Reaktİf GÜÇÜn Önemİ...

mkan2307

Üye
Katılım
14 Mar 2007
Mesajlar
50
Puanları
1
Yaş
39
Reaktif gücün önemini iki şekilde açıklayabiliriz.
1.Aktif güç üretim ve nakil kapasitesini sınırlaması.
2.Sistem geriliminin istenilen sınırlar içerisinde tutulması.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
mkan2307 forumu esir almış birileri ona dur desin :)
 
Neden Esİr Alayim ArkadaŞim Burda Sadece Bİlgİ PaylaŞimi Yapiyoruz.
 
espri yapmış arkadaş.yanlış anlama.
 
reaktifin öneminden benim anladıgım TEDAŞ ın yüklü cezalarından kurtulmanın tek yolu derim bence
 
mkan2307 ' Alıntı:
Reaktif gücün önemini iki şekilde açıklayabiliriz.
1.Aktif güç üretim ve nakil kapasitesini sınırlaması.
2.Sistem geriliminin istenilen sınırlar içerisinde tutulması.
mkan 2307,yazmış olduğun reaktifin birinci önemine dezavantaj diyebilirmiyiz. (aktif güç üretimini ve naklini sınırladığından). ikinci özelliği tam anlayamadım ama sistem geriliminin istenilen sınırlar içerisinde tutulması derken ; (aktif güç / görünür güç ) oranını ( cos Q yi ) 1'e yaklaştırdığımızdan dolayı, gerilimin kalitesinde meydana gelen bozulmaların (harmonikler) önüne geçtiğimizden mi bahsetmek istedin. Eğer böyleyse bu özelliğede avantaj diyebilirmiyiz. Sistem geriliminin istenilen sınırlar içerisinde tutulması demekle başka birşeymi anlatmak istedin açıklayabilirmisin ya da bu konuyu açıklayabilecek bi arkadaş varmı ? Teşekkürler.
 
reaktif gucun onemi deyince işletmede calısan motorların mıknatıslanması icin gereken enerjidir diyebilirim ve olması gereken bir enerjidir fakat iletim hatlarında tasınması istenmedigi icin işletmelerde kompanzasyon yapılarak uretilen reaktıf guc sistem icinde cevrilir dezavantajları bellli zaten
 
Reaktif güç deyince benim aklıma ; düşürülmesi gereken yüklü faturalar geliyor...
 
Aslına bakarsanız reaktif güç bazı alıcıların çalışması esnasında ihtiyaç duydukları vektörel olarak aktif akımdan farklı doğrultudaki (90 veya 270 Derece) reaktif akımlardır (Endüktif veya kapasitif).Kullanılan devre elemanları ,kondansatör yada kondansatör etkisi yapan cihazlar (iki iletken arasındaki yalıtkan malzeme) veya sargılar bu akımlara ihtiyaç duyarlar enerjinin dönüşümü için kullanırlar.(Hareket ışık ,ısı vb) Reaktif ve aktif tabirleri esasında sistemin çalışması için gereklidir ve bileşkesi görünür gücü oluşturur.Bilindiği üzere her cihazın ve ekipmanın yarattığı kayıplar vardır.
Kompanzasyon yaparak reaktif güç harcamasını tam olarak kaldırmayız çünkü reaktif gakım o cihazın çalışabilmesi için gereklidir ve her cihaz aktif gücün yanında kapasitif yada endüktif bir güç ister.Kompanzasyon sistemlerindeki asıl amaç kompanzasyon yapılan noktadan güç kaynağına kadar olan kısımda reaktif bileşene aynı doğrultulu zıt yönlü reaktif bileşen ekleyerek sistemi aktif bileşene mümkün mertebe yaklaştırmak ve güç kaynağını maksimum verimde kullanmaktır.Ayrıca görünür gücü aktif güce yaklaştırarak elde edilen tasarruf neticesinde taşıma sistemlerinde (kablo kesitlerinde) rahatlama sağlamaktır.
Şebeke geriliminde oluşan harmoniklerde yine cihazların çalışması esnasında devreye girip çıkan devre elemanlarının etkisi ile sinüsoydal dalganın bozulmasıdır.1.3.5. diye giden tek sayılarla belirtilen harmonik tabirleri vardır ve frekansa bağlı olarak değişir.Bildiğiniz gibi kapasitif etkiler dalga üzerinde pikler oluştururken (ani yükselmeler yaratır) self etkilerde yayvanlık oluşturur.Kapasitif etki hızlı ve atiktir self etki tembel ve geciktiricidir diye bir benzetme duymuşsunuzdur.Harmonik olan şebekelerde kablolarda ,baralarda ,kondansatörlerde ve transformatör sargılarında aşırı ısınma elektromanyetik cihazlarda gürültülü çalışma ve elektronik kartlı hassas cihazların bozulmasına kadar yol açar.Tüm bu harmonikleri yok etmek için harmonik kaynağının özelliğine göre harmonik filtre sistemleri kullanılır.Tüm bu konular forumda detaylı olarak anlatıldı ve çok güzel bilgiler var ben burda çok detaya girmemeye çalıştım.Selamlar ,saygılar.
 
Reaktİf GÜÇ AŞiri YÜktÜr Sen Sİstemİnİ Reaktİf ÇaliŞtirirsan Fazla Akim Çekerek Fazla Para Ödersİn Ama Aktİf Çekersen Daha Az Ödersİn
Şİmdİ Burada Reaktİf GÜcÜn Ne Avantaji Kaldi?
 

Forum istatistikleri

Konular
127,954
Mesajlar
913,890
Kullanıcılar
449,604
Son üye
baba pero

Yeni konular

Geri
Üst