regülatör arızası

elektrikçicüneyt

Profesyonel Üye
Katılım
6 Ağu 2007
Mesajlar
3,693
Puanları
1,306
Yaş
47
Konum
kocaeli
yaşadığım ilçede geçen gün genel bir arıza oluştu ve bütün Şebeke birden 200 volta düştü ve bir kaç gün sürdü bu olay.benden bir arkadaşım tekstil atelyesinde arıza yapan makinasına bakmamı istedi.sürücü voltaj arızası veriyordu.gerçi bu olay daha öncede o atelyede yaşanmıştı.daha önce kullandığı regülatörü devreye almamı istedi.bende bağladım.regülatörün üstünde 166 volt giriş 220 volt çıkış yazıyordu.fakat ben 200 volt bağladığım halde regülatör bu voltajı 175 volta düşürdü ve flüoresant lambalar bile söndü.bunu regülatör neden yapar?ben regülatörlerden pek anlamam içini açtım ve baktım elektrik motorları var içinde her sargının önünde(arabalardaki cam motorlarına benzeyen motorlardı bunlar) sanırım otamatik regülatör bu!motorların ucuna birer mil koymuşlar ve üstte iki adet siwich var bunlara basıyor miller.sanırım voltajın durumuna göre siwichlerin değişmesi gerekiyor ama hiç bir değişiklik olmadı.voltaj 175 volta kalınca baypas yaptım şalterden.bu regülatörü normal çalışır duruma nasıl getirebiliirim?yardımcı olabilirseniz sevinirim.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
kardeş voltaj reg.ters bağlamış olabilirsin veyahutta regülatör güç trafosunun girişlerini değiştir düzelir
 
reülatörün her faz için ayrı bir sürücü kartı olmalı. bu kartlardan çıkış volajlarını ölçüp ayarlaman lazım tabiki regülatörüm çıkışlarını boşa alıp yapman lazım yoksa regülatörü farkında olmadan en yüksek kademeye getirirsin sonrası malüm.birsürü arızaya sebep olursun. eger kartların arızalı ise yenisi ile değiştir.anlattığın swichler alt sınır ve üst sınır için.bu swichler arızalı ise demiş olduğun silecek motoru sürekli çalışmak isteyecektir.
senin iki problemin olabilir bunlar dediğim gibi ayar kartı arızalı olabilir yada kartın voltaj ayarı en düşük değere alınmıştır.
 
*************** burada uğraşıyorsun tak diye ara burayı çözsüler tavsiyede bulunurlar sana devre kartları arıxzalıdır uçları değiştirisen çalışmaz ya siwiç leri motor uçları trafo uçalrını hepsini değiştirmen gerek onuda ancak teknisyeni yapabilir siz zannetmiyorum hep bozarsın.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba konuyu internette aratırken denk geldim. Elimde LM2940 bir regülatör var. Ama input bacağından 12V verdiğimde 12V çıkış alıyorum. Normalde 5V almam gerekiyor ama olmuyor. Regülatör bozulmuş olabilir mi?

Düzenleme: Regülatörün kendisine 12V verince düşürüyor ama PCB üzerinden verince gelmiyor. Muhtemelen farklı bir tasarımı var, direkt regülatöre gelmiyor.
 
Son düzenleme:
Üzerinde tamirat eleman değişimi yaptınız mı, resimler ekleyin bir de ...
Tam da konu açmaya hazırlanıyordum. :D

Herhangi bir değişim yapmadım. 33 senelik bir Technics CD okuyucu. Trafosu bozulmuş muhtemelen, güç kartından elektrik gelmiyor ana bölüme. Sonrasında dedim ki regülatöre 12V uygulasam, - kutbunu da ilk girişten versem olur diye düşündüm ama olmuyor. Eğer ilk girişten verirsem 11V olarak devreyi dolaşıyor. Ama ikisini de regülatör bacaklarından verirsem 5V olarak çıkış geliyor. Zaten 12V iken CD kızağı çalıştığında çok hızlı açılıp kapanıyordu şaşırdım. 5V olarak açıldığında eskisi gibi, yavaş yavaş açılıyor. Muhtemelen alet 5V ile çalışıyor. Aynı zamanda LCD çalışmadığı için tepkiyi göremiyorum. Sadece CD kızağı ve CD'yi okuyan motor dönüyor. :D
 

Forum istatistikleri

Konular
128,133
Mesajlar
915,308
Kullanıcılar
449,850
Son üye
umutbaysal9

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst