Robotlar ile Titanik'in Keşfi

Klavyeah

Üye
Katılım
28 Ağu 2006
Mesajlar
269
Puanları
1
Yaş
39
Robotlar ile Titanik'in Keşfi

titanik1.jpg

15 Nisan 1912 tarihinde Kuzey Atlantik'de batan Titanik yolcu gemisi kalıntıları 1985 de Amerikan Okyanus Bilimci Robert Ballard tarafından yaklaşık 3.8 kilometre derinlikde bulunmuştur. Bu derinlikte basınç yaklaşık 400 atm değerindedir.

Titanik enkazının fotoğrafı (Kristof E., 1999).
Ballard bu ilk keşif gezisi sırasında iki sualtı robotu ANGUS ve ARGO'yu kullanmıştır (Uttley C. A., 2002). Bu araçlar yaklaşık 6.000 m derinlikde çalışabilecek şekilde geliştirilmiş insansız sualtı robotlarıydı. ARGO çevreyi taramak için kullandığı bir sonar cihazı ve son derece gelişmiş gerçek zamanlı (real time) çalışabilen video kameraları ile bu kameralardan elde edilen görüntüleri kontrol merkezine iletecek fiber optik kablolar taşımaktaydı. ANGUS ise biraz daha eski bir model olup video kameraları olmamakla birlikte son derece başarılı fotograflama yeteneğine sahipti ve okyanus dibi haritalanmasında çok başarılı oldu.

İkinci araştırma gezisinde ise Ballard, 3 kişilik bir denizaltı olan ALVIN'i ve kendi hareket yeteneğine sahip fotograf ve video çekeliben insansız sualtı aracı JASON JUNIOR'u kullanmıştır. JASON küçük boyutları sayesinde Titanik'in koridor ve kabinlerinde dolaşabilmekteydi (Uttley C. A., 2002).

3 kişilik denizaltı Alvin'in Titanik'in pruvası üzerindeki temsili görüntüsü (Uttley C. A., 2002).

Jason Junior
(RMS Titanic, Inc., 2000)
Jason Junior,
batığı incelerken
(Uttley C. A., 2002).
Titanik enkazının keşfi için daha birçok kez sualtı robotu yada denizaltı ile dalışlar gerçekleştirilmiştir. Bu denizaltılardan biri olan Fransız Nautile (Nautilus anlamına gelir) mekanik kollara ve hidrolik numune toplama sepetlerine sahipti.

Fransız Nautile numune toplamak için mekanik kollara sahipti
(RMS Titanic, Inc., 2000).

Bu denizaltı aynı zamanda, bir uzaktan kumandalı mini sualtı robotu olan ROBIN'i taşımaktaydı. Kendi hareket yeteneğine sahip ROBIN Nautile'ye çektiği video görüntülerini göndermiştir.

Nautile'nin taşıdığı mini sualtı robotu ROBIN yalnizca iri bir bavul büyüklüğündeydi (90cmx60cmx60cm)
(RMS Titanic, Inc., 2000).

Detaylar ve Resimler Ekte
 

Ekli dosyalar

  • robotlar-ile titanikin-kesfi.zip
    38.7 KB · Görüntüleme: 1
pardon hocam eline saglik da lin nerde?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,254
Kullanıcılar
449,841
Son üye
nazoyata

Yeni konular

Geri
Üst