ve hemen ergiyerek yüksek hızla yüzeye çarparak katılaşırlar.
Plasma jet: Kuvvetli bir elektrik deşarjının manyeto-hidrodinamik etkisiyle ısınıp iyonlanmış yüksek ısıda elektron ve pozitif iyon fışkırtması.
hvof.jpg

[h=2]Yüksek Hızlı Oksi-Yakıt(HVOF) Püskürtme[/h]Yüksek hızlı oksi-yakıt yöntemi, termal püskürtme teknolojisinde son on yılın en önemli gelişmesidir. Yöntem 1980'li yılların başında D-Gun yöntemine alternatif olarak geliştirilmiştir. HVOF ile elde edilen kaplamalar yüksek sprey partikül hızlarının elde edilmesi sebebiyle çok az porozite içermekte ve yüksek yoğunluğa sahip olmaktadır. Ayrıca çok değişken bir sistemdir. Kullanılacak malzeme cinsine, istenilen kaplama kalitesine göre sprey parametreleri değiştirilebilir. Elde edilen kaplamalar endüstride kullanımda sınırsız imkanlar sunar.
[h=2]HVOF Kaplamanın Uygulanışı[/h]HVOF termal spreyde, yüksek basınçta oksijen gazı, yakıt gazı ile çok yüksek partikül hızı oluşturabilmek için yanma meydana getirirler. Bu yakıt karışımı propilen, propan veya hidrojen içerebilir.(Son yıllarda HVOF kaplamalarda gaz yakıttan sıvı yakıta doğru gelişme vardır.) Yakıt gazları HVOF silahının önünde bulunan siflon sisteminde karıştırılırlar. Karışım gazları nozuldan silaha enjekte edilirler ve tutuşturulurlar. Oluşan alev çembersel bir konfigürasyon gösterir ve toz halindeki kaplanacak malzemeyi sarar. Bu tozlar oluşan yüksek basınçla silahtan püskürtülürler. Yanma sıcaklığı kullanılan yakıta bağlı olarak 5000F ve 6000F arasında değişir. çembersel alev şekli kaplanacak olan toz malzemenin ısınması, ergimesi ve hızlanmasını sağlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst