Ramazanda bal zinde tutuyor

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
NYYVML.jpg



Mineral, vitamin ve enzimler yönünden zengin olan balın Ramazan boyunca tüketilmesi halinde oruçlu olunan saatlerde metabolizmayı zinde tuttuğu bildirildi


Ordu Arıcılık Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Gıda Teknolojisi Bölümü Başkanı Fazıl Güney, bal ve polenin beslenme açısından önemli olduğunu belirtti. Oruç tutanlara iftar ile sahur arasında bal ve polen tüketmelerini öneren Güney, şöyle konuştu:

"Bal içeriğinde % 80-90 oranında karbonhidrat ve şeker içermektedir. Bu açıdan baktığımızda önemli bir besin ve gıda maddesidir. Balın içerisinde aynı zamanda protein, mineral maddeler ve vitaminler de bulunmaktadır. Bu açıdan baktığımızda bal zindelik vermesi ve dengeli beslenme açısından önemli bir gıda ürünüdür.

Ramazanın gelmesiyle sindirim sistemimiz ve midemiz daha farklı şekilde çalışabiliyor. Özellikle uzun süre aç kalmaktan dolayı mide bir anlamda kendisini dinlenmeye çekiyor ancak iftar sofralarında ağır yiyeceklerin bir anda tüketilmesi çeşitli sindirim sistemi rahatsızlıklarını beraberinde getirebiliyor. Bu yüzden mideyi yormamak gerekir. Bu açıdan bal mideyi yormayan gıda maddelerinin başında geliyor."

GECE TÜKET GÜNDÜZ ZİNDE KAL

Geceleri iftar ile sahur arasında tüketilen balın gündüz vücudu daha enerjik ve tok tutacağını vurgulayan Güney, şunları kaydetti:

"Balı ya da poleni balla karıştırıp ramazanda iftar ile sahur arasında ılık suda veya sütte eriterek tüketmeyi öneriyoruz. Balı bu şekilde tüketmemiz durumunda etkisini daha hızlı gösterir. Bu balın içerisinde birçok vitaminin kısa sürede kanımıza geçmesiyle ihtiyacımız olan enerjinin hemen sağlanması anlamına geliyor. Böylelikle ramazan aylarında uzun oruçlu günlerin ardından istediğimiz enerjiyi ve zindeliği bal tüketerek yakalayabiliriz.

Balın polenle birleştirilerek tüketilmesi durumunda uzun süre tokluk hissi verir. Oruçlu geçen bu uzun günlerde vücut güçsüz düşebilir, halsiz kalabilir. Bu sorunu bal ya da bal ile karıştırılmış polen tüketerek aşabiliriz. Oruç nedeniyle metabolizma zayıflayabilir. Eski enerjiye bal tüketerek kavuşulabilir."

Alıntıdır.Kaynak:

Ramazanda bal zinde tutuyor - Posta
 
Kusura bakma Binbaşı Hocam sudan başka bir şey düşünemiyorum. Beni affet.:)
 
Bal yararlı muhakkak da...problem olan şey..; hangi balı yiyelim, marketten aldığımız bilindik markaların bal'ı ne derece yararlı..
 
şeker hastasıyım bal ole rastgele yerden alınmaz ya kendın ureteceksın kı ben onu yaptım hakıkı bal şekerım var bal şeker hastalarına önerilmez hatta yasak kendı urettığım baldan çok rahat tuketıyordum ha şu var sağlık kişi 50 grm tuketırse şeker hastası 20 grm tuketır türkiyede bal alınacak bölgeler çok az kaldı doğu karadenız yaylalar urettıklerı balda glikoz şeker yoktur hakkarı beytuşabap uçuncu sivas köylerde karakovan balı olacak bu bahsettığım ballarda arıcı elı değmemış olacak fiyatına gelınce sivas karakovan balı kğ25-35 tl arası doğu karadenız yaylalarda karakovan balı 35-55 tl arası hakkarı balı güzel olduğunu bılıyorum fıyat konusunda bılgım yok erzıncan kars van tam bılmıyorum soylentı olabılır karakovan balını arıların olduğu bölgeye toz şeker ekserı çayır (çim) uzerıne toz şeker atılıyormuş akşamdan sabaha kadar çiğ duştuğu için otların uzerınde damlalar halınde şekerlı su arı sabah tum çayırlardakı çiğ duşmuş otlardaki şekerlerı toplayıp kara kovan olarak arıcının yerleştırdığı peteklere dolduruyor buda hakıkı glikoz şeker balı ben gormedım oyle yapıyorlarmış arıcılık içinde olduğum için arkadaşlardan duydum ben eskışehir bilecik yoresınde yetıştırdım arı şımdı yapacak gucum yok o başka:) sayın binbaşinin dedığı çok doğru ben kendımde test ettım gece sahurda bal yanında bulabılen manda kaymağı:) fazla değıl iki dılım ekmek 30 grm bal yeter mıdeyı doldurmaya hıç gerek yok:))
 
Turkiye gibi bir ulkede her evde bal tuketilemiyorsa ve vatandas gonul rahatligi ile satin alamiyorsa dunyanin hic biryerinde hakiki bal tuketilmiyordur sayet tuketiliyor ise bu istede bir yanlislik var. Cunku balin ana vatani anadoludur.
 
Bende size hurmayı tavsiye ediyorum. Sahurda yemek sonu 2 hurma olayı bitirir :)
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,655
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst