Resimdeki adaptör tamir olur mu, yenisini mi almalıyım?

aynı değer çıkışlı orta kaliteli adaptörde sıkıntı olacağını sanmıyorum, bu arada adaptörde sigorta var (f1) onu da pas geçtiğine göre bir yerlerde nötr kopmuş çift faz gelmiş gibi.
Aslında evet üzerinde koruma var ama sigorta sağlam ne yazı ki patlamamış. Santral adaptörü yazıyor genelde 16 volt olanlar jakı farklı kesip uygun bir erkek jack takarak kullanmayı düşünüyorum, çalışır muhtemelen.
 
bak arkadaşım, buradan ahkam kesmek çok kolay. ben tamirciyim, o adaptörün neden patladığı beni ilgilendirmez. benim işim tamir etmektir. sen tesisatındaki sorunu gidermezsen yenisini tak yine patlar. o neyin adaptörü? çok özel bir cihazın mı, yoksa her evde olabilecek bir cihazın mı? bazı adaptörler vardır bozuldu mu tamir olmuyor (tecrübeyle sabit) ya yenisini alacaksın yada yenisini. çünkü üretici fabrika böyle para kazanıyor. ben tamirci parça satmıyorum; aklımı ve emeğimi satıyorum, dükkan kirası vergi elektrik vb birde eve ekmek götüreceğim para kazanmam lazım. bu yüzden tamirci 5 TL parça değiştirdi 100 TL aldı demek hatalı olur. herkes herşeyi yapamaz yetenek- eğitim ne dersen de. araban bozulduğunda ister servise ister tamirciye gidersin her iki durumda da para ödersin, çünkü motordan anlamıyorsun ve gerekli takım ve edevatın yok. elinde avometre havya pompa cımbız yoksa elektronik bir devre üzerindeki hatayı ölçecek görecek bilgin yoksa bana geleceksin.ben bu forumdan çok şey öğrendim. aklımın yetmediği mantığımın basmadığı zaman sorular sordum ve ustalardan cevap aldım. bilgimin yettiği kadar da cevap verdim. ben bile arıza yaparken (ki yedek parçam yok) elektronik eşyaların ve bileşenlerinin bozulması normaldir. hiç bir şey sonsuza kadar çalışmaz yaşamaz. ben arıza yapacağım ki doktor-eczacı para kazanacak. otomobil arıza yapacak ki tamirci parçacı para kazanacak. ben doktor değilim kendimi tamir edeyim, motor ustası değilim arabamı tamir edeyim sen de elektronikçi değilsin bırak işi bilen yapsın.
 
Muhtemelen minimum 5 10 bin TL lik bir Yamaha klavyenin (org) adaptörü.

Ben o klavyeye ne idiğü belirsiz bir adaptör takmazdım.

Değil 100, 300-400 TL ye bile tamir edilse adaptör, hakkıdır.

Çin malı bir şeyler denmiş, her Ççn malı kalitesiz diye bir şey yok,
gösterdiğin adaptör bu kalitenin bir örneği,
üniversite bitirme tezi diye verilebilecek bir adaptör.

Ustalarada giydirmişsin, helal olsun.
Çilingir çırağı kapı açmaya gidiyor,
2 dk da kapıyı açıyor,
müşteri parayı duyunca ne yaptın ki diyor,
çırakta açtığı kapıyı geri çekip kapattığı gibi
dönüp müşterinin yüzüne bile bakmadan gidiyor.
Buna Picasso nun bir ömür artı on saniye cevabınıda ekleyebilirsin.

Seninde haklı olduğun yönler var
usta görünümlü ortalıkta dolaşan garip cisimde çok.
 
Arkadaşlar konuyu fazla uzatmaya gerek yok,vatandaş da haklı ustalar da haklı.Kimsenin kimseye saygısı güveni kalmamış.Birşeyi on saniyede tamir edersin,ne yaptınki olur,kırk saat ugraşırsın dandik usta olursun.
Ustalar bir tl lik malzeme degişip 100 tl istedimi müşteri kızar,ama bilmezki gerisinde 10-20 senelik bilgi birikimi var.Kimi zamanda ustalar müşterinin bögürecegini bilir,1 tl lik malzeme yerine şu bozulmuş bu bozulmuş anlatırda anlatır.Bunu birşekilde toplum olarak düzeltmemiz,daha ahlaklı bir toplum olmaya çalışmamız lazım.
 
Vasıfsız bir işçinin yevmiyesi 150 liradan aşağı değil. 20 sene okul okuyup bi o kadar sene de tecrübe eden usta 250 lira yevmiye yazınca insanımıza zor geliyor. 2 yıl kadar önce tamire bir mobil asansör kumandası gelmişti. 5 dakikada onarıp verdim. 50 lira istedim. Ne yaptın ki 50 liralık demez mi? Kovdum dükkandan. İşini de verdim eline bir daha gelme dedim. Trabzon'da bu işi benden başka yapan da yok. Sonra gün geldi aynı kumanda tekrra tamire başkası tarafından getirildi tanıdım cihazı yapmadım. Ne oldu ne gittiyse sonra araya kıramayacağım birilerini koyup yine tamir ettirdiler. Aldım bu sefer 200 lira.
 
@bolubeyi kardeşim, elektronik çocukluk hayalimdi, ancak emekli olduktan sonra yapmaya başladım, bir dükkan açacak kadar bilgim var, teknolojiyi ve interneti de iyi kullanırım. emeğimin karşılığını alamıyorsam yapmam. o kadar değişik şeylerle uğraştım ki ve sen de uğraşmışsındır mutlaka. güzel sanatlardan bir öğrenci geldi interaktif bir heykel yapmak istediğini söyledi ve anlattı. ben de çizim yap bana görsele daha iyi bakar yaparım dedim yazılımcı arkadaşımdan yardım aldım arduino ile yazılımı hallettim motor ve mekanik kısmını hallettim son anda beni çileden çıkardı, al git kime yaptırırsan yaptır dedim kovdum. bunlar 20-25 yaşlarında bebeler para kazanmanın ne demek olduğunu bilmiyorlar, hep emeksiz okumuşlar. ben ekmek parası için hasta babama ve okuyan 3 kardeşime bakmak için okulumu çöpe attım orta öğretimimi 8 yılda bitirdim.. sonra ailesi geldi istediğim paranın 2 katını ödeyerek projeyi çalışır biçimde teslim ettim. burası tatil deniz kenarı, redresör invertör kaynak makinaları havuz süpürgeleri aklına gelebilecek her türlü elektronik makina ve kartların tamiri bizde. olmazı olduran bizle her zaman küçük görülüyoruz. yeni nesil genç kuşak her şeyi bizden daha iyi biliyorlar. bırakalım sorsunlar aklı başında olanlar zaten dinliyorlar, aklı bir karış havada olanlara olmaz diyorsun sonra kafayı yiyiyorsun bak posta"bu adaptör tamir olur mu?" olur tabii ki getir bakalım yapalım yada olmaz diyelim ne halin varsa gör. ben müneccim öptüm resme bakarak karar verebileceğim sanki.
 
Sonuna kadar haklısınız @paskomya kardeşim.
milyon euroluk yat kaptanı geldi master kabindeki led aydınlatmayı mal sahibi beğenmemiş değiştirmesini istemiş. kaptana nasıl yaptırması gerektiğini anlattım, hiç bir tekne elektrikçisi kabul etmemiş tekrar bana geldi. ustadan izin aldım 2 günde hallettim 1250 TL para ödedi bana. neden mi o riski alacak ve yapacak tek kişi ben olduğum için ve 3 yıl önceki bir olay bu.( bu arada toplamda 4 saat filan çalıştım)
 
Herkes ne diye bu kadar hassasiyet gösterdi anlamadım. Ben dedim ki hakkıyla çalışan ustalarımı bu durumdan ayrı tutuyorum diye belirtmişim. Bana öylesi denk gelmedi elektronikte dedim ama siz illa ben üstüme alınacağım azıcık olay çıksın diyorsanız onu ben bilemem gerçekten saçma. Arkadaş çin mallarını savunmaya oturmuş evet elimdeki ürünün de çin malı olduğunu ben de biliyorum ve kaliteli olduğunu da bildiğim için tamir edebilmek için sizlere danışıyorum.

Muhtemelen minimum 5 10 bin TL lik bir Yamaha klavyenin (org) adaptörü.

Gerçekten tebrik ediyorum yakındığım usta gibi girişte sen de fiyatla başlamışsın niyet yine belli, o kombi kartına bakan usta da yenisi kaça diye girmişti cümleye. 5bin tL olsa ben de alamam insanlar bir şey almak için kolay para biriktirmiyor. Sürekli emeği hor görüyormuşum gibi şeyler yazılmış eski mesajıma bakarsanız yaşadığım deneyimleri anlattım. İncelerseniz olayı daha rahat kavrayabilirsiniz. He ben bunları niye yazıyorum. İlkokouldan beri Elektrik elektronik okumak istiyorum, şu anda da okuyorum ve hep bu konuda araştırmalar yaparım devreler yaparım kendi bilgim miktarında. Elimde bir osiloskop ve sinyal üreteci gibi ürünler olamasa da lehim işi devre kontrolü işi olsun hepsini yapabilecek birçok alet var bunları ben de yıllar içerisinde biriktirdim. E tamir işini de çok zor bir durum yoksa iyi kötü yapabiliyorum. İlk mesajdaki arkadaşın başka işi yok ki üşenmemiş tamirciye götür diyor. Tamirci ustalarıma saygı duyduğumu bir kez daha söylemeliyim. Yakın çevremde de keşke bu işlerden anlayan tamirci bir abim amcam olsun çok isterdim ondan bir şeyler öğreniyim yanında çalışıyım... Ben bu imkanı bu forumu keşfederek neredeyse tamamen sağladığımı düşünüyordum. Forumu bulduğumda aileme kayıp akrabalarımı buldum diye sevincimi anlatmıştım. Sevdiğim bir iş ve bilgi veren büyüklerim vardı. Ama gelin görün ki forum ustalar forum olmuş. İsterseniz vergi levhası olanlar sadece girsin usta tamirci olmayanlar girmesin kimse de böyle boşuna gerilmez. Geçen 2 ay önce laboratuvar tipi güzel bir güç kaynağı yapmak için yardım aldım sağolsunlar çok yardım ettiler. Ben de burada paylaşırım ihtiyacı olan bir arkadaşım alır yapar diyordum, ortamın haline bak. Kalsın tasarımın sende diye yazarsınız aşşağıya.


Bu paragrafda yukarıda ikinci gelişinde iyi kazıkladım diye yazan sayın ustalarıma gelsin
***** bir şey demek istiyorum neden insanları kazıklayarak ders vermek istiyorsunuz. Bunun birisini dövüp de adam olmasını beklemekten bir farkı yok gayet kaba kuvvet. Nasıl olsa bana gelecek bekledim ve işte geldi bam sonra bir kazıklamışım... Senin yıllarını bu işe verip tecrübe edindiğine lafım yok o yüzden ustasın bak hatta o şehirde teksin ne güzel başkaları yapamamış veya yapıp tutunamamış sen yapmışsın. Sen o kişiye olayı anlatıp onu utandırsan kalbini kazansan bir daha geldiğinde o da hatasını anlasa olmaz mı? Hem bu sefer bir daha işi düştüğünde en azından 3. defa sana asla gelmeyecek(3. ye gelirse yazarsın her zaman beklerim). Utandırarak ona olayı anlattığında bir daha gelmeye çekinmez, tanıdıklarını seni tavsiye eder, ustalara ve emeğe bakış açısı değişir. Ne diyim babam yaşında insanlarsınız, niye yaa?

Son kez söylüyorum olayı az çok bilen biriyim her şeyi değil tabi ki amai "abla sen bilmezsin bunlar şöyle hata yapar böyle hata yapar" diye ustanın bilgi verdiği cins bir müşteri de değilim, bilgim yeterli değil sizlere danışıyorum sonuç ortada neyseki forumda çok yardımsever ustalarımız var.

Yukarıda sizler de demişsiniz tek bir şey değiştirip onu değiştirdim bunu değiştirdim diye uzatıp fazladan para alan ustalar var diye. Eğer bu yazdıklarımdan alınıyorsanız sizde bu guruba dahilsiniz ya da dahil olmak istiyorsunuz demektir.

"İkinci gelişinde nasıl öptüm ama onu" diye arkamdan konuşmayacak işin ehli iyi kalpli ustalarla karşılaşırım umarım hayatımın devamında ve diğer iyi kalpli insanlar için de umarım böyle olur. Ben tıp okumuyorum ama ben doktor olayım siz bana gelin zor bir ameliyat olsun 10 binTL diyim siz gidin başka yapacak doktor bulamayıp yurt dışı daha da pahalı bana gelin yine ben de 15 bin oldu kardeş diyim nasıl bir duygu? Kısaca canilik dimi çok da farkı yok inanın yazık bir de gururla anlatıyorsunuz hala aklım almıyor. Yazık
 
Fiyat kısmını senin için yazmadım,
benden önceki mesajda sorulmuş ona yazdım.
Abim müzik öğretmeni, gençken düğünlerde klavye çalar harçlığını çıkarırdı öyle okudu,
benimde yanında gidip atılan paraları toplamışlığım vardır,
gitarla astorias çalmak dışında müzik konusunda yeteneksiz ötesiyim.

Usta değilim,
11 yaşından itibaren bisiklet, beyaz eşya, televizyon tamirciliğinde çıraklık yapmış,
çocukluğundan beri elektroniği seven bir Elektrik Elektronik Mühendisiyim.

Hayatını idame ettirmek için çalışıp kendi paranı kazanmadığını düşünüyorum ve
biraz toz pembe bakıyorsun gibi geldi, yanılıyor olabilirim.
Bu konular bizi ilgilendirmiyorda zaten ama
doğal olarak yazdıkların iyi ustalara söz hakkı doğurdu, tepki yok, abartılan bir şey yok,
gerçek hayat böyle yapacak bir şey yok,
söylediklerimize ne yazıkki yıllar sonra sende katılacaksın kaçış yok.

Konuya dönecek olursak,
kendin tamir etmek istiyorsan veya
güç elektroniği smps yapıları hakkında bir şeyler öğrenmek istiyorsan
daha öncede tavsiye ettiğim bir youtube kanalını yine paylaşayım,
en basit haliyle bir smps nin nasıl tasarlanabileceğinden,
ortalama veya iyi bir smps de neler nasıl olmalı,
smps çalışma prensipleri vs. konuları
gerçek ürünleri açıp devre şemalarını çıkarıp açıklayıp anlatan güzel bir kanal,
basitten zora doğru videoları seçip izleyebilirsen daha çabuk kavranır.
---------
DiodeGoneWild:
https://www.youtube.com/channel/UCQak2_fXZ_9yXI5vB_Kd54g
--------

Mesela bu örnek smps güç kaynağının en basiti ve kesinlikle olmaması gereken hali

Ayrıca smps tamir etmek için çalışmasınıda bilmek gerekmiyor,
genel arızalar ve nasıl tespit edilip giderilebileceği konusunda adım adım anlatımlar
forumdada tartışıldı, nettede anlatımları mevcut, kaynak çok.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,158
Mesajlar
915,526
Kullanıcılar
449,904
Son üye
teknikbilimlers31

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst