Rgkr Gücü Yanlış Hesaplar mı ?

cglryzc

Üye
Katılım
15 Kas 2006
Mesajlar
101
Puanları
1
Yaş
39
Konum
ARTVİN
merhaba arkadaşlar.
bir merkezimizden çekilen akımlar 68 A, 64 A ve 59 A civarında. tabi bu akımlar günün belli saatlerinde artıyor ve azalıyor.
entes rg3-12cs röle kullandım.
1. kademe: 10 kvar trifaze
2. kademe: 5 kvar trifaze
3. kademe: 2,5 kvar trifaze
4. kademe: 5 kvar monofaze-r
5. kademe: 5 kvar monofaze-s
6. kademe: 5 kvar monofaze-t
7. kademe: 2,5 kvar monofaze-r
8. kademe: 2,5 kvar monofaze-s
9. kademe: 2,5 kvar monofaze-t
10. kademe: 1 kvar monofaze-r
11. kademe: 1 kvar monofaze-s
12. kademe: 1 kvar monofaze-t

akım trafolarım 300/5 lik ve bağlantısı hemen sayaç trafolarının arkasında. röle üzerindeki akım değerleri ile gerçek akım değerleri eşleşiyor. multimetre ile ölçerek gördüm.
problem ise şu:
röle hatasız çalışıyor. kondansatör devreye alıyor, bırakıyor. fakat röle üzerindeki var değeri ile gerçekte fazlarda yer alan var değerleri farklı. yani kompanzasyon yapıyor gibi gözüküyor ama tam olarak yapmıyor. röle kapalı iken sistemde oran %46, röle devrede iken bu %20 oluyor ama sonuçta tam kompanzasyon yapılamıyor.
acaba bir hatam var mı. yani röle gücü yanlış ölçer mi ölçerse neden ölçer.

ilgilenenlere teşekkür ederim.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Sayın meslektaşım,
O röle yeni çıktı sayılır.Muhtemelen yeni aldğınız bir röle olduğundan rölenin bozuk olma ihtimalini bir kenara alalım.
Eğer C/K oranını doğru girmişseniz,Röleyi yeniden otomatik tarama yaptırın.Ve bu taramayı,mümkün olduğu kadar,yük değişiminin az olduğu zaman yapın,hatta ve hatta mümkünse,işletmenin güç harcamadığı( ya da en az güç harcadığı saatte yapın)
Kondansatörlerinizin çektiği akımları ölçerek,kondansatörlerinizin gerçekten o güçte olduğuna emin olunuz ( P=UxIx1,732 sornuç Var cinsindendir,kVar için 1000 e bölünüz)
Eğer baktınız yine oto tarama ile düzelmedi,o rölede kondansatör güçlerini el ile girmeniz mümkün.Buna kullanma klavuzundan bakabilirsiniz,yoksa forumumuzda var.Kondansatör diziliminde ilk sırada 3 fazlı kondansatör olma şartına uyulmuş olması ve en büyük gücün ilk kademeye bağlanmış olması,otomatik taramanızın daha sağlıklı çalışmasını sağlayacaktır.
Kolay gelsin.
 
sn cglryzc,R.G.K.R nin kondansatörleri tanıma koşulu; mevcutta kullandığınız akım trafosunun değerini girmenize bağlıdır.300/5 akım trafosunu 60 olarak röleye girmeniz gerekiyor.bunun dışındaki seçeneklerde( kondansatör, kontaktör hataları) o kademeye ait kondansatör grubu off olarak görülecektir.kondansatörlerin üzerindeki değer ile röle nin tanıdığı değer örtüşmüyorsa % 99 akım trafosunun değerinde tanıtılmaması sebeptir.selametle
 
Kademe alma süresine bakın yüksek olabilir.
cos fi düşük olabilir. Eğer 1 olduğu halde %20 ise, cap cos fi 'yi 1'in altına doğru düşürün (0,995, 0,990 gibi) Endeks takibi yapın.
 
Problem şuradan kaynaklanmaktadır. Sistemdeki alıcılar hızlı bir şekilde devreye girip çıkmaktadır. Bu yüzden dolayı kVAr değerlerini doğru bir şekilde hesaplayamaması normaldir.

Örnek veriyorum.

sistemin ihtiyacı 10kVAr ve sistemde de 10kVAr'lık kondansatörümüz olsun. Röle işte tam o an 10kVAr'lık kondansatörü devreye alırken ihtiyaç birden 8kVAr'a düşsün ( zamanlama aynı anda ). Bu arada kondansatörde devreye girerken sistemin ihtiyacında 2kVAr'lık fazlalık oluşur. Röle bu durumda aldığı 10kVAr'lık kondansatörü sisteme 2kVAr'lık bir fazlalık getirdiği için 12kVAr gibi algılar.

Durum bundan ibarettir. Herkese kolay gelsin.
 
role hatalı ölçmez, ölçerse o role bozuktur.
reaktif güç kontrol roleleri imalatlarında kalibreleri ciddi analizörler ile yapılıyor eğer kıyaslama yapacaksan ciddi bir analizör ile kıyaslama yap.
hatamız genelde şu sebeblerden oluyor en son sayaca bakıyoruz sayac hata yapmaz zannediyoruz ama problemlerin çoğu sayaçlarda çıkıyor. veya akım sinyali 50Hz miş gibi sinyal ölçen cihazlarla, yeni nesil bir rekatif güç kontrol rolesini kıyaslıyoruz
 
Arkadaşım,
Yükünüz ortalama ; 70 amp. cıvarında, ama akım trafolarınız 300/5 Amp. Eğer, yükünüz bunu üzerıne fazla çıkmıyorsa ben, akım trafolarınız daha küçük değere mesela 150 /5 amp. olark alınız derım. Birde, RGK.da proğramı, 10 olarak, hesaplama (calc) 1 yapmanız sıze faydalı olacakdır diye düşünmekdeyım..Kolay gele..
 
bazende sayac da yanlış okuma yapa bılıyor
 
benzer problemleri bende yaşadım. olabilecek ciddi problemlere başlamadan bence en basit iki şeyi deneyin 1. ustalarımında dediği gibi trafo oranı 60 olarak girilemiş olabilir eğer girildiysede gerçekten 300 / 5 kurulu gücünüze göre biraz abartılı seçilmiş olacağından algılama hassasiyetini küçük yüklerde yakalayamamaktadır ve muhtemelen reaktif yürüteblir özellikle yük azken bu gerçekleşiyor olabilir. 2. t on süreniz uzun bir zaman seçilerek, buna baglı olarak bırakma sürenizde çok kısa olabilir diye düşünüyorum. aksi durumda bahsettiginiz rölenin kullanımı çok güzel ve hatayı atlamayacak kadar hassas. sonucu bizlerle paylaşırsan seviniriz.
 
benim kullanıcılardan duyduğum ve bizzat kendiminde şahit olduğum bir problem bu.
röle yanlış bile bağlansa fazları kendi içerisinde düzeltiyor.Buraya kadar herşey güzel ama ekrana kendi içinde düzelttiği sıraya göre değerleri veriyor ve bu da kullanıcının kafasını karışıtırıyor.Sorun bu kısaca
 

Forum istatistikleri

Konular
128,128
Mesajlar
915,264
Kullanıcılar
449,843
Son üye
hvncrblt

Yeni konular

Geri
Üst