Rezistanslı telveyi indüksiyon telveye çevirmek

0M42

Katılımcı Üye
Katılım
11 Eyl 2009
Mesajlar
569
Puanları
56
Arkadaşlar merhaba, çift hazneli bir telvem var sürekli cezvelerindeki rezistanslar yanıyor gidip yenisini alıyorum 1 sene içerisinde 4 tane cezve aldım 4. de 3 gün önce yandı. Bende telveyi çöpe atacaktım ama sonra aklıma hobi olarak yaptığım kenarda duran 500 watt lık indüksiyon devrem geldi. Rezistanslı telveyi indüksiyon telveye dönüştüreyim istedim hem kenarda duran devre işe yarasın hemde bir daha masraf edip telve almayayım dedim.

İndüksiyon devrem için telvede kullanabileceğim uygun özellikle bir bobinim zaten vardı. Önce ind. devreyi cihaza entegre etmeden, dışarıda gerilim vererek kahve pişirme işlemini denedim fevkalade iş görüyor.

Fakat şöyle bir sorun yaşıyorum telvenin kendi devresinin rezistans çıkışilarına (220 AC) indüksiyon devreyi bağlayınca ind devre tetiklenemiyor tık tık tık ses geliyor voltajı verip verip kesiyor. Cezvelerdeki rezistansların omajı düşük 70 ohm gibi ind devresinin 220 giriş uçları ise megaohm seviyesinde bununla bir ilgisi olabilir mi?

Akım kontrol mevzuhatı olabilir diye düşünüyorum ama cihazın cezvesindeki rezistans 700 watt ind devre ise 500 watt öyle olsa ind devreyide çok rahat tetiklemesi gerekir herhalde?

Aşağıda telvenin kendi kartına ait fotoları ekliyorum en azından belki bir fikir yürütmenize yardımcı olur;

kMovn9.jpg


NLPErL.jpg


Yd0brE.jpg


lQl1jB.jpg


VQdYay.jpg


va945m.jpg


RgM3kZ.jpg


p51PzJ.jpg


Buda ind devrede kullandığım bobinin bir benzeri;

coils-electric-copper-induction-cooker.jpg_350x350.jpg
 
Foto üzerinden okunmuyor sanırım;

r0r91B.jpg
 
Telvenin kartının üzerinde triak var. Muhtemelen kahve pişirirken rezistansı bir kaç kademede çalıştırıyor. Önce yüksek ısıda sonra düşük kademede yada tam tersi gibi.

O yüzden sizin indüksiyon devresi triakla kesilmiş voltajda çalışmıyor yada orjinal kart aşırı akım koruması olabilir.

Orjinal telvenin devre kartını çıkarıp direkt bağlayın değim. Siz pişirme ve sonra durdurmasını bu kartın yapmasını istiyorsunuz sanırım.
 
Cihazım biraz fonksiyonel bir cihaz bir takım özellikleri var küçük orta büyük fincan seçimi, seçilen fincandan kaç adet isteniliyor (1-2-3-4 bardak gibi) vs. ayrıca kahve pişince köpüğünden algılayıp otomatik durdurma gibi.

Ben kendi kartını iptal edersem bunların hepsini iptal etmiş olacağım ayrıca ind. kartım küçük telvenin içine monte ederek fabrikasyon bir görüntü elde edebilirim.

Şöyle bir durum farkettim telvenin kendi rezistanslı cezvesine dışarıdan pinlerine (220 volt AC) uyguladığımda power metreden 800 watt gibi bir güç harcaması olduğu görünüyor ama telvenin kendi kartı cezveyi 400 watt a çalıştırıyor ind kartım ise 500 watt.
 
Şu yapılabilir diye düşünüyorum.

Rezistans bağlantılarını takip ederseniz muhtemelen aşağıdaki resimde görünen BT812 triyaka gittiğini görücez. Burada bu cihazın çıkışı ile sizin indüksiyonu çalıştırabilmek için bu triak yerine bunu tetikleyen muhtemelen opto diyak yada bir opto izolatör olması lazım. Bu izolatörün çıkışını bir röleye girebilirsiniz.

Cihaz triakı iletime sokmak istediğinde röle çekerek sizin indüksiyonu çalıştıracaktır. Geri kalan tüm fonksiyonlar işlevsel olacağını düşünüyorum. Triyak sinyal kırpıcı olarak çalıştığı için kırpılan sinüs sinyali sizin indüksiyonda düzgün çalışmamaktadır.

Farklı bir koruması yoksa bu şekilde çalışacağını düşünüyorum.

Yd0brE.jpg
 
Serkan bey röle olayı çok çok çok mantıklı :) çok teşekkür ederim. 220 volt röle ile akşam bir deneme daha yapıp sonucu buraya yazacağım mantıken bu şekilde olacak gibi görünüyor.

Tekrardan selam, serkan bey devrenin rezistans çıkışlarına 220 volt röle bağladım ama bir netice alamadım yüksek gerilim gelmesi gereken durumda röle ayaklarını ölçüyorum 14 volt AC gerilim görüyorum tabi bunu triak çıkışından yapıyorum.

Telve iki gözlü olduğu için iki adet triak var triak ların gate ucunu takip ediyorum bir gurup dirençten sonra transistöre gidiyor daha sonrada devredeki işlemciye gidiyor. Aşağıda izlediği yolu çizmeye çalıştım;

AOayZX.jpg


Bu arada triak ın gate ayağı ile A1 ayağı arasında 1 k direnç koyulmuş bu direncin görevi nedir neden var?

Devrede bir tane opto var oda devrenin arka yüzeyinde entegreleri beslemek için 5 volt çıkış veren bir smps besleme var o beslemeye ait;

kMoX1A.jpg


Sanırım yaşadığım problem yukarıda da söylediğiniz gibi;

"Triyak sinyal kırpıcı olarak çalıştığı için kırpılan sinüs sinyali sizin indüksiyonda düzgün çalışmamaktadır "

Bununla ilgili. Peki bu açıdan bir şey yapılabilir mi?

Ayrıca cihazı toplayarak elimde bir tane kalan sağlam cezve çalıştırdım kademeli ısıtma özelliği sanırım yok power metreden gözlemliyorum direk 700 watt ile başlıyor 700 watt ile pişirme sonlanıyor.

Son olarak bir de aklıma şu geliyor 12 volt bir röleyi triyak çıkışına bağlasam nasıl bir durum oluşur? Çünkü 220 volt röle bağlıyken röle ayaklarını ölçüyorum 14 volt AC gerilim görüyorum.

Devrenin çıkışına saç kurutma makinesi bağladım (iç direnci 100 ohm) sorunsuz çalıştırıyor keza kendi rezistanslarının iç direnci de 60 ohm.

Ama bobin direnci 22k olan 220 volt AC röle bağlıyorum röle çekmiyor röle üzerinde 14 volt ac gerilim okuyorum sanırım röle ile yine tetikleme olmuyor. Devre çıkışındaki yük düşük omaja sahipse triyak çıkış veriyor, ama omaj yükselince triyak çıkışı aktif olmuyor, çalıştırmıyor.

Bu durumda aklıma akım kontrol olayı geliyor ama cezve 700 watt ind devre 500 watt böyle olunca da çelişkiye düşüyorum. Acaba bu kart üzerindeki işlemci ile önce omaj kontrolü yapıp triyak tetikliyor, sonrada akım kontrolü yapıyor olabilir mi?

Eğer öyleyse sanıyorum ki yazılıma müdahale etmeden bu iş te olmayacak?
 
Yanlis hatirlamiyorsam triyaklarin iletime geçebilmesi icin minimum bir akim cekilmesi lazim. O yuzden baglanan yukun direnci onemli. Is role olunca omaji yuksek oldugu icin cektigi akim cok dusuk olup triyagi iletime sokmuyor olabilir.

Roleye paralel gecici bir 100 watt yada 50 watt enkandesant lamba baglayip denermisiniz ?
 
Elimde 200 watt ampul vardı söylediğinizi onunla denedim, röle bobin ayaklarına paralel bağlayarak devre çıkışına bağladım. Sonuç şöyle 1 sn. içerisinde ikikez yanıp sönüyor ve tekrar tekrar bu şekilde devam ediyor röle tıktık tıktık tıktık şeklinde çekip çekip bırakıyor..

Bir tane daha 200 watt ampul ekledim ve sorunsuz kesinti olmadan sürekli yanmaya başladı.
 
Son düzenleme:
Elimde 200 watt ampul vardı söylediğinizi onunla denedim, röle bobin ayaklarına paralel bağlayarak devre çıkışına bağladım. Sonuç şöyle 1 sn. içerisinde ikikez yanıp sönüyor ve tekrar tekrar bu şekilde devam ediyor röle tıktık tıktık tıktık şeklinde çekip çekip bırakıyor..

Bir tane daha 200 watt ampul ekledim ve sorunsuz kesinti olmadan sürekli yanmaya başladı.

Demekki bundan anladigim ilgili rezistans cikisinda akim kontrolu var. Yada bir feedback aliyor bu uçlardan.
 
Peki bu akım kontrolünü işlemci üzerinden yapabilir mi? Dediğim gibi triyak ların gate ucu işlemciye gidiyor bundan eminim. Yada triyak ın diğer ayakları üzerinden akım kontrolü yapabilir mi? Devre üzerinde tam olarak nereye yoğunlaşmam nasıl bir iz sürmem gerekiyor acaba

Opto diyak demiştiniz opto diyak ile akım kontrolü mümkün mü?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,912
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst