Radyoaktiviteyle Çalışan Yangın (Duman) Sensörleri

binbaşı

Onursal Üye
Onursal Üye
Katılım
1 Eyl 2011
Mesajlar
6,205
Puanları
3,256
Konum
BURSA
rfmtm.jpg



Yangın Alarm Cihazları

Bir kısım yangın alarm cihazlarında yarılanma ömrü 432 yıl olan amerikyum-241 elementi kullanılır.Bu element 1944 yılında ABD’de atom bombası çalışmaları esnasında bulunmuştur.Yangın alarm cihazında 1 gramın 5000’de biri kadar bulunan amerikyum,alfa parçacıkları ve düşük enerjili gama ışınları yayar.

Amerikyum kullanan yangın alarm cihazlarının temel çalışma ilkesi şöyledir:Yayılan alfa parçacıkları hava içerisinde bulunan oksijen ve azot gazlarına çarpar ve onları iyonize eder.Uygulanan hafif bir elektrik nedeniyle daimi bir akım oluşur.Ancak ortamda ateş varsa ve duman çıkıyorsa bu yükler dumandaki parçacıklara yapışır,akım durur ve alarm çalar.

Alıntıdır.Kaynak:

Bilim ve teknik,Aylık Popüler Bilim Dergisi,ağustos 2013,Yıl 46,Sayı 549,Sayfa 42,Radyoaktiviteden Atom Bombasına,Yangın Alarm Cihazları

*Yarılanma Ömrü: Radyoaktif olan bir elementin,sınırlanmış belirli sürede,alfa,beta ve gama ışınımları yapması sonucu,radyoaktif element olma özelliğinden,radyoaktif olmayan diğer başka tür elementlere de dönüşebilmesi durumudur.
 
Ateş olmayan yerden duman çıkmaz :D Neyse bize radyason dokunmasın da sonuçta elimize alıyoruz evimizde bulunduruyoruz ...
 
Ben bu konu hakkında hiç birşey bilmiyordum ve o yangın alarmının içini açıp devre elemanlarını falan sökmüştüm. Acaba bi sıkıntı olur mu sizce?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,179
Mesajlar
915,652
Kullanıcılar
449,940
Son üye
yavuzturan

Yeni konular

Geri
Üst