Reaktif röle üzerinde kademelerin akım değerlerinin set edilmesi

CEVDET ÇALIK

Profesyonel Üye
Katılım
30 Ara 2009
Mesajlar
1,036
Puanları
481
Yaş
53
Arkadaşlar,

Kompanzasyon sistemleri Harmoniklerden kaynaklı olarak bazı kademelerin devreye girmesi ile beraber rezonasa girmekte.


Reaktif güç kontrol rölelerinde kademelerin akımlarını ölçerek hangi kademede akım normalin üzerine çıkmış ise o kademeyi devre dışı bırakmak mümkün mü?


Bildiğim kadarı ile Reaktif kontrol röleleri kademe güçlerini otomatik olarak tanıyabilmekte. Buradan hareket ederek, cihazın yazılımının da revizyonlar yaparak yukarda bahsetmiş olduğum işlemi yapmak mümkün olabilecek.


Buradaki amacımız normal olarak çalışan kademelerde rezonas oluşması ile beraber akım yükselecektir. Akım değerini bir parametreden set edeceğiz.(Her kademe için ayrı ayrı) Set etmiş olduğumuz akım değerinin üzerinde, ilgili kademeden akım çekilmesi durumunda ilgili kademe kendisini devre dışı bırakacak.


Konu hakkında sizlerin yorumunuzu öğrenmek isterim.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Böyle bir uygulama ile,etkili bir kompanzasyon yapma şansı olamaz diye diye düşünüyorum.Rezo-
nans gibi bir ihtimal,daha baştan düşünülerek ,ona göre rezonans filtreli kompanzasyon düzen-
lenir.Bu durumda da,rezonans tehlikesinden bashsedilemez.
 
Arkadaşlar,

Kondansatörlerin yaşlanması ile beraber boşalmaktalar, bununla beraber kapasitif direnci de değişmekte. Sistem devreye alındığında sorunsuz çalışırken atıyorum 1 yıl sonra rezonans olayı baş gösterebilir. Yukarıda anlatmış olduğum sistem bu tip durumların önüne geçmekte, önemli rol oynayacaktır.
 
Bahsettiğiniz konu tabiki çok önemli.Ancak,bu tip tesisler,sık kontrol edilmek zorunda.Bilinçli takip ile,tehlikeli durum önlenebilir.Çözüm tabiki bulunabilir.Belli bir süre sonra,bu konununda ( harmonik ölçüm ve tedbirler aşamasında ) gündeme gelip,çözüm üretileceğini tahmin ederim.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
127,955
Mesajlar
913,894
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst