Rg3 -12c Entes Arıza Yaptı Kapastif Aktifi Solladı

Katılım
17 Nis 2008
Mesajlar
12
Puanları
1
Yaş
39
Arkadaşlar benim işim 10 gün öncesine kadar iyiydi SON OKUMA 10 GÜN önce
aktif sarfiyat=11 490
Endüktif sarfiyat=1110
Kapastif sarfiyat=870 idi.
Kontrol ettim entes cihaz sapıtmış bütün kondansatörleri devreye almış hala yeterli gelmediğini söylüyor.Kondansatörleri kontrol ettim hepsi sağlam.
Şimdiki endeks
Aktif sarfiyat=6720
Endüktif sarfiyat=210
Kapastif sarfiyat=7320
Saat okumasına 20 gün var ama durum vahim.
Tedaşa müracat etsem cihaz arzalı diye kurtuluş olurmu.
Önerilerinizi bekliyorum.
Çihazın fişini şimdilik çektim devreyede 10kva lık sabit bir gurup bağladım.
Ceza oranını bilen varmı.Kapastifmi cok yazıyor endiktifmi.Acele cevap yazarsanız sevinirim.
 
Son düzenleme:
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Sn. BULENTTOP33

* Sayaçlarınızdaki son endeks - ilk endeks çıkarımına göre hesaplama yapılabilir. Verdiğiniz değerleri pek anlayamadım. Yani en azından; 20 gün önceki endeksleri ve şu anki endeksleri verirseniz, hesaplama yapıp, oranlarınızı çıkartabiliriz veya hesapladıysanız direk oranlarınızı yazabilirsiniz.

* Sağlıklı kompanzasyon için güç analizi çok önemli. İşletmenizde sonradan hiçbir ek yük olmadan, kompanzasyon oranları düzgün iken, sonrasında değişme varsa, nedenleri şöyle olabilir;

- Bazı kondansatörlerin ömürleri azalmış olabilir.

- Bazı kontaktörlerinizde arıza olmuş olabilir, yapışık kalmış olabilir.

- Kondansatörlerden birinde patlama olmuş olabilir.

- Röleniz arızalanmış olabilir ki küçük bir ihtimal.


Bunlar olasılıklar sistem hakkında yukarıda bahsettiğim durumlar hakkında bilgi verirseniz ve sisteminizde sonradan değişiklik yaptınız mı, yaptıysanız ne tür yükler, daha sağlıklı yorumlar yapabiliriz.
 
Son düzenleme:
sayın bülent arkadaşım sayın roboelektronik üstadımın dediği gibi detaylı bilgi verirsen yardımcı oluruz
özellikle sisteme son zamanlar ek yükler bağlandı mı?
 
İlk verdiğiniz şu değerler anladığım kadarıyla son faturadaki tüketimler.
Aktif sarfiyat=11 490
Endüktif sarfiyat=1110
Kapastif sarfiyat=870 idi.

Buna göre o ay aktiften 11490kW harcanmış. Bunu ortalama bir aylık tüketim kabul edersek eğer, kapasitiften bir ayda en fazla 1723kVAr harcanmalı ki ceza gelmesin (%15'e göre)

Am siz son 10 günlük tüketiminizin aşağıdaki gibi olduğunu söylüyorsunuz:
Aktif sarfiyat=6720
Endüktif sarfiyat=210
Kapastif sarfiyat=7320

Bu durumda da kapasitif tüketime göre hesaplarsak %15'i geçmemesi için aktif tüketiminizin ay sonunda en az 48800kW olması gerekli. Önceki faturadan ortalama tüketiminizi 11490kW olduğunu kabul etmiştik.
Yani kapasitiften ceza bu ay için kaçınılmaz gibi.

İndüktif tüketimle kapasitif tüketimin birim fiyatı aynıdır ve aktif tüketimin yarısı kadardır. Fauranızdan fiyatı hesaplayabilirsiniz.
 
sn. bülenttop33,
arkadaşların söylediklerine bende katılıyorum. bu ay ceza kaçınılmaz ama acil olarak cezaya giren kısmı arttırmamak gerekiyor. cihazın fişini çekmeniz isabet olmuş. 10kVAr sabitide, endüktif sarfiyat, kapasitifi geçmediği sürece devre dışı bırakırsanız, aktif ilerlerken kapasitif yerinde kalacaktır.endüktif ve kapasitif fiyatları aynı olduğundan hangisi büyükse sadece o kadar ceza ödeyeceksiniz. sayacınız okunana kadar mümkün olduğunca reaktif oranları indirmek gerekir.
bundan sonrasında ise işletmenize çözüm aramamız gerekir.
 
bir takvim yılı içinde bir defaya mahsus olmak üzere reaktif bedel taahhuk ettirilmiyor.Dilekçe ile başvuru yapın tedaş'a.Arızayıda belirtin.Tedaş'ta bir kurul toplanıyor bu ve benzeri işler için.Önceki fatura fotokopilerinide ekleyin ve daha önceleri cezaya hiç girmediğinizi ancak rölenin arızalandığından dolayı durumun bu şekle geldiğini belirtin.Tedaş gerekeni yapacaktır.Kendinize dert etmeyin.Geçmiş olsun.

sisteminizide bilmediğim için sabit gurup hakkında bir şey söyliyemiyeceğim.bence hiç sabitle uğraşma.rölen bozulduğuna göre yenisi ile değiştir.entes size yardımcı olacaktır yeni rölenin temininde.çünkü yeni bir ürün (Rg3 -12c) ve garanti süreside dolmamıştır zaten.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
128,132
Mesajlar
915,299
Kullanıcılar
449,849
Son üye
cagan20

Yeni konular

Geri
Üst