regülatör yapımı

Katılım
29 Kas 2016
Mesajlar
33
Puanları
1
Yaş
34
arkadaşlar merhaba ben elimdeki cr2032 3v luk saat pilinin çıkışı 12 volt olması için voltaj regülatörü devresi kurucam acaba bu devreyi bu saat piliyle çalıştırabilirmiyim normal kalem pille çalışıyor ama bununla çalışırmı işe başlamadan önce fikir almam gerekiyor
 
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Merhaba. 3 voltu 12 volt dc.'ye çıkarmak için step-up (artıran) dc-dc konverter (anahtarlamalı) smps devresi gerekir, ancak bu saat pilinin beslenmesi esnasında bu pil çabucak tükenebilir bence. 4 tane CR2032'i seri olarak +-+-+-+- bağlarsanız size 12 volt dc.'lik batarya çözümü kendiliğinden sunulur zaten.

Bir regülatörle sabit tutmak istediğiniz 12 volt dc.'lik kaynağı tam olarak hangi cihazda kullanacaksınız, örneğin şerid led beslenmesi vb. basit bir uygulama mı? Regülatörün (Örneğin lm7812'nin) 12 voltu stabil ve çok düzgün (sağlıklı, değişmeden, düzenli olarak) verebilmesi için 3-4 volt daha üstündeki voltajla yani 15-16 volt dc. ile beslenebilmesi çok daha uygundur, uygulanan normal bir prensip olarak. Kolay gelsin.
 
evet lityum pil düşük akım verir kalem pil yerine kullanılmaz ama regülatör devresi lityum pil ile çalışırmı asıl kafama takılan soru bu yani lityum pilden çıkan 3v akım en azından 6v a çıkarabilirmiyim devre ile

basit bir seri haldeki ledleri yakmam gerek fakat kullanacağım cihaz itibari ile sadece bir tane 2032lik pil kullanmam gerekiyor bu yüzden voltajı regülatör vasıtası ile arttırmam gerek
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Joule thief (Joule hırsızı) devresi aslında ampül veya LED geriliminden daha düşük olan veya daha düşük voltajlı pillerle uygulanan çok düşük pil voltajlarını yükseltmek için düşünülmüştür. 12volt regüle için 15 voltluk düğme (5 adet seri bağlı lityum) pil uygulaması bir an (kısa süreliğine) düşünülse bile faydalı veya sürekli bir akımı verebilmesi güç olur.

Aslında voltajı yükseltirken amperin de sekonder (2. kısımda) ayni kalması demek 2 kat daha fazla gücün (Pildeki amper*saat kapasitesinin) primer (Alıcı kısımdan veya dönüşüm yapacak olan bu bu devrenin girişinden) uygulanması bir trafodaki primer/sekonder sarım sayısıyla amper/volt ilişkisini ters olarak (Sarımların ayni olması dışında) düşünürseniz eğer, bu değişimlerde de bu kural ayni geçerlidir. Yani siz voltu artırırken amperi de sabit tutmak için girişten onun katı/katları şeklinde amper değerini daha fazla olarak verecek şekilde destekleyebilmeniz şart görünüyor. Trafodaki amper/gerilim dönüşümü prensibiyle bakarsanız bu olaya işin cddiyetini veya teknik tarafını biraz daha iyi anlayabilirsiniz aslında.

NOT: Bir de reg. devrelerinin çıkışından 12 voltu almasanız bile sürekli olarak entegresi içinde ekstra güç (watt) harcaması kaçınılmazdır. Bu fazla watt.'ı da her zaman için bir güç dönüşümünün dışında sürekli vermek durumunda kalırsınız, tüm bu reg. devreleriyle. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
en güzeli söylendiği pilleri seri bağlamak. seri bağlantıda fiziksel olarak sorun yok. bir pil yatağına 2 tane takılabiliyor.
Fakat senin için uygun değilse kapasitif voltaj katlayıcılar var.
http://www.mouser.com/ds/2/256/MAX1682-MAX1683-83334.pdf
böyle bir çip kullanılabilir. 0.1 ma besleme akımıyla çalışabiliyor. besleme voltajını 2 ye katlıyor.
 
6 ve 12 Voltluk minik piller var. Ebat olarak kalem pilden kısa oldukları için sorun yaşamazsınız.

Saygılar....
 
hepinizi cevaplarınız için teşekkür ederim gayet bilgilendirici oldu klavyenize sağlık:)
 

Forum istatistikleri

Konular
127,952
Mesajlar
913,873
Kullanıcılar
449,599
Son üye
Gksn

Yeni konular

Geri
Üst