Robotlar için Düşünebilen Öğrenebilen Bir Algoritma Nasıl Yapılır?

Teknoloji artık o kadar hızlıki 10 yıl önce hayel olan şeyler, şimdi demode olmuş durumda

Bence bilim kurgu, günümüzde bir nebzede olsa yaşanmakta artık
 
Sn. abuzettin20, düşünebilen derken ne gibi şeyler düşünecek..? :) Şaka bir tarafa benzer bir şeyin araştırmasını yapıyorum. Şunu da söylemek lazım ki biz birşey yapmasak, robotlar hiçbirşey yapamazlar bunu unutmayalım. Robotik konusunda hatrı sayılır bir yere sahip olan Hanson Robotics firmasının ürettiği "Jules" adlı robot çok gerçekçi. Youtube veya benzeri sitelerden aratırsanız bulabilirsiniz. Ancak SQL, Oracle vb. araçlar olmasa bu robotlar da bu kadar gerçekçi olamaz. Sorduğunuz sorulara veya söylemlere göre kendi veritabanındaki kayıtlardan yola çıkarak cevap veriyor.

Will Smith'in başrolde olduğu "I,Robot" filmini çoğumuz seyretmiştir. Filmin ana temalarından bir tanesi de robotların hiçbir zaman insanların yerini alamıyacağıdır. Buna örnek olarak bir sahnede Will Smith'in robota "Sen beste yazabilir misin..?" benzeri bir sorusu vardı, çok güzel bir noktaya değinilmişti. Diğer bir açıdan da kitabın 10 seneden fazla bir zaman önce yazıldığını düşünürsek, robotik kavramının tamamen yaratıcılık ürünü olduğunu anlayabiliriz.

Üretimdeki robotlardan (ABB, Kuka vb. kaynak robotları) farklı birşeyler düşünürseniz, tabi belirli bir düzeyde "İmge veya Video İşleme" konularında bilgi sahibi de olunmalı. Bu konular hakkında yeterli bilgiye sahip olunduğunda, zaten yol yarılanmış demektir. İşte bu durum da aslında mekanik ve elektronik kavramlarının birbirinden ayrılmaz parçalar olduğunu da kanıtlıyor.

Tam olarak bilgi sahibi olmasam da size birkaç örnek verebilirim. Bildiğiniz üzere kas hücrelerindeki elektrik aktivilerden elde edilen EMG(Elektromiyogram) işaretleri ile daha gerçekçi robotlar üretmek amaçlanmaktadır. Bir başka çalışma ise beyin hücrelerinin elektrik aktivitelerinden elde edilen EEG(Electroencephalogram) işaretleri ile insanları kontrol etme çalışmalarıdır. Beyindeki sinirlere belirli aralıklara impulslar gönderilerek epilepsi vb. hastalıkların önceden tahmin edilebilme çalışmaları yapılıyor. Bundan sonra ki aşama ise herhalde mikroişlemciler yoluyla beyni yönlendirebilmek olur.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir.. Böyle bir konu açtığınız için teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim..
 
Aslında konu robotlardan çok düşünebilen ve tek düze sonuçlar yerine duruma göre daha mantıklı sonuçlar üreten sistemler için düşünülmeli. Çünkü robot demek sizinde basettiğiniz gibi sadece elektronik bir kart ve ya pc değildir. Gerçekten Robot demek bence teknolojinin ulaşabileceği son noktadır bir bakıma, mekanik, elektrik, elektronik, yazılım... vs olarak.

Aslında burada amaçladığım bazı durum ve koşullar altında farklı ve daha mantıklı sonuçlar ortaya koyabilecek bir algoritma veya program yapıları. Tabi burada basedilen ve kısıtlayıcı herhangi bir donanım, yapı ve yazılım söz konusu olmadığı için çalışma sadece algoritma veya akış diagramları olarak şekillenmelidir.

mesela çok basit bir örnek (Ne söylemek istediğimi anlatmam için)

mühürleme nasıl yapılır? Mantığı nedir? Mühürleme birsistem ya da düzeneğe start verildiğinde, bu düzeneğin konumunu korumasını sağlayan işlemdir. (Bu benim tanımım tabi detaylandırılabilinir)

bunu çözdükten sonra uygulama durumunda da ne yapılır?

kapılarda, rölelerde, PLC, vs... gibi uygulama alanlarında sistem aynı şekilde çalışır. fakat yöntemler ve donanımlar farklıdır.

işte benim burda ortaya koymaya çalıştığım şey de mühürleme nedir? nasıl yapılır? nasıl çalışır? gibi şeylerin tanımlamasının yapılması.

tabi mühürlemeden kastımda, aslen yazılımda düşünebilen algoritmalarıdır. (Bulanık mantık ile karıştırmayalım ama)

diğer bir örnek olarak günümüzde mantık işlemleri için (önerme tabanlı olarak) and, nand, or, nor, exnor, oxnor, not gibi işlemlerle birçok şey yapılabilmektedir. platform farklı olbilir. Transistör, diyot, röle,PLC vb...

matematiksel işlemlerde mantık işlemlerinin kombinasyonu ve türevi olarak ta basitçe 4 işlemdir (Tabi elektronikte 2 işlemdir) toplama, çıkarma

düşünme işlemleri ninde benzer şekilde yapılanmasını sağlamak, mesela olumlu düşünmek, olumsuz düşünmek,.....??? gibi diyeyim işte benim aradığım bu kısmın sonuçları (geliştirebilirsek kuralları, formüle uyarlanmış denklem ve işlevleri gibi)


karışık bir konu gibi duruyor ama umarım anlatabilmişimdir.
iyi paylaşımlar
 
Tam olarak bir cevap olmasa da CMOS (Complementary MOS) yapılarına bir bakalım isterseniz. Bildiğiniz üzere CMOS'lar bir adet NMOS ve bir adet PMOS'tan oluşan yapılardır. CMOS yapılarının tasarımını incelediğimizde aslında çok kompleks bir yapıya sahip olduğu anlayabiliriz. Eşik hesaplamaları, sıcaklık değerleri, vs. gibi değişkenlerin çok fazla olması ve aynı özellikte üretilmek istenen transistörlerin tam olarak birbirinin aynısı olamaması olayı kompleks hale getiriyor. "Bilgisayar yine kastı.." dediğimiz zamanlarda aslında bu kasmanın nedenlerinden bir tanesi budur. CMOS Inverter yapılarının saniyede milyon tane işlem yapmasından ötürü değişken sebebi ile uyuşma ve anlaşmada problem çıkıyor.(Bunun tam olarak bir açıklaması vardı ancak tam olarak hatırlmıyorum.) Tabi ilerleyen yıllarda karşımıza neler çıkar bilmiyorum ancak şimdilik durum bundan ibaret.

Konumuzla ile ilgisine gelince ise kendi kendine düşünebilen bir yapı oluşturmak bundan dolayı bana imkansız gibi geliyor. İnsan gücü ile yapılmak istenen şeylerde bile sıkıntı çıkarken, insanın yerini alabilecek bir yapının oluşması biraz zor gibi bence. En nihayetinde 0 ve 1 lerden işlem yapan şeyler bunlar :) Ancak keşke sizin bahsettiğiniz gibi gelişmeler olsa da torunlarımıza "Nerde şimdiki teknoloji peeehhh, bizim zamanımızda olacaktınız.." diyerek onları sıkalım, tıpkı bize yapıldığı gibi.. :)

Saygılarımı sunar, iyi çalışmalar dilerim..
 
bu konuya giriş yapılabilecek bir konu şudur

diyelim siz hareketli 360 derece her yöne gidebilen bir mekanizma tasarladınız.
ve mekanizmaya hareket veren motor sisteminede yarı iletkenlerle 360 dereceyi
birer derece farkla tarayabilme ve oraya yönelebilme yazılımını,programını,pic hex asembler,
c,xxx yazılım,yada analog sadece bağlantıdan ve opamptan oluşan geri beslemeli herhangi
bir sistem,

bu sistem enerjisini ışıktan alıyor ve tüm bu yönlendirme sisteminin amacı ışığın en bol olduğu yerde durmak
yada ısı yada başka bir enerji kaynağı.

bu algoritma bile bir şeydir bence ilkel canlıların üreme ve yığın oluşturma özellikleri
bakteri,mikrop,tavuk vs.

buradan yola çıkarak bir şey çıkarmı derseniz,zaten karekterini kendimizin belirleyeceği
tam otomatik hizmettçi makinalar az sonra gerçek olacak ben buna canı gönülden inanyorum
her şey fıstık gibi olacak,buna eminim
 
abi sizin hiiç temizlik yapan yemek yapan robotu yapmak için kafa patlatmanıza zaman harcamanıza gerek yok bizim yan komşu bi robot var kadına benzio verdinmi eline 30 - 40 lira heryeri süpürüo camları siliyo yemekleri yapıo evi tertemiz yapıo hatta sana konuşuveriyo şarkı sölüo. o kadar mükemmel yani asimo yanında halt etmişşş ;D ;D ;D ;D ;D ;D
 
Sn.ibrahim_89 parantez içinde güzel ama ne yazıkki ben hala burada yorumlar dışında verilmiş gerçek, tutarlı bir sonuç göremiyorum ve bende dahil

konu aldı başını gitti ama çözüm bu ya da bunlar olmamalı bence

Dünya Y/Ü' ni kompanzasyonu geride bırakıyor artık, ama biz yeni çözüyoruz bunları.

Sermaye istemeyen bir çalışma olsun istemiştim, yapamasakta nasıl yapılacağını çözelimdemiştim amasanırım bu sorunun cevabını dışardan gene teknoloji olarak satın alacağız.

Bir söz vardır lütfen hepimiz alınalım "Söylenecek söz çok ama ceremeye verecek para yok"

Saygılar
 
Bu çalışmaları yapan ve sonuçlarını açık olarak dağıtan birçok grup var. İsteyen bu gruplara katılıp geliştirme çalışmalarına katılabilir veya şu ana kadar oluşturulmuş bilgileri, yöntemleri, algoritmaları alıp kendi uygulamalarında kullanabilir. Örneğin Orocos Proje Grubu var. Buna benzer başka çalışma grupları da var. Bunlar hep özgür yazılım grupları, yani üretilen bilgiler, programlar herkese açık dağıtılıyor, gizli tutulmuyor ve gönüllü olan herkes bu çalışmalara katılabiliyor.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,130
Mesajlar
915,296
Kullanıcılar
449,847
Son üye
AhmetK06

Yeni konular

Geri
Üst