Rcc smps devresi

WattMan

Üye
Katılım
26 Eki 2019
Mesajlar
167
Puanları
1
Yaş
45
smps devrelere merakım var , teorikte mantığını anladım lakin gerçek hayata geçirmek yada devrede bulunan devre elemanlarının görevini anlamakta zorluk çekiyorum, şuan smps en temel devresi olan rcc devrelerini inceliyorum , parçaları elimde mevcut olmasına rağmen sizlerden aşağıdaki semadaki elemanların görevini anlatmasını istiyorum ve bir nevi devrenin işleyişi.

Bu devreyi gerçek hayata geçirirken nelere dikkat etmem gereklidir.

RSC-5.png
 
Çok temel bir anlatım olarak ,

Devreye giriş gücü beslendiğinde,

İlk salınımın başlaması için direnç R1 üzerinden T1 transistörünün base inden küçük bir başlangıç akımı akacaktır. Daha sonra, birincil sargı (L1) ve yardımcı sargı (L2) aynı polarite voltajını alır yani indüklenir.

Yardımcı sargı voltajı T1'in base akım akışı oluşturacağından, temel akım artar ve T1 hızla tamamen iletimde açılır. Birincil sargıdaki akım da doğrusal olarak artmaya başlar ve kritik bir seviyeye ulaşır. Bu kritik seviyenin ötesinde, transistör karakteristik eğrilerine göre, küçük bir birincil akım artışı Q1'i doygunluk bölgesini terk etmeye zorlayacaktır. Sonuç olarak, birincil sargıdaki (ayrıca yardımcı sargı) voltaj düşmeye başlar ve transistör hızla kapanır. Transistör kapalıyken, ikincil sargı (L3) polarite ters voltajı alır, diyot D8 iletilir ve birincil sargıda depolanan enerji ikincil sargının çıkış yüküne aktarılır. Depolanan tüm enerji serbest bırakıldıktan sonra bu döngü yeniden başlar.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,126
Mesajlar
915,243
Kullanıcılar
449,839
Son üye
Qkay

Yeni konular

Geri
Üst