Ram uykusunun bulanık (Flu) veya çok net olarak görülebilmesi

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,197
Puanları
3,256
Konum
BURSA
Merhaba değerli arkadaşlar;

Bazen uykumuzdan yeni uyandığımızda yeni gördüğümüz ram (Çok derin) uykunun tüm detaylarını tıpkı bir sinema filminden yeni çıkmış gibi çok net hatırlayabilir ve rüyamızda neleri gördüğümüz,bize sorulduğunda,sokak,cadde,mekan,vb çok ince detaylarına kadar bu rüyamızı soranlara anlatabiliriz. Tam şu aşamaya geçerken uykudan uyanarak rüyanın o anda tıpkı bir filmin kopması gibi kesildiğini de ayrıca belirtirtebiliriz,bu türden çok net olarak gördüğümüz bu rüyalarımızda.

Kişisel olarak bunun hangi durumlarda çok net ve çok ince detayına kadar hatırlanarak görüldüğünü bazı tecrübelerime dayanarak şu şekliyle izah edebilirim size: Eğer beynimiz o gün zihnimizi fazla yorarak aşırı efor sarfedecek derecede meşgul etmişsek,istemeden de olsa çok olumsuz bazı durumları içinde bulunulan o gün içinde yaşamış veya sanal yolla bunu beynimize direk yaşatmış isek ( Bu çok fazla sanal gerçeklikle ilgili bazı aksiyonlu pc oyunları ile olabilir, ardı ardına çok fazla izelediğimiz aksiyon-macera filmlerini kendimizi filme tam vererek seyretmemizle de olabilir veya çok zor olup içinden çıkılması çok güç,çok önemli bir projede aşırı beden ve beyin (mental) gücüne ilişkin bir eforu sarfederek de olabilir) o gece sabaha karşı ram uykusu ile ilgili olarak bu rüyayı mutlaka çok net hatlarıyla görür ve yeniden hatırlamaya çalıştığınızda tüm hatlarıyla gördüğümüz görüntüler,yer,sokak,bina,rüyada içinde bulunulan tüm ortamlar,vb. tüm hatlarıyla gözünüzün önüne,çok yeni seyredilen bir film gibi gelebilir.

Ancak rüyaya dalmadan önce o gün içinde çok rutin (Her gün yapılan çok sıradan) işleri yapmış bulunuyorsak böyle bir rüyayı gördüğümüzün farkında bile olmaz, bir soru sorulduğunda ise sadece aklımıza o anda gelirse çok küçük bir detayını belki zar zor,hayal meyal hatırlayarak belki söyleyebiliriz.

Bu durumun açıklamasını ben şu şekliyle yapıyorum, salt kendi düşünceme göre: beyin aşırı efor sarfederek fazla meşgul olup çok çalıştığında,ertesi günde çok zinde (esenlik) içinde uyanmayı ve beynin dinlenmesini mükemmel olarak sağlayabilmek için görülen görüntülerin gerçeklik düzeyini veya görüntü kalitesini o anda çok fazla artırmakta,diğer sıradan durumlarda bu ise bu artırmaya hiç gitmemektedir, kendi düşünceme göre. Örneğin aşırı beyin aktivitesinde rüyayı yüksek çözünürlüklü (En iyi kalitedeki DVD formatında) ram uykusu şeklinde kısa metrajlı bir film olarak beynin içine seyredilmek üzere atmakta,diğer sıradan ve çok olağan olan günlerde ise rüyayı hatırlanması çok daha zor olan ve çok daha düşük çözünürlüklü (Örneğin en düşük vcd çözünürlüğüyle) yine ram uykusu şeklinde kısa metrajlı film olarak beynin içine seyredilmek üzere yine atmaktadır.

Uykudan uyandıktan sonra pek çok detayı veya olayın tümünü hatırmaktaki asıl zorluğumuz da buradan ileri gelmekte,kendi görüşüme göre. Veya bazılarımızın “ben hiç rüya görmüyorum” diyerek bu durumu belki yanlış olarak ifade edebilmesini de bu çok zor hatırlanan detaylara veya hatırlanamayan rüyalara dayandırıyorum kendimce. Çünkü net veya değil ram uykusu görülmeden tam olarak dinlenilip,çok zinde olarak bir yataktan uyanıp kalkmak bence hiç mümkün değildir. Bunu belirli yaş sınırlarıyla da hiç sınırlamıyor,insanın beyin aktivitelerini tam olarak zorlayarak kullandığında her yaşta çok net olarak bu ram uykusunun görülebileceğini ayrıca iddia ediyorum.

Bu şekildeki düşüncem bazıları için saçma,sıradışı veya hiç kabul edilemez, bazıları için de çok ilginç gelebilir. Ama benim bu konuda asıl merak ettiğim yanı,sizlerin ram uykusunu çok net veya flu hatırlamanızda,buna tam olarak nelerin sebep olabildiği hakkındaki kendi kişisel düşüncelerinizdir. Bunu çok uzun zamandır çok fazla merak ediyorum çünkü.

Lütfen ilk aklınıza gelen yorumla ve bunu hiç değiştirmeden bu konudaki kendi fikrinizi samimice ve açıkça da belirtmenizi istiyorum. Bu konuda yapılacak olan tüm yorumlar için şimdiden de teşekkür ediyorum. Kolay gelsin. Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
Bence bu beyni zorlayınca görünen rüya yani hatırlanan rüya olayı şöyle bemim görüşüm bir önceki gün yaşanan korku heyecan veya aşırı mutlu olma adrelnalin vb. Hormonlar sebeb oluyor yani dediğiniz gibi beyin zorlanıyorsa bu sebeplerle zorlanıyor bence mesela korktuğumuzda adrenalin salgılanır kalp hızlı atar gözleriniz daha iyi görür ve refleksleriniz daha hızlı çalışır vb. Ve bu olaylar duyu organından beyine gittiğinde beyin normalden çok daha hızlı hareket eder ve buna mahsuben rüyaya girme denilen olay ve rüyyayı çok net hatırlama hatta uykudan uyanma oluyor cok mutlu olduğunuz bir günün akşamındada olabiliyor yani gün içinde beyinin tahmin etmediği ve sizi yani beyninizi şoke eden bi olay olduğunda akşamına uyduğunuzda o günkü olayların veya alakasız olayların rüyasını görmeniz ve hatırlamanız daha muhtemel bende öle bu benim görüşüm yani beyni yormak ders görme vb. Şeylerle alakalı değilde beyni beklentinin dışında ki şok etkisi yaratan şeyler
 
Sn.elektrik müh.Yaşlı Uzman "Ben hiç rüya görmüyorum,acaba sağlıklı mıyım?" diyerek bana soru yöneltmişti,uzun bir zaman önce. Ben de kendisine olağanüstü veya çok sıradışı olan olayları yaşamadığınız veya direk maruz kalmadığınız (Çok aşırı bir korku,heyecan,stres,koşuşturma,telaş,panik,vb.) için net bir rüyayı görmüyor veya net olarak belki de hatırlamıyorsunuz,ancak bedenen son derecede sağlıklısınız demiştim.

Zaten benim düşüncem de bu şekliyle, normal (rutin) olaylarda bunun olduğunu hiç düşünmüyor,aşırı ve olağandışı geçen olaylarda bunun tam olabildiğini belirtiyorum.Her gün olduğu gibi sıradan bir ders çalışma veya proje hazırlama şeklinde değil de, örneğin projenin 5 gün içinde mutlaka yetiştirilmesi,aksi durumda direk sınıfta kalmanız durumunun oluşacağı çok özel ve kritik durumlarda,bu oluşacak telaş (Ozalitleri veya fotokopileri çekip,taksiyle okul-hoca-ev-fotokopi-ozalit cihazları arasındaki hızlıca olan koşuşturmacalarda) ve oluşan bu heyecanlarla net ve gerçekmiş gibi olan rüyaların görülebilirliğinden ben de söz etmiştim aslında.

Bir de sizin açıkça belirtiğiniz gibi bedensel veya ruhsal davranışları,bazen dizginleri direk ele alan hormonlar (Veya bunların çok dengesiz olan salgılanması veya dağılımı) yapabilir,bazı çok özel durumlarda. Adrenalininin aşırı artması,adrojen,testesteronun (Erkeklik hormonu) östrojenin (Kadınlık hormonu) aşırı artması kişisel davranış biçimini,karekteri ve bazı durumlarda görülen rüya şekillerini dolaylı yollardan etkileyip çok farklı olarak da değiştirebilir,sonucu hormonlar yanıyla tam düşünürsek eğer.

Olayı hemen hemen ayni şekliyle bir sonuca dayandırmış veya ayni şekliyle düşünmüş oluyoruz sonuç olarak da.İlginiz için çok teşekkür ederim,sn. joker_.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
127,959
Mesajlar
913,913
Kullanıcılar
449,606
Son üye
rasit.

Yeni konular

Geri
Üst